En jydekrog og en lang sort kjole

Een Juthaak en een lange, zwarte jurk

Na een zuidwesterstorm met voorjaarsachtige temperaturen en een stevige noordenwind die het kwik al een eind liet dalen, is de wind nu gedraaid naar het oosten. En daar komt nooit veel goeds vandaan, zegt onze huisbewaarder Konrad altijd, om vervolgens Poetin van alles de schuld te geven. Kou, en sneeuw. Eindelijk! Vanmorgen werden we wakker met ijs op de ramen en sneeuw op de velden. Een dun laagje, maar de wereld was knapperig wit.

2017-01-05-08-19-21
Een witte achtertuin bij opkomende zon (en hyggelige lichtjes binnen)

Het plan was vandaag naar de Grote Stad te gaan (Aalborg – 2 uur rijden heen, ook weer 2 uur terug), ook al omdat we toch al halverwege zouden zijn vanwege een bezoek aan Hans, onze huisbaas. De doorgaande wegen waren echter nog zo besneeuwd – en hoe noordelijker we kwamen, hoe meer sneeuw er lag – dat we van het plan Aalborg hebben afgezien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De doorgaande weg richting noord. Er wordt gestrooid, er wordt geschoven, maar schoon wordt de weg er niet van

In plaats daarvan hebben we heerlijk allerlei genbrugs afgesnuffeld, tweedehandswinkeltjes. Soms van het Rode Kruis, soms van het Blauwe Kruis, soms van de kerk of de missie en soms naast de stortplaats of particulier. Volgens mij is het iets typisch Juts, al die rommelwinkeltjes.

Net als aanhangwagens – die heb je natuurlijk nodig om óf je oude zooi weg te brengen, óf je tweedehands schatten in mee naar huis te kunnen nemen. Rond Kopenhagen noemt men een trekhaak ook wel een (vrij vertaald) ‘Juthaak’ zo vertelde Hans ons: omdat iedere Jutlander een ‘bakkie’ heeft en DUS een auto met trekhaak. Wij hebben nu nog geen van beide, maar als we Hans mogen geloven horen we er straks pas echt bij als we zowel een juthaak als een aanhangwagen hebben…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Onderweg naar Hans. De zon kondigt zich aan

Beide hadden we niet nodig vandaag, want onze buit was bescheiden: twee mooie (werk)jeans voor Jaap à 3 euro ’t stuk, een mooie leren riem voor nog geen 2 euro en een lange, zwarte, wollen jurk voor mij voor ruim 5 euro. Na een zeer frisse wandeling-bij-zonsondergang in de Tange heb ik thuis m’n zwarte wolletje meteen aangetrokken. Inclusief lange thermo onderbroek annex legging en voor het kleurige accent een roze wollen pashmina. Gesprokkeld hout knettert in de kachel. Eigenlijk wil ik gewoon niks anders meer.

2017-01-05-20-21-07
Kacheltje aan, hondje in de mand, ventje naast me op de bank, zwart wolletje en ander lekker warms aan… wat wil een mens nog meer?

 

24 gedachtes over “En jydekrog og en lang sort kjole

 1. Heerlijke vergezichten!Hier in zuid Zweden heb je dat niet echt maar wel weer heuvels en bossen,nu met een dun laagje sneeuw,min -15 en ook een niet al te goed geisoleerd huis!

  Like

  1. Min 15!! :O Brrrr….. Maar ja: misschien vanwege de heuvels en de bossen minder wind dan hier? Want hier VOELT het bij min 5 en een stevige wind al snel min 15… Hebben jullie nog wel plannen om het huis beter te gaan isoleren?

   Like

   1. Inderdaad wat minder wind voelbaar dan aan de kust!
    Het hele dak is nog niet geïsoleerd en bovenverdieping dan ook nog niet in gebruik,dus dat wordt een klus waar we vrij snel mee willen beginnen,althans dat is de bedoeling.En dat scheelt natuurlijk erg veel!

    Geliked door 1 persoon

    1. Ha Martine – nu pas weer even de rust om nog even te reageren. Isoleren zal een hoop schelen, dat effect hopen wij tenminste ook te bereiken met een nieuw dak, ramen met dubbel glas en extra muurisolatie… 😉 Heb jij een site en of/blog?

     Like

 2. Mooie foto’s hoor.kijk je wel goed uit als je weer naar Nijmegen gaat rijden want er is zaterdag sneeuw en ijzel voorspeld. Al vast een goede terugreis en kijk uit❄☃🌨

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zijn over het algemeen winkeltjes waar je het beste beeld krijgt van ‘hoe leven de Denen hier’… een zootje is het meestal! 🙂 Maar er zijn altijd wel pareltjes te vinden! Heerlijk snuffelen, en superblij met m’n jurk 😀

   Geliked door 1 persoon

 3. He he…eindelijk weer eens tijd gemaakt om bij jouw te komen neuzen en dan zo’n heerlijk gezellig bericht 🙂
  Heb je meteen ook toegevoegd aan mijn ‘Beautiful Souls’ pagina en aan mijn ‘volg-lijstje’…Hoop je toch weer minimaal keer per week te bezoeken hoor!
  Dikke knuffel, XxX

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Patty! Ja, ik kom ook lang niet meer aan alles lezen toe wat ik zou willen. Dank voor het toevoegen aan jouw Beautiful Souls-pagina… zo proberen we met z’n allen het mooie van alles op de wereld toch een beetje onder de aandacht te brengen!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.