You know what is best for you

Soms stel je jezelf in stilte vragen en komt er antwoord uit onverwachte hoek. Nou ja, een soort van antwoord. Altijd als ik twijfel – en ik twijfel altijd – heb ik de neiging een ander om raad, om advies te vragen. Wat moet ik doen? Wat vind jij? En dan komt er een mailtje binnen van een site waarop ik geabonneerd ben, met in het onderwerpveld de tekst:

‘I don’t know what’s best for you’.

De laatste weken van het oude jaar in het Gele Huis waren af en toe gekleurd door twijfel. Niet in de laatste plaats door de verhalen van Konrad, die ons romantische beeld van het plattelandsleven aan de noordwestkust van Jutland soms onbewust bijstelt en ons met een opmerking-tussen-neus-en-lippen-door weer met beide voeten in de zuigende modder van de realiteit zet.

Ik heb het eerder geschreven: natuurlijk weten we echt wel dat het leven hier geen Zwitser(s)leven is. Dat zaken waarmee Denemarken zich zo positief op de kaart weet te zetten, vooral gelden in het oosten, in en rond de grote steden. Dáár worden ook de dingen bedacht, van achter bureaus en tekentafels.

Een dorpsdokter Tinus hebben ze hier al lang niet meer – en misschien maar goed ook als we de horrorverhalen van Konrad mogen geloven. Die dokter runde in z’n eentje (nou ja, volgens hardnekkige geruchten samen met zijn beste vrind Johnny Walker) een heel ziekenhuis voor de streek, had dus altijd dienst, 24 uur per dag, 7 dagen in de week en als je dan met een gebroken middenvoetsbeentje bij hem kwam werd je honend weggestuurd. Gevolg heden ten dage voor Konrad: een nare, nog altijd pijnlijke bult op zijn voet.

Nee, dat soort toestanden zullen we hier niet meer meemaken dus. Maar het ziekenhuis waar we nu op aangewezen zijn bevindt zich 134 kilometer bij ons vandaan, in Aalborg. Ja, dichterbij in Holstebro, op 52 kilometer, is ook een ziekenhuis, maar dat is een andere regio, Midden. En wij zitten in het zuidelijkste puntje van de regio Noord.

Zelfs vanuit het noordelijkste puntje van Denemarken, Skagen, is het ‘slechts’ 105 kilometer naar datzelfde ziekenhuis in Aalborg. Wij hebben dus gewoon pech omdat een ambtenaar in Kopenhagen ergens een lijn heeft getrokken… en we daar niet overheen mogen. Nou ja, voordeel van aan de rand van de regio zitten is dan weer dat er in noodgevallen een helikopter uitrukt. Nu nog uitzoeken wat de grens is van een noodgeval…

Maar goed, ik had het over twijfel en die werd niet alleen gevoed door de omstandigheden van de gezondheidszorg op het platteland van Thy. Soms overvalt het me gewoon, de allesoverheersende vraag ‘doen we hier nu wel goed aan?’ of zelfs ‘waarom zijn we hier in vredesnaam aan begonnen?’ En dan ga ik op zoek naar een waarzegster met een kristallen bol.

‘I don’t know what’s best for you, but I know what is best for me’.

Was dus het antwoord wat ik kreeg. Je weet zelf het beste wat goed voor JOU is. Als je bereid bent naar jezelf te luisteren. Op wat voor manier dan ook. En dat werd voor mij uiteindelijk wel heel letterlijk ‘naar mezelf luisteren’ omdat ik de afgelopen dagen heel wat keer die vraag voorgelegd kreeg.

‘Waarom gaan jullie naar Denemarken?’ Sinds maandag ben ik met een nieuwe tijdelijke baan gestart, en de nieuwe collega’s zijn oprecht belangstellend en nieuwsgierig. En ik hoor het mezelf zeggen, elke keer weer: ‘Vanwege de ruimte. De leegte. De stilte. Je kunt daar nog ademen. Jezelf horen denken, of gewoon: helemaal niets horen. Vanwege de eenvoud van het leven daar.’ En ja: daar heb ik mijn antwoord dus.

