Voorbij de horizon per Fiat Topolino

Vanaf de jaren vlak na de oorlog reisden mijn ouders per scooter, motorfiets of Fiat Topolino door Europa. In kleine notitieboekjes noteerden ze met potlood hun belevenissen. Vandaag, op de dag af 66 jaar geleden, vertrokken mijn ouders voor een nieuw avontuur met hun eerste auto. Een aanloopje naar aflevering 11.

Het is zaterdag 28 juli 1951. De temperatuur: 26 graden. Half bewolkt.

In dit jaar regeert het kabinet Drees I, met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA). Nederland heeft zo’n 10 miljoen inwoners. Een Convair 240 van de KLM vestigt een record door in 56 minuten van Amsterdam naar Londen te vliegen. Het is het jaar van de troonsbestijging van Koning Boudewijn der Belgen én van de eerste tv-uitzending in Nederland.

’s Middags om 2 uur (met km stand 4880) vertrekken mijn ouders uit Eindhoven, voor het eerst met de auto: een Fiat Topolino.

We rijden via Valkenswaard België in. Het is ontzettend warm in de fiat, maar als dat het enigste is, dan doe ik het ervoor. De eerste pech begon al in Tervuren en wel een lekke band. We nemen maar vlug de reserveband, dan is het zo gebeurd. In die hitte valt het toch al niet mee.

Na een klein half uur gaan we weer verder.

Eindhoven_naar_Tervuren__België_-_Google_Maps
Na 113 km gaat het al mis… zullen ze Parijs wel halen?

 

2 reacties op “Voorbij de horizon per Fiat Topolino”

  1. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Spannend… en O wat een prachtige auto!

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Ja, wat een leuk gebakje he? Ze bestaan nog steeds… ik zou er zomaar verliefd op kunnen worden! 🙂

      Geliked door 1 persoon