Quote op zondag #20

 

Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen. (Sören Kierkegaard, Deens filosoof, 1813-1855)

Hij was (het zevende) kind van Jutse ouders. Op school was hij beter in Latijn dan in Deens.

In zijn filosofisch werk benadrukt hij het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid. Veel van zijn filosofische en theologische werken publiceerde hij onder verschillende pseudoniemen en elk van deze ‘auteurs’ schreven vanuit een ander filosofisch standpunt. Deze techniek stelde Kierkegaard in staat om verschillende manieren van denken en leven voor te stellen.

Deze stijl van schrijven stelde wetenschappers voor een probleem wanneer ze Kierkegaards definitieve visie op de dingen wilden achterhalen. Kierkegaard zocht deze dubbelzinnigheid echter bewust op, omdat hij wilde dat zijn lezers zelf keuzes zouden maken in plaats van zich te richten naar universele wetten of voorschriften van religieuze instituten. Hij schreef zijn lezers dus niets voor, en vertrouwde erop dat zij de waarde van zijn ideeën voor hun eigen leven zouden bepalen.

Wat de waarde van de quote van deze zondag voor mij is? Het heeft te maken met een bank, en spit. Maar daarover de komende week meer 🙂

5 gedachtes over “Quote op zondag #20

  1. Een bank, en spit? Oei. Maar wat een prachtquote. Loslaten is juist ook weer vasthouden. En vasthouden, zeker bij mensen, maakt juist dat je soms los moet laten… Heel tegenstrijdig, maar zo mooi. En zo kunnen we prachtig de zondagavond in. Benieuwd naar het verhaal over bank. En spit… Mooie avond x

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.