De verdomhoek van Denemarken

 

’t Is de laatste dag van het jaar. Heel af en toe horen we een knal in de verte, maar dat kan net zo goed een jager zijn. Verder is het stil. Wolken, lucht en water gaan grijs, groen, blauw en vuilwit bijna naadloos in elkaar over. De storm is voorbij, het strand schoongespoeld, maar de golven zijn nog steeds hoog.

Het dorre gras wuift geel met de wind mee, roestbruine twijgen van verdorde rozenbottels steken er boven uit. Af en toe een bleekoranje veeg over het mosgroen waar nog duindoorns staan te wachten om geplukt te worden. Meeuwen werken zich tegen de wind op en laten zich vervolgens jubelend meedrijven, alsof ze echt plezier hebben in hun zweefvluchten.

Hier waaien alle zorgen van ons af. Of we wel de juiste keuzes maken, op de juiste momenten. Hoeveel twijfel we allebei op sommige momenten ook hebben over van alles en nog wat, we zijn hier niet zomaar toevallig beland. Hier is grijs nooit saai, maar heeft het door het steeds veranderende licht altijd wel een twist: geelgrijs, groengrijs, blauwgrijs, rozegrijs. De duinen vervelen nooit, evenmin als de zee, of het uitzicht tot aan de horizon.

grijzen-2016-12-31-12-45-19
Krik Vig vanaf Agger Tange: groen, geel, bruin, groengrijs, blauwgrijs, lichtgrijs…

Natuurlijk zien we heus ook wel de ‘andere kant’: het leven is hard hier. En niet alleen door de altijd waaiende westenwind. Maar om deze regio nu de wachtkamer van de dood te noemen, de rotte banaan, de plek waar niets gebeurt en waar al het leven uit verdwenen is en waar slechts onmacht, sociale problemen en lege huizen resteren? Nee. Zo omschrijven de meeste Deense media deze regio echter wel.

Ik lees een verhaal in Ekstrabladet, over Morten en zijn gezin die vanuit Kopenhagen zijn verhuisd naar Klitmøller, een kustplaatsje 40 kilometer ten noorden van ons. Ooit een welvarend vissersplaatsje en de belangrijkste handelsplaats van noord-Jutland. Sinds 1980, toen een Duitser hier de rollende golven ontdekte, een zelfuitgeroepen surfersparadijs – Cold Hawaii werd al snel de bijnaam.

Behalve surfers trekt het tegenwoordig echter ook allerlei ander nieuw volk: in zes jaar is de bevolking gegroeid van 807 naar 878 inwoners, terwijl omliggende plaatsen nog steeds een krimp laten zien. Stedelingen op zoek naar frisse wind, letterlijk, of figuurlijk. Op zoek naar een ander leven, zoals wij.

Het verdomhoekje van Denemarken wordt ontdekt. Door muzikanten, kunstenaars, zelfstandigen die hun eigen ‘werk’ meenemen of mensen als Morten en zijn gezin, die een goede baan en luxe achterlieten in Kopenhagen om in Hanstholm een nieuw avontuur te beginnen: ze hebben hier een restaurant geopend. Zijn aanvankelijke scepsis over het wonen in dit achterland verdween op slag na een bezoek aan Thy.

Morten voelt zich thuis hier, en ik citeer Ekstrabladet: ‘waar de Noordzee zowel de zinnen als de horizon vult. Waar het uitzicht over groene heide en duintoppen alle gedachten aan de stress van het stadsleven wegblaast met een frisse zeewind’. Morten constateert, zoals ook wij jaren geleden al deden, dat ‘de natuur hier waanzinnig mooi is. Als sommige scenes uit Lord of the Rings’.

Wat er in Klitmøller gebeurt is voor mij tekenend voor de streek hier, en voor de energie die hier zo voelbaar is. Het is geen plek voor watjes, maar voor aanpakkers. Voor mensen die bereid zijn in te zien dat oude tijden voorbij zijn, en dat er kansen liggen als je ze maar wilt zien. Het is een plek waar het beste in jezelf bloot komt te liggen als laag voor laag het stof van de stress van moeten en begeren van je af geschuurd wordt door de altijd waaiende westenwind.