ICM photo of gulls above a wild sea
‘Escaping the undertow’ – ook dat is een deel van het antwoord. ( © Jaap Berghoef Photographic Impressionist)

19 gedachtes over “You know what is best for you

 1. Of gewoonweg zeggen… de liefde voor het plekje, ons plekje, waar we in rust en vree kunnen leven en ons ding doen…
  Het plekje dat goed is voor jullie, zal voor een ander een gruwel lijken. Het is maar wat best bij je past en waar je je het gelukkigst voelt.
  Niet twijfelen. Je deed wat je hart je ingaf. En mocht er later ooit toch spijt komen, dan is dat ook niet erg. Ik hoop natuurlijk van niet. Je hebt destijds de keuze gemaakt die toen de beste was, het kan verkeren… dus geen zorgen om maken. Het komt goed, wat zeg ik… het is al goed.

  Geliked door 2 people

 2. Hoi Anuschka,

  Ruimte, rust, een mooie natuur en fijne cultuur. Dat is, in het kort, waarom wij in Wallonië/België zijn gaan wonen. Dichtbij Maastricht /Nederland en toch zo anders. En…de gezondheidszorg is hier uitstekend en relatief dichtbij. Dat laatste wordt steeds belangrijker naarmate we ouder worden. Misschien iets om serieus over na te denken…

  Edith

  Geliked door 1 persoon

  1. ’t Is een puntje van zorg… Maar zolang we allebei nog gezond en recht van lijf en leden zijn is dit geen reden om te heroverwegen. Bovendien: ’t is nou ook weer niet een derdewereldland waar we terecht komen… 😉

   Like

 3. Omdat je er een stukje van jezelf vindt… En niet alles hoef je te verklaren. Wat goed voelt, mag je doen.
  Mooi hoe je een aantal ‘sprookjes’ even rechtzet. Wij ‘verwenden’ hebben altijd de indruk dat het in de Scandinavische landen nog veel beter is en dat wij in Nederland schromelijk en erbarmelijk tekort komen. Maar mijn dichtstbijzijnde ziekenhuis is 1500 meter. En dat gaat dicht. Want er komt een grote. Langs de A7. 5 kilometer verderop. Heerlijk dichtbij. Ik klaag dus niet met de meute mee. En na jouw stukje al helemaal niet. Stel je voor….het hele land door met mijn kapotte voet…😉
  Ik denk dat jullie een heel mooi en zuiver besluit hebben genomen. En…als het anders is dan fluistert je hart je dat wel toe. Liefs en slaap lekker ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Mooi gezegd Marije: wat goed voelt, mag je doen. Gezondheidszorg zo dichtbij hebben is (misschien wel) pure luxe! Net als een klokthermostaat op je cv. Héél fijn, altijd een warm huis nog voordat je binnenstapt, maar hout sprokkelen, dat tot hapklare brokken verwerken en in een koude kamer vuurtje stoken tot het lekker warm is geeft weer een heel ander soort luxegevoel… En in dit (gips)verband: ik ben ooit vanuit Zuid Frankrijk naar Nederland gereden met Jaap die een gebroken voet had. Bij het inpakken van de spullen op de onderste tree van de trap gezwikt. Toen kozen we voor het ziekenhuis dat ruim 1000 kilometer verderop lag… 😀

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat ons hart ALTIJD beter raad geeft dan de kop… maar we willen niet altijd luisteren (of kunnen het niet, om welke reden dan ook). Maar wij zijn inderdaad gelukkig in die oop ruimte, Hester! ❤

