Een rijke’luis’leven

Vanaf de jaren vlak na de oorlog reisden mijn ouders per scooter, motorfiets of Fiat door Europa. In kleine notitieboekjes noteerden ze met potlood hun belevenissen. Deel 5: een beetje luieren aan de Middellandse Zee bij Nice.

Woensdag 17 augustus

Km stand: 22453

Vertrokken om half 9 met prachtig weer richting Nice. Hier staan de druiven zomaar langs de weg en overal tentjes met meloenen. We hebben aan zee heerlijk op de pier liggen zonnen. Het was zalig. Het klotsen van de zee en een beetje wind, best om vol te houden. Daarna gaan we op zoek naar slaapplaatsen. Dat is hier hopeloos.

Een Fransman wist misschien nog wat en zou met zijn wagen voorrijden, dan konden wij hem volgen. Uiteindelijk konden we op de grond slapen, maar die baas wou per se dat we dan ook dineerden en daar voelden we niks voor, dus: doorrijden. Om tien uur hebben we iets gevonden. Wel duur, maar ja, we doen het toch.

Soms voel je aan je water of iets te vertrouwen is of niet. Mijn moeder had daar toen blijkbaar al een antenne voor, en mijn vader moet eenzelfde gevoel hebben gehad, anders had hij nooit voor het late, dure alternatief gekozen.

Donderdag 18 augustus

Km stand: 22677

We vertrokken om 8 uur met een temperatuur van minstens 30 graden. We willen nu proberen in Nice in een jeugdherberg te komen. Het is vandaag een hopeloze dag, niets anders dan benzine verknoeien en niets bereiken. Eindelijk hebben we dan een jeugdherberg boven op een heuvel. Ik heb moeten lopen. De scooter deed het niet.

Oh jee. Het zal ook eens niet…

We blijven hier tot zondag. Er zijn hier alle nationaliteiten, tot Marokkanen en Algerijnen. We hebben een wandeling gemaakt met die Marokkaan en toen we terug kwamen zijn we met een heel stel naar een bergtop gegaan en hebben daar tot middernacht gezongen. Het was heerlijk om dat samen te beleven.

Vrijdag 19 augustus

Opgestaan om 7 uur. Toen was Michael al present, die was namelijk opgegeten door de wandluizen.

Mijn vader had lekker bloed. Later wisten alle muggen hem ook altijd te vinden, terwijl ze mij en mijn moeder niet lustten… Maar: in de herberg sliepen ze natuurlijk ook apart.

Ook het weer is nog steeds prachtig. We gaan vandaag de hele dag aan de Middellandse Zee liggen.

Zaterdag 20 augustus

Weer opgestaan om 8 uur en heerlijk aan het water gelegen. Faroek en Malut zijn vertrokken. Er zijn hier iedere dag anderen. Nu hebben we een dame die rookt pijp.

‘Maman fume une pipe’ kenden de eerste lesboekjes Frans in die tijd nog niet 🙂

Zondag 21 augustus

Km stand: 22808

We gaan weer heerlijk aan het strand liggen. We leven net als rijkelui: eten biefstuk, druiven, jus de ananas, ijs etc.

Als het eten kwam in de vorm van vlees, aardappelen en groente was het al goed, maar met biefstuk, gebakken aardappeltjes, doperwtjes en ijs toe voelde het pas echt ‘rijk’, vooral voor mijn vader. Als ‘plattelandsjongen’ hield hij van gewone Hollandse pot. Mijn stadse moeder was op culinair gebied wat avontuurlijker dan mijn vader…

5 - Avignon__Frankrijk_naar_Menton__Frankrijk_-_Google_Maps
Van Avignon naar Menton, even voorbij Nice. Het aantal kilometers en de bijbehorende tijd is wat Google Maps nu rekent op alleen maar secundaire wegen.

9 gedachtes over “Een rijke’luis’leven

    1. Madame Pijp… ik ken haar niet. Lang leve Google: “Een heel bazig, pijp rokend manwijf dat het passerende werkvolk uitschold. Volgens mij was ze niet goed snik, maar goed, een vrouw die pijp rookte en daar ook trots op was, was wellicht het gevolg van de emancipatie van die tijd. Er zat overigens geen tabak in haar pijp, maar drugs”, aldus de bedenker van deze stripfiguur. En dan heb ik nu ook een beeld bij deze madam! 😀

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.