Een tuin vol stro

Het is augustus 2017. Het is het jaar waarin we veel te weinig (naar onze zin) tijd kunnen doorbrengen in het Gele Huis, maar verder hoor je ons niet klagen hoor. Jaap klust lekker door, en in tegenstelling tot bij mijn vader gaat bij Jaap alles – saaaaai! – goed. Aflevering 4: Balen!

De lijst met kleine en grote klussen waar Jaap zijn dagen mee vult, groeit. Tja, in, aan en rond een huis van ruim 200 jaar oud, waarvan de vorige bewoners te oud werden om nog erg veel onderhoud te kunnen plegen, is altijd wel wat te doen.

Af en toe zakken we zowat tot de enkels tussen de planken van de vlonder voor de voordeur (eigenlijk staldeur aan de zijkant, maar de echte voordeur aan de voorkant is vastgeschroefd en –geplakt en dus niet meer als zodanig in gebruik), dus de rotte planken worden vervangen. Tijdelijk, totdat we weten wat we nu precies voor vloer daar willen.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Jaap gaat fruit wecken! Normaal is dat mijn klusje, maar met kilo’s rijpe pruimen en moi op 800 km afstand en andere bezigheden buitenshuis hebbende, moet hij wel. Ben zeer benieuwd naar het resultaat – maar dat komt ongetwijfeld goed. Jaap is een creatieve kok.

Verder wordt, als de muren weer een beetje drogen na de nodige buien die het land van de buurman meteen blank zetten, verder gegaan met het weer echt geel maken van ons Gele Huis en begint Jaap met de voorbereidingen voor het maken van een overdekte waslijn annex houtopstapelhok. Het oude hems-luik wordt uit elkaar gehaald, en het hout hiervan hergebruikt Jaap voor het maken van een bekisting om beton in te gieten voor de palen van het hok. We hebben en willen (nu, en ook in de toekomst) geen wasdroger, dus alle was zal zoveel mogelijk buiten moeten drogen, en gezien het weer is een wind-maar-geen-regen-doorlatend halfopen hok dan geen overbodige luxe.

Tussen al die bedrijvigheid door maakt Jaap kennis met de eigenaar van al het land om ons heen, Alan. Hij woont even verderop ten noorden van ons, en hij heeft strobalen voor ons. Hij komt de eerste netjes afleveren met de tractor, en dan is het aan Jaap om deze massa te ontmantelen, los te peuteren, en in een dikke laag over het karton te verspreiden. Zowel karton als stro vergaat langzaam, en als het goed is kunnen we tegen de tijd dat van beide niets meer over is – evenmin als van het gras daaronder – beginnen met compost aanbrengen en de moestuin gaan vullen!

Kruiwagen na kruiwagen wordt de baal los gepulkt en over de afgedekte tuin verdeeld; staat toch een stuk gezelliger dan dat karton (en dan hebben we het maar even niet over het plastic 😦  ) Bij de baal is bovendien een pallet geleverd, dat we óók mogen houden, en daarmee is onze – voorlopig nog – tweedelige compost’bak’ ook compleet. Hij wordt driedelig, zodat je in één vak het verse spul kunt doen, één vak is voor het omwerken en garen van het spul en één vak is voor compost die klaar is voor gebruik.

En dat Jaap na gedane arbeid ook af en toe wel pauze neemt, is hierboven te zien 😉

 

11 gedachtes over “Een tuin vol stro

 1. Op BBC heb je op zondagmorgen een leuk en leerzaam programma over tuinieren. Vorige week werd daarin ook uitgelegd hoe je het beste compost kunt maken. Hij had weliswaar 5 (!) bakken, maar met 3 kan het inderdaad ook. Is ook iets wat wij graag willen hebben straks…

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hebben en kijken geen tv, maar wellicht kan ik het programma ook via internet eens bekijken. Vijf bakken: da’s echt een compostfabriek! Als je ergens een mooie plek voor compost hebt in je tuin, kun je dit langzaam opbouwen. Wij hebben pallet voor pallet (vooral aangespoeld op het strand) de bakken gemaakt. En: dus nog een paar pallets te gaan. Wachten op de herfst- en winterstormen, als er weer veel aanspoelt 😀 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Wow, wat is die Jaap goed bezig zeg! Respect 🙂
  En jij ook…verplicht van afstand met hem moeten meegenieten…
  Plastic erbij, nooit gehoord; maar ik denk idd dat het gras dan beter stikt. En jaaa, wij moeten ook nog een derde compost-bak erbij maken, kwam ik achter. We hebben ook nog 1 mega grote, voor het tuinafval wat niet gehakseld kan worden en/of je niet in de compost voor moestuin wilt hebben (zieke planten bv).
  Ben ondertussen aan het denken aan een vervangende kleur voor dat blauw bij die prachtige gele muren. Donkergroen? Wit? Ben benieuwd wat het gaat worden 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Je zult het binnenkort gaan zien 🙂 En ja, wat een man he, die Jaap! Naast de compostbakken hebben wij ook nog (nu nog 2) grote hopen voor hard snoei-afval, takken enzo. Die laten we slinken, drogen, dan doe ik er een klompendans op en vervolgens hebben we mooi houtgruis voor de paden 🙂 Voor zieke planten moeten we inderdaad ook nog iets bedenken – tot nu toe zijn we altijd van alleen maar gezonde planten uitgegaan, maar dat is misschien wel heel erg optimistisch… 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.