Vlierbessensap!

Hij stond wat vergeten achter bakken met spijkers, die weer achter de fietsen stonden, in de garage. Om die reden had hij mijn opruimrondes tot nu toe overleefd. Immers: ik heb onderhand wel zo ongeveer alles een keer in handen gehad met de vraag ‘gebruiken we dit nog?’ en zo nee: weg ermee. Maar deze weken ben ik blij dat ik ‘m nog heb: m’n sapcentrifuge.

Dertig jaar geleden onderging ik een kaakoperatie. Met behulp van de plaatjesbeugels op boven- en ondergebit werden mijn kaken ‘op slot’ gezet en kon ik enkele weken alleen maar vloeibaar voedsel tot me nemen via een rietje. Van mijn ouders kreeg ik toen de sapcentrifuge. Dagelijks mikte ik er van alles in. Voor het eerst van mijn leven vers, zelfgemaakt appel-peren-wortelsap!

kaak 2016-09-01 21.24.11
30 jaar geleden! Eten door een rietje met een nog lekker gezwollen hoofd.

Hoe lekker het ook was, het was niet het begin van een nieuwe trend. In die tijd diende het gemak nog dit mens en waarom moeilijk zelf doen als het makkelijk bij de super op de hoek te koop was, inclusief E-nummers, geur-, kleur- en smaakstoffen? Het apparaat overleefde relaties en verhuizingen, maar werd niet meer gebruikt. Tot enkele jaren geleden Jaap af en toe last van zenuwpijn in zijn gezicht kreeg en bleekselderijsap daartegen bleek te helpen.

Daarna verdween het ding opnieuw, nu achter de spijkers en de fietsen, tot ik vorige week de vlierbes ontdekte. Bij het bramen plukken waren me dit jaar voor het eerst ook de glanzend zwarte bosjes cassisbessen aan de mooie rooie stengels opgevallen. Ik woon hier inmiddels al zestien jaar, maar nu pas heb ik ze ‘ontdekt’ dus. Ze staan werkelijk overal! Als je eenmaal begint met wildplukken, is er blijkbaar geen houden meer aan…

Eerst maar eens met een handjevol vlierbessen thuisgekomen en deze na het koken door een theezeefje geprut om te proeven of ik het wel lustte. Voor het zoet een dadel meegekookt en lieve hemel, wat was dat lekker! Het hele huis rook naar warme port, en dat bij temperaturen boven de 30 graden.

vlier 2016-08-23 20.11.46
Daar gaat weer ruim een kilo de pan in!

Vervolgens de wijk ingetrokken, voorzien van plastic tas en snoeischaar. De zo verkregen kilo’s bessen waren teveel om nog door het theezeefje te verwerken, maar hee: ik had toch nog ergens een sapcentrifuge? Nou, het werkt wel – gekookte bessen in de centrifuge gooien – als je het niet erg vind dat je keuken er vervolgens uitziet alsof je een tegenspartelende kip hebt proberen te kelen.

sap 2016-08-26 21.52.01
En dan de hele keuken zo dus…

En om het nog een beetje erger te maken bedacht ik vervolgens dat blauwedruiven-vlierbessen-sap vast wel een heel lekkere combi zou zijn. Onze ieniemienie blauwe druiven zijn namelijk heel lekker, maar erg klein en erg vol met pitjes. Ze zo opeten is meer een straf dan een cadeautje van Moeder Natuur, maar als ik ze nu eens samen met de vlierbessen zou centrifugeren?

vlier en blauwe bes 2016-08-26 20.50.05
Oh ja: bosbessen hadden we ook nog in de tuin! En beestjes! (Maar die heb ik gewoon dood gekookt)

Ik vermoed dat op een vergelijkbare manier de mitrailleur is uitgevonden. Ja, er kwam heerlijk sap uit de tuit, maar de vulopening kon ik niet snel genoeg afdekken om te voorkomen dat de druivenpitten alle kanten op geschoten werden. Je moet er wat voor over hebben. Maar inmiddels komen we de herfst wel door met een leuke weckvoorraad bramen-op-vlierbessap, bramen-met-appel-op-vlierbes-druivensap, bramen-met-pruim-op-vlierbes-bramensap en dan heb ik het nog niet gehad over de witte vlierbes. Wat een drama…

vlier en braam2016-08-22 18.34.19
Wilde bramen uit het bos, 1 appel uit de tuin, verse munt uit de tuin, vlierbessensap, snuifje kaneel… YUMMY! 🙂

10 gedachtes over “Vlierbessensap!

  1. Ziet er heerlijk uit allemaal. Ga je de pers nu verder nog gebruiken? Er zal vast nog van alles groeien bij jullie bij dat gele huis 🙂

    Like

  2. Oh nee, die tegenspartelende kip! Ook echt zo’n real life voorstelling in mijn hoofd en dan dat plaatje erbij! Zo blij dat het bessen zijn. Oh neeeeee, doodgekookte beestjes! Het is een beetje een horrorblog geworden dit. Maar wel met een lekker vers sapje uit de killingmachine. 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.