   Geliked door 1 persoon

 4. Een mooi leven betekent niet altijd dat je in alle comfortabelheid woont. Wat is er nou mooi aan een cv als je een houtkachel hebt. Wat is er mooi aan pickwick als je je eigen theekruiden kan verzamelen. Wat heb je aan een kunstexpositie als je langs jullie kustlijn wandelt. Aan een park als je jullie omgeving hebt. Aan het zompige Nederland als het soms lieflijke en soms onstuimige Thy kan hebben. Aan kunnen kopen wat je wil, als je kan doen wat je wil.
  Aan onze geestelijke gezondheid werd ook wel eens getwijfeld. Drie kinderen meesjouwen naar een ver koud land zonder plan terwijl je een prachtig huis en een dikke leaseauto en familie achterlaat. Maar hier hebben we iets gevonden dat geen geld kan betalen of een mooi huis ooit kan compenseren. Zo denkt ‘de maatschappij’ niet. Zekerheid, blabla… Tot dat op een dag ook niets waard blijkt en het er om ging om je leven te leven. Echt leven.

  Geliked door 1 persoon

 5. (bijna) Niets wat je doet is onomkeerbaar of definitief en angst is al helemaal een slechte raadgever…al begrijp ik precies wat je bedoelt natuurlijk! Volg je hart, die weet de weg lieve Anuscka!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt helemaal gelijk Elly: niets is onomkeerbaar en als iemand dat kan weten ben jij dat. Jij bent ook een kanjer in ‘gewoon’ je hart volgen en soms tot de conclusie komen dat er toch nog iets beters/mooiers/fijners voor je ligt te wachten! X!

   Like

 6. Ik heb het zelfs in mijn disclaimer staan op mijn site ‘wat goed is voor mij, hoeft niet goed te zijn voor jou’…De laatste gaat veel door mijn hoofd ‘waar zijn we tegenwoordig allemaal nou zo bang voor geworden?’ Ook in jouw geval…er is een tijd geweest dat mensen leefden zonder ziekenhuizen en zelfs zonder dokter.
  Het mooie van deze tijd; internet. Je kan heel veel opzoeken, heel veel kennis zelf opdoen en ik hoop dat het nooit nodig zal zijn, maar die helikopter is er dus wel in nood.
  Jullie hebben alle voor en tegens een hele tijd geleden al eens op een rijtje gezet, pak dat er weer bij en bekijk of je nu weer op dezelfde argumenten uit komt. Ik vermoed van wel…Want mensen kunnen zeggen wat ze willen, met meer zekerheid is ook niks mis…
  Maar hee, jullie keuze of je ervoor blijft gaan (Denemarken), of toch een rustiger plekje (dan waar je nu in NL woont) in Nederland gaat zoeken. Of een andere mooie plek in Denemarken, dichterbij de moderne voorzieningen.
  Wat je ook besluit, als iemand op haar eigen instinct kan en mag vertrouwen, ben jij het wel Anuscka!
  XxX

  Geliked door 2 people

  1. Ha Patty, dank je wel voor je mooie reactie! Inderdaad is het soms goed om dingen die je eerder al eens op een rijtje had gezet nog eens even de revue te laten passeren. Waarbij dat ‘onderbuikgevoel’ ALTIJD een grote rol blijft spelen en ja: daar vertrouw ik ook op hoor! X!

   Geliked door 1 persoon

 7. Natuurlijk heb je hier de luxe, van ziekenhuizen dichtbij. Alles te koop, veel luxe enz.
  Maar jezelf afvragen of dat je echt gelukkig maakt is altijd moeilijk.

  Toen ik je een paar weken geleden, eindelijk in het echt zag en sprak, na die tijd dat P. & Ik samen zijn.

  Sprak je zo blij en positief over Denemarken. Je had een glinstering in je ogen. Hoe het leven in Denemarken zou zijn.

  We leven in 2017 hebben internet & telefoons enz
  afstand in km is misschien ver. Maar dat zeg niks.

  Volg je gevoel,

  En mocht je ooit spijt krijgen van jullie beslissing, dan komen jullie fijn terug in NL, we zouden jullie altijd ontvang met open armen!

  Dikke knuffel en x

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.