De man en het huis

‘De volgende keer moeten we de meidoorn snoeien!’ krijg ik als tekst bij een foto van een open voordeur. Het is voor het eerst dat-ie open is, dat er mooi licht uit het noorden de kamer binnenstroomt. Gelukkig maar dat er nog iets te doen overblijft voor een volgende keer 🙂 En voordat we ‘m gaan snoeien, gaan we natuurlijk eerst de bessen oogsten. En appels plukken, want de boom hangt dit jaar vol, in tegenstelling tot vorig jaar toen we er welgeteld maar twee hadden. Appels, dus.

Er wordt dus geen aanrechtblad besteld, maar er is ook nog genoeg af te maken voordat Jaap weer naar huis komt. De voordeur schilderen, in de kleur die mogelijk de nieuwe kozijnen straks ook krijgen: leisteengrijs. Het lijkt alsof deze kleur een blauwzweem heeft met bepaalde lichtval.

In de omgeving zien we veel gele huizen zoals het onze, met witte deuren en kozijnen. Dat vind ik saai. Andersom zien we ook wel witte boerderijtjes met blauwe kozijnen. Geel met blauw is geen gangbare combinatie blijkbaar, evenmin als geel met grijs. Wij vinden het wel mooi. Lekker pittig, en anders.

Jaap verft het laatste stuk van de muur aan de zuidkant. De gevallen pruimen schuift hij op een hoop als lokaas voor de slakken – die zijn blijkbaar gek op pruimen. Door het elke ochtend en avond ‘rapen’ van slakken krijgt de pompoenplant een herkansing: er vormt zich nieuw blad. Wie weet: komt er ook nog een bloem en een vrucht.

Hij maait het gras nog een keer lekker kort. Hakt nog wat hout. Stort beton om de eerste voet voor de paal van het ‘washok’ . Koopt vast een lading hout waarmee we een deel van de oost- en de noordgevel willen betimmeren annex isoleren. Op deze gevels komt in de winter de koudste wind, en dat is met name in de badkamer te voelen. Aan de binnenkant isoleren is niet echt een optie: dan blijft er geen badkamer meer over.

Deze diashow vereist JavaScript.

Jaap oogst nog meer pruimen, én rozenbottels van struiken in de duinen, én nog wat aardappels uit de voormalige zandbak. Die hebben we vandaag, gezellig weer samen, verwerkt. Tot pruimenmoes (gekruid met gember en citroengras), tot rozenbottelcrème (gemixt met een scheutje vlierbessensap) en tot ons avondeten. Heerlijk hoor, weer samen bezig zijn zo. We hebben het allebei gemist.

Door zo intensief in zijn eentje met en rond het huis bezig te zijn geweest, heeft Jaap tijdens dit verblijf een andere band met het Gele Huis opgebouwd. Ik kan het me heel goed voorstellen. Als we er met z’n tweeën zijn, ligt de nadruk meer op ons samen. Nu was het echt ‘de man en het huis’. Het zou de titel van een boek kunnen zijn 😉

18 gedachtes over “De man en het huis

 1. Wat mooi om te lezen. Jammer dat ik de slideshow niet kan openen… wegens te traag internet, vermoed ik… momenteel is men bezig met de aanleg van glasvezel. Dus tussen dit en een maand komt het wel goed.
  Ik geniet gewoon mee, alleen al door dit te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. He, jammer, dat de slideshow niet wil! Maar een mooi vooruitzicht, glasvezel. Hebben we in het Gele Huis ook. Is wel een hele ervaring: toch een beetje in the middle of nowhere en dan supersnel verbonden met de rest van de wereld… (heel wat sneller dan in Nijmegen, in ieder geval)

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is mooi! Ongelooflijk.
    Bij ons is het een raar verhaal… de glasvezel van KPN ligt er al 15 jaar, maar zij willen de knop in dit buitengebied niet aan zetten – bij wijze van spreken. Nu legt men glasvezel van Delta. We zijn wel verplicht om over te gaan op zeelandnet (Delta) ipv KPN. Dat wordt binnenkort een nieuw mailadres… Kan me niks schelen als het maar wat sneller en beter wordt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Wat een gedoe! En bizar dat je zo verplicht wordt op een andere provider over te stappen! In ons gebied in Denemarken is het ook een soort particulier initiatief, we zijn er hoe dan ook blij mee! In eerste instantie zaten we hier echt een beetje van de buitenwereld afgesneden (en soms is dat best wel lekker), maar met de komst van glasvezel werd ‘thuiswerken’ vanuit Denemarken ook mogelijk en dat was toch wel heel fijn…

     Geliked door 1 persoon

     1. Die verplichting zou alles te maken hebben met de provincie Zeeland die wil dat iedereen overgaat op zeelandnet.nl (=Delta). Ze werken het in ieder geval goed in de hand. Wat moet een mens anders? Ook ik werk het meeste van mijn uren van thuis uit… dus ik popel voor dat zwaardere internet. En volgend maand hoop ik dat het dan eindelijk zo ver is!

      Geliked door 1 persoon

    1. Het schijnt dat Aziatische loopeenden geen vegetariërs zijn, maar vooral dierlijk voedsel zoeken… maar dat moet ik ook allemaal nog goed uitzoeken hoor, en je moet die eenden natuurlijk ook wel verzorgen en aan eten helpen in een slecht slakkenjaar… 🙂

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.