Jaap’s træfoto’s doen het goed in Design Agger

Het is augustus 2017. Het is het jaar waarin we gaan toepassen wat ik eerder heb gelezen over permacultuur. Eindelijk ben ik blij dat ik niet eerder de fik heb gestoken in al die snoeihouttakjes. Het Gele Huis wordt voorzien van takkenrillen en vlechtwerkhekjes en we hamsteren karton. Aflevering 3: een muuranker, heb je dat nou echt nodig?

Jaap gaat als een speer met de zware, dikke cementverf. Dit zou de beste verf moeten zijn voor dit soort muren, en voor het soort weersinvloeden die aan deze noordwestkust gelden. Na de oost- en noordgevel is nu de westgevel aan de beurt; de gevel die het meest geteisterd wordt door wind en regen en zout.

Jaap heeft daar al eerder enkele reparaties verricht in het pleisterwerk, en als hij nu met de borstel over de muur veegt, veegt hij een – compleet verroest en verrot en niet meer als zodanig steun leverend – muuranker weg. Oeps. Gelukkig had deze al geen functie meer… Het ontstane gat wordt gerepareerd, voordat er een frisse laag Skagen Gul overheen gaat.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na een ochtend hard werken gaat Jaap ’s middags zijn met fotografie verdiende loon ophalen in Design Agger, de winkel waar Jaaps ‘træfoto’s’ worden verkocht. Hij is er in het afgelopen seizoen de best verkopende kunstenaar. Wauw! We zijn allebei hartstikke trots.

Jaap wisselt zijn klussen af, zodat hij de volgende dag niet alleen last van zijn verfspieren heeft, maar ook van zijn spit- en plantspieren. Een van de rozenstruiken wordt getransplanteerd om plaats te maken voor een walnoot, en er gaan weer veel ‘Nijmeegse’ stekken de grond in: eikjes, esdoorns, beuken, laurierstruiken, kamperfoelie, passiebloem, winterjasmijn en munt voor de kruidentuin.

Tijdens vorige verblijven zijn we begonnen met het afdekken van een stuk gras. Het dient twee doelen: Konrad, onze huisoppasser, hoeft minder te maaien, en zo maken we de grond onder het gras klaar voor onze moestuin op basis van permacultuur-principes. Door het afdekken gaat het gras dood (dat duurt ongeveer een jaar), hoeven wij (nou ja: Jaap) geen graszoden weg te spitten en kunnen we straks op de ‘voorbereide’ grond bedden met compost gaan maken, met daartussen paden van houtsnippers en stro.

De verpakking van de bank lijkt veel ‘karton voor de tuin’ op te leveren, maar we blijven (helaas) ook plastic afdekzeil nodig houden.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

12 gedachtes over “Jaap’s træfoto’s doen het goed in Design Agger

 1. Takkenrillen en gevlochten hagen geven schuilplekken voor veel dieren.

  Een walnoot groeit het beste in een kleigrond.

  Laurierbessen, Prunus laurocerasus, is een grove en harde groeier. Daar zul je vaak en veel in moeten knippen.

  Zelf heb ik een haag van sleedoorn, Prunus spinosa.
  Vlakbij de zee zou ik duindoorn aanraden.

  Succes met jullie tuinplannen.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor je tuintips, Rob! We hopen inderdaad een wat gevarieerder dierenleven in onze tuin te krijgen dan alleen maar slakken… daar schijn je dan weer het beste Indische loop-eenden tegen in te kunnen zetten. Dus wie weet: komen die er ook nog. Duindoorn hebben we inderdaad ook in onze tuin, evenals meidoorn. Heerlijke bessen!

   Geliked door 1 persoon

  1. Zeker helpt afdekken met karton (of plastic, maar dat wil je in principe natuurlijk liever niet), als je het maar goed dakpansgewijs legt, zodat er geen licht bij kan. En dan een dikke laag stro erover. En als je eenmaal gaat planten in je moestuin: blijven mulchen! Succes, Vlinder! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Google maar eens naar het leefgebied van de Europese egel.

  Ook bij jullie gele huis kunnen ze voorkomen.

  Met rillen, bladhopen en gestapelde houtblokken geven jullie mooie schuilplekken en de mogelijkheid voor winterslapen.

  Diervriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.