Dagdromen over een eigen bos

Al ruim anderhalf jaar geleden las ik erover bij Mathilde op haar blog en nu riep de cover van het boek wel heel hard: ‘koop mij’. Een leuk, onverwacht presentje in de brievenbus voor mijn eenzame, harde werker in het Gele Huis. ‘Het ideale boek voor iedereen die een echte man wil zijn’ is nou niet meteen de slogan waarvan het Jaap warm om ’t hart wordt, maar voor het overige leek mij De man en het hout van de Noorse schrijver Lars Mytting wel echt iets voor hem.

En gelukkig: Jaap is er blij mee. Welke man die van hout hakken en fikkies stoken houdt, ook niet? Nu nog dat stuk grond naast ons van ‘strobalenbuurman’ Alan overnemen en daar ons eigen bos(je) gaan ontwikkelen… Het is een raar strookje land, tussen ons en de oosterbuurman, dat eigenlijk te krap is om te bewerken voor de steeds groter wordende machines. Maar ja: eer daar een beetje bomen van formaat staan, zijn onze aanstaande eventuele kleinkinderen van onze leeftijd… Voorlopig dus nog een beetje dagdromerij.

2017-08-26 11.52.09
Helemaal linksboven onze westerburen, dan ons postzegel-stulpje en rechts onderin de oosterbuurman. Het stuk land tussen ons en de oosterbuurman is ons droombosje 😀
Eerst maar eens al die andere dingen ‘af’ voordat we ons in een nieuw project ‘bos’ storten… Omdat er nog een halve baal stro over is, koopt Jaap een paar rollen stevig karton. Weer een paar vierkante meter afgedekt! Ben wel heel benieuwd wat Odin doet de eerstvolgende keer dat we hem in de Deense tuin loslaten… (als ik hem was, zou ik erin gaan liggen rollen. Maar willen wij dat? 😉

Elke avond geniet Jaap van het enorme kabaal dat de overvliegende ganzen maken, als ze hun rustplek gaan opzoeken in de Agger Tange. Dat is ook het enige kabaal dat hij hoort; voor het overige geniet hij ook vooral van de heerlijke stilte. Geen snelweg, geen buren… Nou ja, af en toe een combine bijna in de achtertuin… Na een week doorbikkelen neemt Jaap ook lekker een ochtend ‘vrij’ om in de omgeving weer wat nieuwe foto’s te maken. De winkel heeft immers behoefte aan verse voorraad, dus in oktober kunnen we dan mooi wat nazomerfoto’s op hout meenemen. Zoals de foto bovenaan: Cold veils of the night – Agger Tange op een frisse nazomeravond.

’s Middags gaat de voordeur eraan. De oorspronkelijke voordeur, die net als de enige deur die we nu kunnen gebruiken uit twee delen bestaat: een binnen- en een buitendeur. De binnendeur is met plakband dichtgeplakt, omdat de buitendeur zo rot is dat de noordenwind anders vrij spel in de woonkamer heeft. Dit was ook weer zo’n klus die we maar voor ons uitschoven, deels vanwege het weer, en deels omdat we bang waren voor wat we aan zouden kunnen treffen als we de boel los zouden maken en we vervolgens onvoldoende tijd zouden hebben om alles te herstellen.

Maar Jaap heeft nu tijd, en met een ferme 1,2,3-in-godsnaam-draai van de schroevendraaier begint hij aan de stap-voor-stap-demontage van de buiten-voordeur. Het valt alleszins mee. Ja: die deur zelf is er slecht aan toe, en tussen beide deuren zit vooral spinrag, maar verder komt hij geen onaangename verrassingen tegen. In de timmerwerkplaats (de vlonder voor de huidige voordeur) wordt fluks een nieuwe deur gezaagd, gelijmd en geschroefd en ’s avonds gaat-ie meteen in de grijze grondverf.

Het wordt een tijdelijke buitendeur. We weten nog niet of we hier een deur willen houden, of die deur dan ook weer te gebruiken moet zijn, of dat we hier (dubbel) glas willen hebben. Mogelijk een combinatie: een raam van het dak tot de grond, met aan de buitenkant geen deur, maar twee luiken. Het is hét moment om te gaan experimenteren met wat de nieuwe kleur van alle (nieuwe, met dubbel glas) kozijnen moet gaan worden. Want deze kleur blauw zit helaas niet in het standaard assortiment van de kozijnenmaker en zou ons een fortuin gaan kosten – wat we niet hebben. Welke kleur het wordt?

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

10 gedachtes over “Dagdromen over een eigen bos

 1. Dat is/wordt daar echt fijn vertoeven in en om jullie gele huis. Ik vind in deze blogpost ook wat gelijkenissen met mijn eigen leven…
  Vorig jaar las ik ook een mooi boek van Lars Mytting – De Vlamberken. Erg van genoten.
  Van een bosje droom ik ook. In onze tuin staat een klein groepje oude bomen… Daar heeft mijn man een bord gehangen met daarop Bea’s bosje. Dat vond ik heel lief. Dus ik heb nu ook een eigen bos. Lieve groet en slaapwel!

  Geliked door 2 people

 2. Kwam kortgeleden op je blog terecht, voegde het toe aan mijn leeslijst, maar kwam vervolgens maar sporadisch toe aan lezen. Geheel ten onrechte weet ik inmiddels. Ik ben benieuwd naar de volgende verhalen. Wij zijn net terug van onze vakantie in Denemarken en zijn wederom aangenaam verrast over het land. Vorig jaar Funen en dit jaan aan de kust in West Jutland en Noord Jutland.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jaap klink na ’n baie handige man. Ons het ook jare gelede ’n ou huis gekoop en oorgedoen. Ons het vir maande lank in stof gelewe, met boumateriaal binne en buite die huis. Daarna was dit die tuin se beurt. Dit het ons drie jaar geneem om al die veranderinge te doen, maar dit was die moeite werd en ons het dit geniet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat klopt Hester, Jaap is ’n baie handige man! 🙂 Wij zullen ook wel een tijdje in de rommel moeten leven (het hele dak moet vernieuwd worden! waar laten we de spullen die nu boven staan? 😮 ) maar dat is het inderdaad allemaal waard. Daarna: alleen nog maar genieten!

   Geliked door 1 persoon

  1. Hej Elke! Tak! De naam hvidbjerg is ons niet onbekend: we komen elke reis langs een kleine showroom in Struer. Maar onze ogen zijn natuurlijk in eerste instantie op de fabriek in onze woongemeente gevestigd: Ideal Combi. Maar we gaan eens vergelijken, ook de mogelijke kleuren! 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.