Geen gevaar, maar wel ’n hoop rompslomp

Het staat er zwart op wit: ik vorm geen risico voor de samenleving, meer specifiek nog gericht op ‘gezondheidszorg en welzijn van mens en dier’. Meneer (of mevrouw) H. heeft een onderzoek naar mijn gedrag ingesteld en stelt vast dat hij of zij geen bezwaar heeft gevonden om mij aan te stellen als flex administratieve kracht. Phew.

Wat een paar maanden geleden begon als een leuke, nieuwe tussendoor-uitdaging, een makkelijk, tijdelijke baantje tot de zomer zodat we nog even kunnen DoorsparenvoorDenemarken, is inmiddels serious business geworden. Het eenvoudige, kleine baantje werd al snel wat groter, er kwam een andere baan en dus nog meer uren bij, en nu werk ik fulltime, is mijn contract verlengd tot 1 april volgend jaar en staan volgende week de Amerikaanse accrediteurs op de stoep van het ziekenhuis waar ik werk.

Zo’n accreditatie is een kwaliteitslabel, en dat krijg je pas als je je zaakjes op orde hebt. Alle zaakjes. En da’s een hoop gedoe. Voor een ziekenhuis staat patiëntenzorg natuurlijk centraal, maar ook alle personeelsdossiers moeten kloppen en al het personeel moet ook gescreend zijn. Niet alleen de medici; iedereen. Dus ook ik moest er aan geloven.

En dan is het toch best wel een beetje spannend als die envelop van het Ministerie van Justitie in je brievenbus ligt. Want wanneer ben je een brave burger? En wanneer niet meer? De vorige keer dat ik me hier zenuwachtig over maakte betrof het een brief van het Deense Justitsministeriet. Dát werd toen een ‘nej’, maar deze keer ben ik wel door de keuring. ‘Geen bezwaren gebleken tegen betrokkene’.

Ik vorm geen gevaar in het kader van de gezondheidszorg en welzijn van mens en dier. Soms ben ik best wel een gevaar op de weg. Vroeger met de auto, en tegenwoordig op mijn fiets met elektrische trapondersteuning. Gelukkig maar dat er nog geen maximum snelheid is ingesteld voor fietsers…

Overigens: in Denemarken doen ze er al een paar jaar niet meer aan. Accreditatie. De Deense ziekenhuizen hebben deze ‘enorme bureaucratische rompslomp’ afgeschaft. Een veel gehoorde klacht was dat ziekenhuizen allerlei data moesten verzamelen die niet relevant waren voor de lokale situatie. Veel zinloos papierwerk, waardoor artsen en verpleegkundigen te weinig tijd overhielden voor patiëntenzorg of innovatie. De Deense minister voor Volksgezondheid was het met hen eens.

Ziekenhuizen in Denemarken kregen vervolgens de vrijheid om te werken aan thema’s die ze zelf belangrijk vonden. Ze stellen nu hun eigen prioriteiten, die passen bij hun eigen situatie. ‘Zo genereer je enthousiasme om de kwaliteit te verbeteren’, aldus Beth Lilja, directeur van het Deense instituut voor patiëntveiligheid.

Geen rompslomp maar enthousiasme. Ik ben ervoor!

 

10 reacties op “Geen gevaar, maar wel ’n hoop rompslomp”

  1. leegschrift Avatar
    leegschrift

    Een samenleving bedolven onder zieken en paperassen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Wanneer worden we weer enthousiast over gezondheid. Doet u mij maar een dikke pil om te lezen. Het lichaam vergeten en het hoofd omwikkelt met papier. Afijn, ik zie het verband ook niet. Op naar Denemarken maar.

    Like

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Helemaal eens! (Met dat laatste vooral he 🙂 )

      Geliked door 1 persoon

  2. De Gans (Marije) Avatar
    De Gans (Marije)

    Een hoop dure rompslomp die, gezien de berichten in de kranten, nog niet waterdicht is.
    Gefeliciteerd met je baan! Weer een paar centjes dichterbij jullie lieve gele huis. Liefs xxx

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Dank Marije! Ja, je moet er maar niet al te lang bij stilstaan hoeveel geld al die rompslomp kost….

      Geliked door 1 persoon

      1. De Gans (Marije) Avatar
        De Gans (Marije)

        Ik hoop dat je wel geniet van je job 🙂 Geld vergaren op een zo aangenaam mogelijke manier en dan heerlijk genieten in Denemarken x

        Like

        1. Anuscka Avatar
          Anuscka

          Genieten (van m’n werk) is een erg groot woord, maar het is leuk werk en fijne collega’s, dus ik ben tevreden 😬. Het echte grote genieten komt daarna: als ik weer buiten mag spelen… 😉😘

          Geliked door 1 persoon

  3. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    We hebben onszelf wat aangedaan met zoveel rompslomp. Een goede zaak dat men dat begint in te zien… Ik wens je veel plezier in je job. En vooral niet teveel rompslomp. X

    Geliked door 1 persoon

  4. Anuscka Avatar
    Anuscka

    Sinds ik aan het opruimen ben, en daarna aan het minimaliseren, is rompslomp mij meer dan ooit een doorn in het oog… 😉

    Like

  5. muschfacilities Avatar
    muschfacilities

    Het is een beheersillusie die heel veel geld kost….. Niemand wil de verantwoordelijkheid hebben dat iets mis gaat dus iedereen wil zich indekken. De vinkjescultuur. Maar ja als het mis gaat is het ook niet goed. Waar ligt de tussenweg?….
    Ik heb er ook ooit aan moeten geloven, een VOG (http://wp.me/s2GAwL-braaf)….

    Like

  6. Anuscka Avatar
    Anuscka

    Ah, geweldig… nou wil ik natuurlijk ook een kocher! Zal ik dat deze week eens proberen, onder de neus van de accrediteurs… 😀

    Like