Foto’s met duende

Behalve met diploma’s, verklaringen omtrent gedrag en werk zijn we ook druk bezig met voorbereidingen voor een kort verblijf in Italië vanwege de groepsexpositie waar Jaap met vier van zijn foto’s aan deelneemt. Het thema van die expositie is ‘el duende’.

In de mythologie is el duende een bosgeest, een soort elf of kabouter die kleine kinderen lokt zodat ze verdwalen. Het is ook een werkwoord uit de flamingo: tener duende. Dat betekent bezieling hebben. In de loop der tijden is het begrip in de kunst synoniem geworden aan ‘geest der verbeelding’, datgene wat een fysieke of emotionele reactie oproept.

Met duende open je je ‘derde oog’ en wordt alles met extreme kracht waargenomen. Het is een mysterieuze kracht die zich aan de donkere, onzichtbare kant van dingen en emoties bevindt, iets waarneembaar door iedereen maar moeilijk te verklaren. Iets zoals ‘tijd’, en waarvan St. Augustinus zei: ‘Als je me niet vraagt wat het is, weet ik het. Als je het wel vraagt, weet ik het niet.’ Oftewel: als je naar de duende gaat zoeken, zul je het niet vinden. Maar als het er ís, weet je het, voelt je het, ervaar je het.

Met het thema van deze tentoonstelling is het de bedoeling dat zowel de deelnemers als de bezoekers de duende gaan verkennen via de werken die er te zien zullen zijn. De curator is bewust op zoek gegaan naar kunstenaars die van de gebaande paden afwijken. Geen klassieke stijlen dus, of afbeeldingen die we allemaal al eens gezien hebben, maar heel eigen interpretaties van de werkelijkheid, die stuk voor stuk de potentie hebben de bezoeker te kunnen raken.

Voor de Spaanse dichter Federico García Lorca is duende één van de drie verbeeldingen van artistieke inspiratie die onze creativiteit aansturen. Zoals er bijvoorbeeld ook muzen en engelen zijn die ons ‘de geest’ kunnen geven. Bij duende gaat het volgens hem niet om vaardigheid van de dichter, danser of muzikant, maar juist om die geestdrift. Om bevlogenheid.

Je kunt nog zo virtuoos zijn, als je bezieling mist, dan gebeurt er niets. Maar als de vonk wél overslaat, ontstaat er ook duende bij het publiek: een gevoel dat van binnenuit op komt borrelen als een fysieke of emotionele reactie op kunst. Het is datgene wat je kippenvel bezorgt, je aan het lachen of huilen maakt als een lichamelijke reactie op iets heel bijzonders wat je ziet of hoort.

We hopen natuurlijk dat in het kleine, voormalige kerkje van San Nicolao in Bellano aan het Comomeer die vonk inderdaad overspringt als bezoekers Jaaps werk bekijken. De expositie duurt van 1 tot 16 juli, en volgende week zondag 2 juli is de vernissage. Ben je in die periode in de buurt dan ben je bij deze van harte uitgenodigd el duende te ervaren!

exhibition-el-duende-jaap-berghoef-s
De vier foto’s van Jaap die te zien (en te koop) zullen zijn op de expositie in Bellano.

8 gedachtes over “Foto’s met duende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.