Jaaps dagje vrij gaat niet door

Ineens is er paniek in de tent. Na alle zorgvuldige voorbereidingen (zeg maar gerust wikken en wegen tot deze eeuwige twijfelaar een ons weegt) betreffende de nieuwe keuken staat Jaap klaar om de ruim vier uur durende reis – twee uur heen, twee uur terug, een relaxdagje dus 😉  – naar Ikea Aalborg te ondernemen om daar een Mollekulla maatwerk keukenblad te gaan bestellen, als hij bericht: ‘Ben je je ervan bewust dit fineer is??’

Het begon allemaal met de vloer. We waren eigenlijk helemaal niet van plan de hele keuken te vervangen, maar wel de vloer. Dat lukte uiteindelijk niet (we hadden wel een bijzondere kerst) Om vervolgens op z’n minst een nieuwe vloerbedekking te leggen was het wel zo handig om alle kastjes eerst te verwijderen. Dat deden we afgelopen mei. Kastje voor kastje peuterde Jaap onder het aanrecht weg, zodat we het blad konden laten liggen en we gewoon konden blijven koken en afwassen. Met elke gesloopte kast kwam er ook een stuk vloer vrij, waar de resten van het oude linoleum-met-vloerbedekking-erop plaats maakten voor planken.

Ziehier even een terugblik op die werkzaamheden:

Deze diashow vereist JavaScript.

Maar ja: eruit peuteren zonde schade lukt natuurlijk niet. Toen besloten we dus maar om dan ook meteen de hele keuken te vervangen, en voordat ik daar uit was… Op zo’n moment heb ik een hekel aan mijzelf hoor. Zullen we dit… of nee, toch maar dat… beetje strak, of juist heel erg landelijk, of gejutte kromme planken en geblokte gordijntjes in plaats van kastjes… Het zijn uiteindelijk eenvoudige witte kasten geworden. In ons kleine keukentje hebben we rust nodig en geen rare uitspattingen.

We leveren een dubbele bovenkast, twee onderkasten en de oven in – hoeveel keukenspullen heb je uiteindelijk nodig als je de meeste tijd met z’n tweetjes bent? In plaats van een heul kleine keuken met heul veul kastjes en plankjes en randjes en rommel hebben we nu nog steeds een kleine keuken, die echter superruim oogt. Want: slechts 2.80 meter aanrecht met daaronder wasmachine, koelkast, 2 keukenkastjes en verder niks – nou ja: twee ondiepe inbouwkasten aan de andere kant die straks ook één rustig geheel zijn in plaats van een rare hoek met een ver uitstekende koelkast bovenop een losse lade.

Maar ja: het oude blauwe blad lag (en ligt) er dus nog steeds, en daar zouden we ook eens gedegen over na gaan denken. Uiteindelijk kwamen we op massief hout uit, en vanwege de eiken vloer dan ook een eiken aanrechtblad; ook weer vanwege die rust in een kleine ruimte. Met een staaltje van de vloerplanken togen we in Nederland naar Ikea en kwamen we dus op Mollekulla uit. Maar nu, op het allerlaatste moment, komt Jaap er achter dat dit 3mm eiken op spaanplaat is, en willen we dat?

Koortsachtig mailen we heen en weer. Wat nu? Het was de bedoeling dat Jaap het blad in Aalborg zou bestellen, zodat het in oktober, als we er weer samen zijn, geleverd kan worden en veel belangrijker natuurlijk: op de nieuwe kastjes gemonteerd kan worden en dan is de keuken klaar. Leuk plan, maar het gaat niet door. Hoe graag ik bij ons volgende bezoek ook een nieuw aanrecht wil kunnen plaatsen, we gaan nu niet overhaast te werk. Jaap gaat niet naar Aalborg, dat doen we in oktober samen.

4 gedachtes over “Jaaps dagje vrij gaat niet door

 1. Wij plaatsten een paar jaar geleden ook een massief houten keukenblad. Qua onderhoud zou ik het niet aanraden… zeer gevoelig voor water… ondanks goed onderhoud met olie… randen van glazen, kookpotten, messneden… enz…
  We hebben nu gekozen voor mooie keramische tegels van 60X60 cm. Die liggen naast elkaar als werkblad en tegelijk ook tegen de muur als wandtegel. Mooie, goedkope en zeer degelijke oplossing. Straalt ook rust uit. Ik ben er tevreden mee! Nu doe ik je weer twijfelen zeker?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, verdorie zeg Bea… Haha, nee hoor, we hebben vermoedelijk onze keus al gemaakt, en ook wel mede op grond van wat jij schrijft: ik ben toch wel bang voor vlekken op hout van al mijn bessenprutjes… dus het wordt hoogstwaarschijnlijk composiet 😀 (maar met mij weet je het maar nooit, tot het er ligt). Maar: keramische tegels is inderdaad ook een fraaie oplossing!

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat wikken wegen is herkenbaar. Ik ben soms bang een keuze te maken waar ik later spijt van krijg. Ben benieuwd naar het eindresultaat van jullie keuken. Maar dat laat nog even op zich wachten. (heb je wel wat om naar uit te kijken haha)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.