Met de Lambretta naar de Rivièra dei Fiori

Als mijn vader nog geleefd had, was hij komende dinsdag 94 geworden. Met 80 was het echter op, mooi geweest, genoeg geleefd & intens genoten. Van grote, maar vooral ook van de kleine dingen des levens. Hij was een levensjutter avant la lettre. Ging altijd zijn eigen weg (=dreef zijn eigen zin door), schuwde het avontuur niet (=was soms levensgevaarlijk bezig), gaf voorkeur aan het eenvoudige boven het luxe – indertijd was dat over het algemeen niet de prioriteit van mijn moeder of mij. Met mijn vader was het nooit saai.

Ter ere van hem vanaf morgen weer even een duik voorbij de horizon in het verleden. Naar 1956 om precies te zijn. Ze zijn inmiddels vier jaar getrouwd, de Topolino is niet meer, maar de zucht naar zon, zee en zand is onveranderd. Dus opnieuw zakken ze af naar het zonnige zuiden, opnieuw naar de Italiaanse bloemenrivièra, maar deze keer op een grijze Lambretta, een inmiddels iconisch scootermerk.

1950lam125LC

Lambretta is het merk dat Innocenti, opgericht door Luigi Innocenti, voerde voor de voertuigdivisie van het bedrijf. Voor de Tweede Wereldoorlog was Innocenti een fabrikant van steigerpijpen en getrokken buis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de productie voornamelijk voor oorlogsdoeleinden ingezet, zoals bij alle fabrieken die werden genationaliseerd.

Al tijdens de laatste jaren van de oorlog zag Innocenti mogelijkheden voor een nieuwe markt: motorscooters. Goedkoop en betrouwbaar vervoer, zonder de nadelen die motoren toen hadden. Mobiliteit moest bereikbaar worden voor de grote massa. Deze mobiliteit werd in de vorm van een scooter gegoten, en samen met de Vespa leidde dit tot de ongekende populariteit van de scooter in de jaren vijftig. De naam Lambretta komt van de rivier de Lambro die langs de Innocentifabriek stroomde.

De greep naar kleine goedkope vervoermiddelen bleek een gouden greep. De producten van Innocenti bleken uitermate betrouwbaar en daarnaast erg concurrerend geprijsd. De prijsstelling was op een niveau dat het voertuig voor iedereen bereikbaar was. De successen bleven daarom niet uit. Er zijn door de jaren heen verschillende modelseries op de markt verschenen, de wellicht meest bekende modelseries zijn: D en LD serie, met motoren van 125 en 150 cc. (bron: Wikipedia)

Voor mijn ouders gold die betrouwbaarheid zeker. Dit zou namelijk gewoon een heerlijk relaxte zonvakantie worden, zonder al te veel pech. In krap drie weken legden ze weer ruim 3000 kilometer af, op dit scootertje dat – voorzien van drie versnellingen – een maximale snelheid kon halen van 65 tot 70 km per uur. Het verbruik van zo’n Lambretta was 1 op 50. Met een tankinhoud van 6 liter konden ze dus zo’n 300 kilometer verder komen – als mijn vader op tijd tankte.

Dit dagboekje is het meest bescheiden boekje qua formaat, en dat geldt ook wel voor de avonturen. Het venijn, én de verrassing, zit ‘m deze keer vooral in de staart. De laatste bladzijden van dit reisdagboekje worden gevuld door mijn vader, met volzinnen waarbij je vergeet adem te halen. Maar eer het zover is stappen we morgen eerst lekker bij hem achterop de Lambretta.

 

riviera di fiori

13 gedachtes over “Met de Lambretta naar de Rivièra dei Fiori

  1. Lef had hij in ieder geval wel😊. Wij zijn regelmatig op de scooter, een Heinkel, een weekend naar Zwolle geweest en een keer naar St.Malo (800km). Ik spreek dus uit ervaring als ik je zeg dat het een héle onderneming was zonder tomtom en autowegen. Ben benieuwd☺

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.