Maximale yulehygge

Odin ligt met z’n neus tegen de rand van de mand gedrukt te snurken. In de kachel een rustig vuurtje. Kaarsen op bijna elke vensterbank, waxinelichtjes in de keramiekkast, in glaasjes, potjes en één van de kerstbomen. De kerstster, die door de vorige eigenaars is achtergelaten, hangt weer. Het laatst aangeschafte kerststalletje uit Praag heeft de Grote Verzamel Opruiming overleefd, en staat weer. Buiten is het aardedonker. Binnen kan het niet veel hyggeliger worden.

Twee Deense julenisser (kerstkabouters) delen hun plek met vijf Nederlandse glazen engeltjes. Aan de enkele spijkers die we in de balken van het lage plafond hebben laten zitten, hangen een rode slee, een dikke rode kerstman en een sneeuwpop; kerstversiering uit Rusland die de Grote Kerst Opruiming heeft overleefd.

Veel, heel veel, heeft de afgelopen jaren ons huis verlaten. Soms krijg ik wel eens de vraag: ‘Hebben jullie nog wel wat over?’ en dan gaat het niet alleen over kerstversiering. Het huis in Nederland wordt inderdaad steeds leger, opgeruimder, minimalistischer. Het kleine Gele Huis in Thy daarentegen… We hebben hier nu vier kerstbomen – vier!

Twee zijn net als de kerstster geërfd van de vorige eigenaars, twee zijn er van onszelf. De uit balsahout gesneden kerstboom met lampjes hebben we ooit, de eerste winter dat we hier vakantie vierden, een paar dorpjes verderop gekocht. Een vreselijk gezellig winkeltje-van-Sinkel was dat toen; het bestaat nog steeds, maar ze verkopen er nu nog slechts bloempotten en breiwol. En dan hebben we natuurlijk de stokkenboom. Vorig jaar gemaakt van door zout en zand glad gesleten aangespoelde takken.

alternatieve kerstboom van takken stokken aangespoeld gejut hout
De stokkenboom hangt weer aan de muur (bij gebrek aan vloeroppervlak voor een driedimensionale boom 😉 )

Het verschil met Nederland is groot en wordt steeds groter. Dáár afbouwen, hier opbouwen. Het kerstgevoel dat compleet ontbrak in ons grote huis, is hier overweldigend aanwezig. Het kost me heel veel moeite om te schakelen, te ‘landen’ hier. In de wetenschap dat het – o zo makkelijke – opruimen en afbouwen nu even achter ons ligt, en we de laatste dagen van dit oude jaar bezig zijn met vooruitkijken. En dat is andere koek. Al is het maar omdat ik op 9 januari begin aan een heel nieuwe baan. In Nederland.

Iedereen die ons leven, en/of dit blog, een beetje volgt is nu in opperste verwarring. ‘Ik dacht dat je naar Denemarken ging?’ is de meest geuite reactie op dit nieuws. Ja, dat gaan we ook, alleen nog niet NU. Hoe graag we ook willen, we zijn in Nederland nog niet klaar. Er mag (echt waar!) nog meer opgeruimd worden. Er mag een huis verkocht worden. Dus mag er ook nog wel (tijdelijk, in dit geval tot 1 juli) gewerkt worden.

Alles op zijn tijd. Stap voor stap. Het maakt het vinden van het balanspunt tussen oud en nieuw, afronden en opstarten, wegdoen of bewaren even lastig. Misschien komt het ook wel door de tijd van het jaar. Midwinter. Yule. De winter moet nog beginnen, maar de dagen gaan alweer lengen…

We duiken nog even lekker onder hier. Met kaarsjes, kerst en kachelvuur.

kerst kerstster kachel vuurtje kerstboom twee stoelen Deens interieur
‘Hygge’ in het Gele Huis

 

15 reacties op “Maximale yulehygge”

  1. LOeS Avatar
    LOeS

    Wat ziet het er lekker knus uit. Heel mooi en echt gezellig.

    Geliked door 2 people

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ja, dat is het hier zeker: knus! Dat is het in Nijmegen niet echt meer… (maar wel heerlijk opgeruimd! 😀 )

      Like

  2. Daniëlle Avatar
    Daniëlle

    Wat een leuk verhaal, ik kijk altijd uit na je blogs

    ( Mooie foto’s de foto bovenaan van jullie huis straalt echt rust uit de omgeving)
    Veel plezier daar samen en hele fijne feestdagen gewenst en bedankt voor het lieve kaartjes 😘

    Geliked door 2 people

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ha Daniëlle! Ja, de omgeving hier straalt zeker rust uit! Behalve als het stormt 😉 (maar dat doet het nu niet, het waait gewoon, zoals altijd…)

      Like

  3. Gerlinde Avatar
    Gerlinde

    Als je nog lekker wat kan verdienen om je leven daar nog zorgelozer te maken: groot gelijk! Ik denk dat aan zo’n quote: soms moet ik mezelf eraan herinneren dat ik niet hoef te doen wat iedereen doet.
    Het blijft raar, weglopen uit een maatschappij die draait om meer uiterlijk vertoon en geleend geld maar ik kan alleen maar zeggen: goed bezig! Het ziet er heerlijk uit.

    Geliked door 2 people

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Mooie quote! 😉 En we komen de donkere dagen wel door zo…

      Like

      1. Gerlinde Avatar
        Gerlinde

        Ja in ’t engels klinkt het beter, haha

        Geliked door 1 persoon

      2. Gerlinde Avatar
        Gerlinde

        Mooi plaatje van een zonsondergangetje erbij weet je wel… :p

        Geliked door 1 persoon

  4. Mathilde Maijer Avatar
    Mathilde Maijer

    Wow je maakt het lekker gecompliceerd. Maar ik sluit me bij Gerlinde aan, doen als het goed voelt. Als ik een partner had, zou ik ook weg zijn gegaan. Of kan ik mezelf in mijn eentje oppeppen? Samen zoiets doen en elkaar stimuleren. Hmm, ik kruip maar weer op de bank.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Het scheelt inderdaad veel als je elkaar kunt stimuleren en oppeppen. Enne… lekker op de bank kruipen is deze dagen misschien ook wel het fijnste wat er is… 😉

      Like

      1. Mathilde Maijer Avatar
        Mathilde Maijer

        Hier lig ik nu te lezen met poes op schoot en thee. Heel hyggelig. Jouw gele huis ziet er overigens reuzehyggelig uit.

        Geliked door 1 persoon

  5. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Wat een mooi en knus nest. Geniet er ten volle van. En ja, neem de tijd om te verhuizen, te werken… Met tijd en raad komt alles goed. Eigenlijk is het dat al zo, zo te zien. Echt Kerst bij jullie! Lieve groet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ha Bea, ja, we nemen de tijd. De slo(w)migratie bevalt ons tot nu toe goed 🙂

      Geliked door 1 persoon

  6. Mirjam Avatar
    Mirjam

    Wat heerlijk om het zo te doen!! 😄

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Klopt Mirjam, alhoewel het soms energie vreet, is over het algemeen ‘zien wat er op ons pad komt en daarnaar handelen’ ons tot nu toe goed bevallen! Je kunt toch niet alles plannen… 😉 Liefs!

      Like