‘Ik hoop dat ik niet hoef te lopen’…

Vanaf de jaren vlak na de oorlog reisden mijn ouders per scooter, motorfiets of Fiat door Europa. In kleine notitieboekjes noteerden ze met potlood hun belevenissen. Aflevering 7: van Pisa door de bergen naar het romantische Venetië.

Donderdag 25 augustus

Km stand: 23215

Het is weer warm. Nu gaat het verder naar Firenze. Je ziet hier overal meisjes en vrouwen buiten zitten en die zijn mandjes aan het vlechten. In Florence (dat is Firenze) zijn we even afgestapt om de stad te gaan bezichtigen. Er waren prachtige gebouwen en een kapel, maar daar moest je een hoge entree voor betalen. Daar hebben we maar ijsjes voor gekocht.

Mijn ouders kenden hun prioriteiten 😉

Nu gaan we verder naar Bologna , dat betekent dat we de bergen in moeten, maar we gaan vol goede moed. Het is alleen erg warm, dus hoop ik dat ik niet hoef te lopen.

Helaas. De scooter doet het niet zo best en dus ik er al tippelend achteraan.

Er zijn van die momenten als ik de reisdagboekjes lees, dat ik één wenkbrauw optrek. Hier gaan ze allebei omhoog.

Juist als we gaan dalen is de benzine op en moeten we beiden lopen. Nu gaat Michael even alleen naar een benzinepomp om een olieblikje vol te halen. Ongeveer 7 uur kwamen we in Bologna aan en hebben wij snel de jeugdherberg gevonden.

Na ons een beetje opgefrist te hebben zijn we de stad in gegaan om te eten en te bezichtigen. De huizen zijn hier heel typisch. Je ziet hele grote zuilen en uit de verte lijkt het heel wat, maar in werkelijkheid is het maar smerig en griezelig. Binnen staat niets anders dan een tafel, stoelen en een bed.

Nee, mijn moeder was niet bepaald een minimalist. Zij hield van veel frutsels om het gezellig te maken. Maar om een interieur met tafel, stoelen en een bed nou griezelig te noemen…

Na om een uur of 10 onze zoveelste gelati genuttigd te hebben, zijn we naar bed gegaan.

Vrijdag 26 augustus

Km stand: 23418

We zijn om 4 uur in Venetië. Het is er erg druk. Tot nu toe valt het erg tegen, ik had het veel romantischer voorgesteld. Michael is kijken of er in de jeugdherberg nog plaats is. We kunnen ook wel ergens anders terecht, want van alle kanten komen jongens op je af, maar het is nogal veel: van 1400 tot 2000 lire.

Na 1 ½ uur komt Michael terug…

Anderhalf uur??!! Zit mijn moeder dus ergens in Venetië moederziel alleen (passend op de scooter, denk ik zo) terwijl ze belaagd wordt door allerlei jongens die haar onderdak aanbieden…

… maar hij heeft niets gevonden, het was alleen voor mannen. Nu gaan we maar gauw de stad in en ook daar komen ze op je af voor kamers. We hebben er een genomen voor 1200 lire.

Toch nog een beetje romantiek, denk ik dan maar, in Venetië. Samen op een kamer, in plaats van gescheiden in de jeugdherberg.

7 - Pisa__Italië_naar_Venetië__Italië_-_Google_Maps
De route van Pisa naar Venetië

(Foto Bologna: site Angelo Trusiano, Bologna 1942)

10 reacties op “‘Ik hoop dat ik niet hoef te lopen’…”

  1. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Weer een leuke etappe!

    Geliked door 1 persoon

  2. Henriet Avatar
    Henriet

    Bijzondere verhalen om te lezen Anuschka. Mijn moeder schreef ook vaak hele dagboeken op vakanties, maar helaas zijn die allemaal weg. Echter , ondanks dat onze ouders toch ongeveer van dezelfde leeftijd waren, herken ik deze verhalen van net na de oorlog totaal niet. Mooi dat jouw ouders toen al zulke reizen konden ondernemen. Mijn vader moest toen naar Nederlands indie. Mijn moeder wachtte op hem , thuis, waar ze erg arm uit de oorlog waren gekomen. Hoe verschillend kunnen verhalen dan zijn en lopen. Je maakt er eenleuke serie van. Ik vind het gezellig om te lezen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Hee Henriet, je raakt me met je reactie. Ja, de levens van onze ouders waren verschillend, en onze levens (daardoor) ook. Fijn om te horen dat je het gezellig vindt om te lezen; dat was ook mijn opzet 😉 En fijn dat onze paden (met her en der wat rare kronkels) kruisen en soms ook parallel lopen… X!

      Like

  3. HesterLeyNel Avatar
    HesterLeyNel

    Wat ’n heerlike reis het ek nou weer meegemaak. Jou moeder klink na ’n praktiese vrou, een wat weet hoe om haar lewe te geniet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Ja Hester, mijn moeder wist zeker hoe ze van het leven moest genieten! Soms wel wat gemopper, maar altijd positief! 🙂

      Geliked door 1 persoon

  4. De Gans (Marije) Avatar
    De Gans (Marije)

    Ik begin je ouders echt zó leuk te vinden. Hoe weinig telde tijd toen nog. Wat zijn wij beschamend ongeduldig tegenwoordig… xx

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Ja, een lekker stel was het… 😀 Maar wat je zegt: dat was nog eens onthaasten – in een tijd dat er eigenlijk nog helemaal geen haast was ook! Lekker zo’n 300 km op een dag over ’s heren wegen pruttelen met een scootertje… ❤ X!

      Geliked door 1 persoon

      1. De Gans (Marije) Avatar
        De Gans (Marije)

        Wat heerlijk toch ❤

        Geliked door 1 persoon

        1. Levensjutter Avatar
          Levensjutter

          Zo hopen wij straks ook door Jutland te tuffen… zonder haast… 😉

          Geliked door 1 persoon

          1. De Gans (Marije) Avatar
            De Gans (Marije)

            Ja wat heerlijk moet dat worden. Dat wens ik jullie ook van harte toe! X

            Geliked door 1 persoon