‘Samen een heerlijk middagmaal klaargemaakt’

notre dame de paris
Notre Dame de Paris, jaren vijftig (Foto Patrice Molinard)

Het is 1951. Willem Drees is premier van een land met 10 miljoen inwoners. In Nijmegen is de Vierdaagse net achter de rug. Vanuit Eindhoven vertrekken mijn ouders voor het eerst per auto voor hun reis naar het zonnige zuiden. Aflevering 11, boekje 3: we pakken de draad op ná de eerste pech, op zaterdag 28 juli.

Ineens een vreselijk lawaai en we zitten in de jimmy (in de problemen). De stuurinrichting defect. Intussen zijn we in Brussel aangekomen en zoeken we vlug een garage op. Eerst willen ze hem niet maken, omdat het zaterdagavond is en ze, zoals ze zeggen, ‘zowat het hele wagentje af moeten breken’.

Michael belooft hun echter een doosje sigaren extra en zie ze vliegen! Na een kwartier is het gebeurd volgens de monteur, dus we vertrekken weer. Nauwelijks uit de garage en het is wéér mis. Weer terug, en nu vertellen ze dat het minstens een hele dag duurt voordat het opgelost is. Michael voelt er niet veel voor, want dan wordt het dinsdag voordat we verder kunnen gaan.

Tja, maar hoeveel verder kom je met een kapotte stuurinrichting?

Na enige beraadslagingen hebben we toch maar besloten om verder te gaan, wat goed gaat. Zo komen we dan Frankrijk binnen om ongeveer 10 uur, dus hoogste tijd om slaapplaatsen te zoeken. Dat is ons nogal vlug gelukt in Maubeuge. We hebben heerlijk geslapen.

Zondag 29 juli, Maubeuge

Km stand 5067

Weer prachtig weer. We vertrekken om 9 uur en gaan nu richting Parijs. In Avesnes zijn we naar de kerk geweest, daar was het heel anders dan bij ons. Ze kwamen daar aan het einde van de Mis met een mandje rond, waar een soort brood in zat, en iedereen nam daar een stukje uit en at het op.

Hé, dat is nieuw! Mijn ouders naar de kerk! Ze waren beiden rooms-katholiek. Ik weet dat mijn moeder jeugdtrauma’s bij de nonnen heeft opgelopen, en de druppel die de emmer uiteindelijk deed overlopen – en mijn ouders deed besluiten de kerk de rug toe te keren – was het herhaaldelijk gehint van meneer pastoor nadat mijn ouders getrouwd waren, dat er maar geen dikke buik verscheen…

Om een uur of 1 hebben we de wagen aan de kant gezet en samen een heerlijk middagmaal klaargemaakt met soep met gehaktballen, aardappelen, doperwtjes en varkensvlees. Het was zalig en meer dan genoeg.

Uit de verhalen weet ik dat de ouders van mijn vader proviand voor de hele vakantie hadden meegegeven. Zoals ik de woorden van mijn moeder herinner: ‘We hadden een mud aardappels achterin en weckpotten vol vlees en groente’. Hóe ze kookten weet ik niet. Op een Butagasje?

Om 3 uur vertrekken we weer en rijden nu ineens door naar Parijs. Daar komen we aan om ongeveer 6 uur. Het is hier net een heksenketel. Niemand geeft richting aan en ze rijden rustig met vieren of vijven naast elkaar. Foto gemaakt van de Notre Dame en de prachtige Eiffeltoren.

Michael heeft een paar heerlijke perziken gekocht die we achter elkaar op smullen. We rijden weer weg en horen een gerinkel, wat van de fiat afkomstig is. En ja hoor: weer pech.

11- Tervuren__België_naar_Parijs__Frankrijk_-_Google_Maps
De etappe van Tervuren naar Parijs

 

3 gedachtes over “‘Samen een heerlijk middagmaal klaargemaakt’

  1. Dat was me toch wat met zoveel panne aan de auto’s vroeger… ik meen mij ook te herinneren dat Fiat toen ook geen beste naam had op dat gebied.
    En ja, wat gingen die pastoors toch gemeen ver met hun bemoeienissen. Ik word er nog steeds niet goed van als ik zulke dingen hoor of lees.

    Geliked door 1 persoon

    1. Mijn ouders zullen ook vast wel een goedkoop tweedehandsje hebben gekocht (gezien de kilometerstand aan het begin). Maar goed dat mijn vader een beetje handig was! 🙂 Ja, na wat ik weet uit alle ‘anti-kerk’-verhalen verraste het me zeer te lezen dat ze zelfs tijdens hun vakantie naar de kerk gingen! Toch wel jammer dat ik ze niet meer kan vragen wat nu de gedachte hier achter was. Of misschien gewoon de heel goed erin gestampte vrees voor de zonde… 😉

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.