Quote op zondag #laatst

Vrijheid, wat is dat eigenlijk? Het is een van de eerste woorden onder de titel van dit blog. Meestal wordt vrijheid gezien als de mogelijkheid om te doen en laten wat men wil terwijl een ander dat ook kan, zowel in lichamelijke als in geestelijke zin. Vrijheid gaat altijd samen met verantwoordelijkheid. Als je vrijheid hebt om te kiezen is er een verantwoordelijkheid om het beste alternatief te kiezen. En dat beste alternatief kun je bepalen door kennis te vergaren over hoe de wereld is en hoe je zelf bent.

We zijn vrij tot op het moment dat we kiezen, van dan af controleert de keuze de kiezer. (Aleister Crowley 1875 – 1947)

20 zondagen geleden maakte ik de keus om te beginnen met quotes op zondag; een beetje een stok achter de deur om in tijden van schaars ‘nieuws’ toch een zinnig stukje te schrijven. Maar inmiddels voelt de keus van toen als dwang – voel ik me niet vrij meer om te schrijven wanneer ik dat wil, maar ‘moet’ ik op zondag iets bedenken, produceren en publiceren, terwijl ik soms liever (of beter) iets anders zou kunnen doen. En dan is het tijd om die keus te heroverwegen.
En ja: als ik de quote van vandaag mag geloven zal die andere keuze mij net zo goed gaan controleren, maar met dit besef wil ik dan graag ergens bewust voor gekozen hebben wat mij ook verder helpt met datgene wat op dit moment het belangrijkste is in mijn, in ons, leven. Het beste alternatief dus. En dat is: voorbereiden op ons Deense leven. En als dat betekent dat ik op een regenachtige zondag als vandaag liever tijd investeer in een les Deens, dan is dat een beter alternatief. Of nog wat spullen te koop zetten op Marktplaats of Bol. Of in het wild bramen plukken. Of…
Er zullen af en toe nog zeker inspirerende woorden van anderen voorbij komen hier, maar niet meer in het keurslijf van de zondag.
En, om nog even over na te denken vandaag in het licht van deze quote: NIET kiezen is ook een keuze… 😀

ICM foto van een meeuw boven de kust, strand, duinen, zee
Echo of freedom © Jaap Berghoef Fotografie

Edward Alexander (Aleister) Crowley was een Brits esotericus, schrijver, bergbeklimmer, dichter en yogabeoefenaar. Hij was een invloedrijk lid van verschillende occulte organisaties. Bijna heel Crowleys leven was gewijd aan – wat hij zag als – de ultieme zelfbevrijding.
Hij is vooral bekend wegens zijn occulte geschriften, in het bijzonder The Book of the Law en verwierf door zijn losbandig leven een kwalijke reputatie die hem de bijnaam ‘The Wickedest Man In the World’ bezorgde. Die reputatie is tot lang na zijn dood aan hem blijven kleven. In het BBC programma The 100 Greatest Britons eindigde Crowley op de 73ste plaats. Op het Beatles-album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band staat Crowley op de cover; hij staat op de bovenste rij.

5 gedachtes over “Quote op zondag #laatst

  1. Ooit had ik het zotte plan opgevat om via een vast schema te gaan bloggen. Iedere dag van de week een bepaalde categorie. Waaaaaaardeloze shit. Ik heb ook als 80 keer gedacht om met LLS te stoppen. Eigenlijk moet je wat bloggen betreft alles lekker open laten. Dat is het voordeel van bloggen. Alles kan. Niets moet. Hey is helemaal jouw pakkie an. Heerlijk!!! Vrijheid!!!

    Geliked door 1 persoon

  2. Heerlijk blog! Ik kwam al snel terug van mijn keuze om meerdere keren in de week te bloggen. Het beperkte mij zo erg in mijn vrijheid dat het niet goed meer voelde. En dus besloot ik het terug te brengen tot een aantal waarbij ik mij vrij en daarbij ook goed genoeg voelde. Dat is nu dus één keer in de week. Zonder vooropgezet plan of thema.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.