Hollandske træfoto’s

Toch wel wat gespannen laden we het houten kratje met foto’s in de auto, inclusief de A-viertjes met uitleg over deze ‘træfoto’s’ in het Engels, en het Deens. Zien we niets over het hoofd, zijn we niets vergeten? Hoe formeel, of juist informeel gaan we de verkoop van Jaaps houtfoto’s regelen? Wat als… ‘We zien wel!’, spreken we onszelf moed in.

Berith, die gedurende het toeristenseizoen een winkelpand heeft gehuurd in Agger met allemaal lokaal gemaakte, unieke producten die passen in de lijn van haar eigen bedrijf Tordenvand, is erg enthousiast. Blijkbaar is het concept ‘foto afdrukken op hout’ hier nog vrij onbekend, want ze wil er alles over weten. De foto’s van de omgeving (Agger Tange, het strand en de duinen, enkele meertjes vlakbij) spreken haar ook zeer aan.

En al kletsend komen we een verkoopprijs overeen, spreken we af dat zij niet verkochte foto’s aan het eind van het seizoen mee naar huis neemt en dat wij ze dan in oktober bij haar komen ophalen – áls het nog iets op te halen valt, want wij hopen en zij is ervan overtuigd dat het met de verkoop van deze træfoto’s wel goed zit.

Dat we nog niet echt tot de lokale bevolking horen, dat we nog geen Deense rekening hebben, dat de foto’s weliswaar ter plekke gemaakt zijn, maar de plankjes uiteindelijk niet ‘made in Denmark’ zijn, deert Berith niet. Ze past overal een mouw aan, en stuurt ons met schaar, plakband en wat velletjes papier naar de picknickbank achter in de winkel om naam&prijskaartjes te maken om aan de houtfoto’s te bevestigen. Heerlijk informeel allemaal, en zo hebben we het graag! 😉

Terwijl wij knippen, schrijven en plakken zoeken Berith en haar dochter vast mooie plekjes voor de plankjes. Ze komen uiteindelijk mooi op kleur verspreid door de winkel tussen de vele andere handgemaakte spulletjes te staan. We zijn meer dan tevreden.

En de oplettende lezer is het natuurlijk al opgevallen dat ‘de plankjes’ een naam hebben gekregen. Een paar weken geleden vroegen we jullie mee te denken over een pakkende naam. Via diverse kanalen kregen we suggesties (waarvoor bij deze nogmaals dank), en de eerste bleek uiteindelijk de beste. ‘Ik zou voor een eenvoudige naam gaan’, liet Henriët ons weten, en daarmee raakte ze de goede snaar. ‘Eenvoud’ is immers ons nieuwe credo, het begrip træfoto oftewel houtfoto is (nog) onbekend in Denemarken; desondanks adopteerde Berith de term als vanzelfsprekend.

Er is inmiddels een træfoto onderweg naar Henriët: gefeliciteerd!

3 gedachtes over “Hollandske træfoto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.