‘Ik heb bulten zo groot als een vuist’

garage visitekaartjes
Herinneringen aan een hoop pech… (en zie dat telefoonnummer! 😀 )

Het is 1951. Het jaar waarin de eerste zebrapaden in Groot-Brittannië in gebruik worden genomen en De Spelbrekers doorbreken met Ziede Gij Me Gere. Aflevering 19, Reisdagboekje 3: m’n vader sloopt de Topolino en mijn moeder wordt gebeten.

Z 11 aug

Kmst 7981

Om 7 uur staan we op en beginnen met wassen en eten. Daarna vertrekken we en hopen we dat de wagen het doet tot Innertkirchen. Daar is een garage waar we vorig jaar ook zijn geweest. Gelukkig gaat het goed. De mensen daar vinden het erg aardig dat we nog eens langs gekomen zijn. Na een kwartier gaan we weer verder, Michael wil proberen om zo thuis te komen, zonder garage.

Ik snap dat-ie dat wil, maar is dit niet het toppunt van eigenwijsheid? Nou ja, lees maar verder:

Maar voor Interlaken is het weer mis. We zien nu voor de tweede maal de Brienzersee en het is ook nu weer prachtig. Ik vind het alleen erg vervelend dat de wagen het niet doet, vooral voor Michael. We staan nu al een uur langs de weg en nog steeds wil hij niet. Michael heeft opgebeld naar een garage of ze hem op komen halen.

Hoe en waar hij gebeld heeft, weet ik niet. Hij zal wel naar een huis of misschien benzinestation zijn gelopen, en in zijn beste steenkolenduits hebben uitgelegd dat hij panne had. Mijn vader was technisch, maar ontbeerde alles wat ook maar in de verste verte leek op een talenknobbel. Mijn moeder was het talen-talent. Die sprak na een week met een Deense jeugdherbergvriendin beter Deens dan ik nu…

Na 5 minuten zijn ze er en worden we op sleeptouw genomen. In de garage kijken ze hem na en vertellen dat ze het wel in orde kunnen brengen, maar het duurt tot maandag of dinsdag. Als Michael hem zelf uit elkaar haalt, dan scheelt het haast 70 gulden. Dus die trekt vlot z’n overall aan en begint.

Z’n overall??? Je kunt in ieder geval niet zeggen dat mijn vader niet goed voorbereid op reis ging…

We kunnen hier in een prieeltje koken en slapen, dat is erg prettig. Echter, als we het prieeltje bekeken hebben, is het wel fijn voor te koken, maar niet om in te slapen. Het is vlak langs de weg en helemaal open. Om een uur of zeven zijn we een eind gaan wandelen en vonden toen een ideale hooischuur om in te slapen. Ik ging direct vragen of het mocht en het werd goed gevonden. Dus een geluk: hadden we toch een goede slaapplaats die niets kostte.

Zo 12 aug

Om 9 uur zijn we opgestaan na een heerlijke en rustige nacht. Na het ontbijt zijn we in Interlaken naar de kerk geweest. Toen we terugkwamen was het alweer 12 uur en hebben we een boterham gegeten en daarna aan het water gaan liggen.

Ondanks alles: heerlijke zondagsrust. Geen geklus. Bijna een vakantiegevoel!

Het was er niet lang vol te houden vanwege al de beesten die er rondvlogen. Als je een steek van een van die krengen kreeg, kwam er een bult die zo groot was als een vuist. Ik had er wel een stuk of zes, vooral op mijn linkervoet, daar had ik wel last van en het werd steeds maar dikker.

Na het zwemmen zijn we in het prieeltje gaan koken en daarna naar bed. Zoals bijna iedere nacht lag ik fijn dicht bij mijn schat!!

Mooi hoor. Je bent gestrand na een vakantie vol pech, de auto ligt in losse onderdelen uit elkaar, hebt een dikke voet van de insectenbeten, maar het enige dat telt is de liefde. Het jaar hierna zouden ze gaan trouwen. Als je dan al zoveel lief en leed gedeeld hebt, kun je ook uit de grond van je hart èn uit ervaring beloven in ‘goede en kwade dagen’ elkaar te steunen en trouw te blijven. En dat hebben ze ook gedaan tot het einde toe. Ja, die twee die zagen elkaar wel ‘gere’…

pap en mam Gronsveld ZH 28 aug 1948
De tortelduifjes boven op een hooiberg.

 

6 gedachtes over “‘Ik heb bulten zo groot als een vuist’

  1. Prachtig! Schitterend de foto op de hooiberg.
    En ja… zo gaat dat op die leeftijd met de liefde. Die komt nog voor alles – en al de rest, goed of slecht, neem je erbij… Met het ouder worden is de liefde minstens even belangrijk maar op een andere manier, bij voorkeur met een beetje meer comfort.😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.