De Levensjutters wensen je veel frisse wind in 2017 en het beste van jezelf!

18 gedachtes over “De verdomhoek van Denemarken

 1. Mooi geschreven! Ik denk dat de trend herkenbaar is. Mensen zijn de jachtige tijd waarin we leven en er zo ontzettend veel moet, gewoon ontzettend moe. De 24-uurseconomie en het altijd bereikbaar zijn beginnen zijn tol te eisen.
  Uiteindelijk gaat het altijd om de basis, het pure. Ik hoop dat 2017 jullie brengt wat jullle zoeken.
  Alle liefs van Ingrid

  Geliked door 2 people

  1. Klopt Ingrid, er zijn veel mensen op zoek naar rust en eenvoud. Het besef dat je dit zoveel rijker maakt dan aanzien of veel geld of veel spullen dringt tot steeds meer mensen door. Liefs van ons terug!

   Geliked door 1 persoon

 2. Een heel mooie beschrijving van deze prachtige plek. Ik krijg er altijd de kriebels van als de Deense media dit deel van Denemarken omschrijft als ‘udkantsdanmark’, oftewel een achtergesteld boerengat met enkel dronkaards en waar generaties aan inteelt werd gedaan terwijl het net zo’n mooie, rustige plek is met hardwerkende stugge mensen. Een plek waar je nog jezelf kan zijn en kansen krijgt als je er maar hard voor wil werken
  De toename in het aantal toeristen dat deze streek ieder jaar ontdekt en doet terugkomen is een mooi bewijs dat deze streek verre van doods is
  Ok al de ontwikkelingen die er de komende jaren op het plan staan bij de omliggende Kommunes kan ik alleen maar toejuichen
  Laat ons echter wel hopen dat, desondanks al deze vooruitgang, de indentiteit van dit wonderlijke en prachtige deel van Denemarken behouden blijft en we niet al teveel “ver-kopenhagen-en” 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Elke, ja, dat laatste was ook wel door mijn hoofd gegaan. Ik mag hopen dat de Kommunes verstandig genoeg omspringen met hun geboden kansen en dat dit mooie gebied inderdaad niet zomaar opgeofferd wordt. Niet aan toeristen, en niet aan ‘oosterlingen’. En ach: vooroordelen over bepaalde streken in een land zijn universeel. In Nederland schrijft de ‘westers’ (Amsterdam, Den Haag) georieënteerde pers net zo over de Achterhoek en Twente. En dat is in meer dan een opzicht vergelijkbaar: dat zijn ook prachtige gebieden in Nederland, met een eigen cultuur, gebruiksaanwijzing, taal (!! oh, dat Thy’s hier… ) en natuurschoon.

   Like

   1. Vestjysk is inderdaad een heel apart taaltje 🙂
    Ik kan mij nog goed herinneren dat toen ik het de eerste keer hoorde, ik dacht dat het gewoon 1 lang woord was terwijl die persoon net een hele zin had uitgesproken 🙂
    Nu na al die jaren hoor ik wel verschillende woorden, maar vraag me nog steeds niet wat ze nu eigenlijk aan het zeggen zijn 😀
    Ik hoop echt dat de wet ivm bebouwing van de kust echt niet er door komt en we hier niet met een kustlijn naar Belgisch model worden opgescheept omdat een concern uit Kopenhagen graag wat Duitse toeristen wil pluimen
    En je hebt inderdaad gelijk. Ieder land heeft zo wel wat dezelfde overeenkomsten. In Belgie zouden we een West Vlaming of Limburger op dezelfde manier omschrijven:-)
    Ik vind dit ‘universeel zijn’ best wel mooi om gade te slang.,
    Och, als de negatieve verwoording in de pers er voor zorgt dat er misschien mensen zijn die dit deel van Denemarken links laten liggen en wij hierdoor onze rust en natuur behouden zit ik er niets me in 🙂

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.