Houvast in een holle ruimte

Als een kat in een vreemd pakhuis, en nog krom ook bij tijd en wijle. Zo ijsbeerde ik de afgelopen dagen door de woonkamer. Het was leeg, en hol, en anders, en… wennen. Heel erg wennen. Ik kon nergens echt lekker zitten vanwege de rugpijn, en het was mijn kamer niet meer.

Bovendien werden al mijn zorgvuldig overwogen en afgewogen opties zomaar ineens, en op basis van gevoel, van tafel geveegd. En alhoewel ik inmiddels uit ervaring weet dat dát soort besluiten meestal de beste zijn, kan ik er niet altijd meteen mee uit de voeten.

Wie mij al langer kent dan vandaag weet dat ik graag overal en nergens rondneus op zoek naar dat ene perfecte ding wat we op dat moment nodig hebben. In dit geval: een tijdelijke bank dus. Immers: het plan is was alles behalve onze fietsen hier te verkopen of weg te geven en in het Gele Huis te starten met wat daar is en indien nodig meubels dáár te vervangen. Niks geen gezeul van hier naar daar dus.

Een grijze bank moest het worden, want: we willen het huis hier ook nog wel een beetje gezellig verkopen, zonder dat het een al te erg bij elkaar geraapt zooitje gaat worden – en die kans is groot natuurlijk, als we nu al essentiële onderdelen van onze inboedel vervangen door Tijdelijk&Tweedehands. Terwijl ik mijn zoekcriteria aan het verfijnen ben, komt Jaap even naast me zitten en kijkt mee. Jaap is kleurenblind. ‘Is dat bankje niks?’ vraagt hij als ik een bruin hoekbankje weg klik. En je snapt het al: dit is ‘m geworden. Inclusief de optie ‘meenemen’.

Na een week badkamergeluid in de woonkamer, wat ge-experimenteer met dekens en een plaid op de grond voor een betere akoestiek kwamen we tot de conclusie: een kleed is misschien wel zo hyggelig. Een nieuwe ronde Marktplaats volgde, aanvankelijk nog volgens het oude concept: als het maar netjes is voor hier en we er straks weer makkelijk van af komen.

Gaandeweg het zoeken ontstond de vage gedachte om dan ook maar misschien iets te zoeken dat niet alleen hier, maar óók daar zou passen, maar dat leek een schier onmogelijke opgave. De basiskleuren hier zijn (en blijven) paars en oranje. Op dit moment is het Gele Huis nog vooral groen en blauw ingericht, maar dat kan nog alle kanten op. De zoektocht spitste zich dus toe op een (saaaaaai!) bruin/beige kleed.

Maar ik vond iets! In een soort winkel, waar ze restpartijen voor een prikkie verkopen, dus nog nieuw en vlekkeloos ook – en dat was toch ook wel een opluchting na de vele koopjes bij particulieren waar schijnbaar ooit wel eens een glas wijn, een kop koffie, een kotsend kind of een ziek huisdier op het kleed terecht was gekomen. Ik bedoel: ik heb veel over voor consuminderen en hergebruiken, maar er is een grens…

Aangekomen in de winkel bleek ‘ons’ kleed natuurlijk onderop de stapel te liggen. En heel erg tegen te vallen in het echt. Dilemma. Jaaps oog was inmiddels in het voorbijgaan op iets heel anders gevallen en jawel: dit vrolijk gekleurde, gestreepte kleed van restjes wol ligt nu onder onze voeten. Het perfecte kleed, want het past overál bij, dus ook dit mag mee, straks. We helpen er nog een Roemeens dorp mee ook, waar ze die restjes wol vanuit een (kinderarbeid-vriendelijke) fabriek in India dus verwerken tot dit soort kleden. Zij blij, wij blij.

Want ineens is de kale, holle ruimte ‘thuis’. Is dat instabiele gevoel van ‘geen houvast’ meer te hebben – me hier niet meer helemaal thuis meer voelen, me daar nog niet helemaal thuis voelen – verdwenen. En komt er een onverwacht, nieuw gevoel voor in de plaats: we hebben al een beetje van ons toekomstige thuis daar, hier gecreëerd. En dat geeft houvast.

2016-08-19 20.47.01
Het past bij de vloer (want er zit paars in), bij de bank (want er zit bruin in), bij de eetkamer (die is oranje), in het Gele Huis bij de groene inrichting… 🙂

PS: wie nu denkt dat Jaap hier bepaalt wat er in huis komt, die heeft het mis. Jaap is de man van de goeie ingevingen, en ik zou wel gek zijn die niet te volgen 😉

 

11 gedachtes over “Houvast in een holle ruimte

 1. Stom is dat he, die tussenfase. Vond het ook zo gek om onze heerlijke bank en zelfgemaakte steigerhouten tafel bij mijn buurvrouw te zien staan. Toen was er ook niets meer aan in dat huis. Heel fijn dat je toch weer twee van die mooie goed voelende vondsten deed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Kleden zijn zo belangrijk en doen zoveel. Daarom kan ik het me voorstellen dat je zo blij bent. Het kleedt (!) echt je huis aan….
  Helaas hebben wij verleden week onze berber – die we al jaren hadden – het huis uit moeten doen. Want het gaat niet samen met de tillift en ook met de rolstoel van Leo niet ideaal. We gaan nu op zoek naar een dun kleedje (kelim bijvoorbeeld) dat makkelijk weggeslagen kan worden als we de tillift ofzo nodig hebben. Het is weer inleveren. Leo zegt dat ik de pers niet weg moet doen. Hij weet dat er een post-leo fase komt. Rare dingen. Ligt die pers in de schuur….. Sorrie, wil niet dramatisch doen maar ik besef dat kleden echt veel doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jee Syl, daar schieten me toch even spontaan de tranen in de ogen. Slik. Ja, in jullie geval moet je ‘uitkleden’… en heb je hooguit nog de keus tussen inderdaad het huis uit of toch nog maar elders bewaren. En zo’n keuze is dan vele malen lastiger dan al die andere irrationele (Medemblik) beslissingen… Dank voor je reactie!

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie combinatie als het overal bij past. Ooit hadden we ook emigratieplannen maar doordat de huizenmarkt in storte raakten we onze woning niet kwijt dus ik volg je leuke verhalen. Ben benieuwd of het nieuwe leven straks bevalt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Welkom hier! 🙂 Wij zijn ook erg benieuwd hoe het nieuwe leven gaat bevallen – en hoe snel of langzaam we ons huis hier zullen verkopen! Moet er op dit moment toch even niet aan denken dat, net als bij jullie, onze plannen niet door zouden kunnen gaan om die reden, bbrrr… Waar hadden jullie naartoe willen emigreren?

   Like

  1. Een logisch antwoord… nou, eeuhhh… Jaap ziet wel kleuren, maar noemt ze anders. Bruin is voor hem groen, bijvoorbeeld. En andersom, soms. Misschien ben IK wel kleurenblind! 😮 Maar hij ‘ziet’ dus wel heel goed of kleuren bij elkaar passen – en dan maakt het eigenlijk niet uit wat voor naampje je ze geeft. Enne… hij schildert met de camera hè. Dat scheelt ook 😉 Maar hij heeft letterlijk en figuurlijk ‘oog’ voor dingen, die mij soms echt ontgaan. Wonderlijk!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.