‘Michael heeft een naakte vrouw gezien’

Ter herinnering – nog altijd met een big smile – aan levensjutter avant la lettre Michael Maria Bakermans. Omdat hij op zijn geheel eigen wijze de laatste bladzijden van dit reisdagboekje 4 voor zijn rekening neemt. Aflevering 6: er moet een andere herberg worden gezocht, en er wordt even ingekocht in Frankrijk.

ambre-solaire-cosmetics-1956-photo-harry-meerson-hprints-com

Donderdag 23 augustus

Vannacht heeft er een vent op onze kamer geslapen, en Michael heeft een naakte vrouw gezien. Ze was zich lekker aan het wassen volgens hem.

Privacy: ho maar, dat blijkt. Noch voor mijn ouders, noch voor die poedelende blote dame.

Tot onze spijt moeten we de jeugdherberg verlaten. Er komen 25 Engelse meisjes. Maar nog geen 10 km verder kunnen we in een andere terecht. We gaan daarna even de grens over naar Menton om wat inkopen te doen. Het is vreselijk druk aan de grens, maar het valt erg mee met de tijd die je nodig hebt om er over te komen. Een van de douanes vroeg: Ollanda? Toen ik ja zei, antwoordde hij met ‘tot ziens’.

De eerste regenbui hebben we – hoe bestaat het – aan de Rivièra. In de jeugdherberg zijn 4 Hollandse meisjes uit Utrecht. We zijn hier in Latte. Er worden hier veel bloemen gekweekt, vooral anjers.

Vrijdag 24 augustus

Om weer te vertellen dat de zon schijnt is misschien flauw en ongelofelijk, maar het is nu eenmaal zo. We gaan vandaag met die vier meisjes naar het strand. Het is erg gezellig en dus vliegt de dag om.

Ongeveer half zes gaan Michael en ik samen de stad in, Ventemiglia, waar het vrij duur is en ik geloof dat ze overal maar wat vragen. Bij de ene zaak kost een flesje Ambre Solaire b.v. 150 lire en zo loopt het op tot 250. Nog steeds zie je hier ’s avonds laat Vaders en Moeders met hele jonge babies en kindergrut. Je loopt hier ’s avonds om tien uur nog in je zomerjurk, heerlijk.

Het genieten is bijna voelbaar, tussen de blijvende verbazing door over al dat kindergrut zo laat ’s avonds nog op straat. Ach, misschien heeft deze vakantie mijn moeder ook wel wat ‘losser’ gemaakt wat betreft alle door consultatiebureau en samenleving opgelegde regeltjes. Hoogzwanger van mij ging ze gewoon nog lekker achterop de scooter naar Denemarken, en ook als baby ben ik vanaf mijn geboorte gewoon overal mee naar toe genomen – in een hangmat achterin de auto. Maar ja: altijd wel op tijd naar bed. En dat doe ik nog steeds 😉

 

 

8 gedachtes over “‘Michael heeft een naakte vrouw gezien’

 1. Alweer een heerlijk verhaal. En je moeder was naar mijn gevoel toch zeer avontuurlijk. Heb je daar herinneringen aan, dat je overal werd meegenomen? Wij waren altijd thuis, dus de keren dat we eens naar zee of of familiebezoek gingen (gemiddeld 1 of 2 keer per jaar) herinner ik me nog als hoogdagen. Altijd waren wij thuis. Maar dat was daar ook heel fijn, veilig en vertrouwd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, geen herinneringen, maar wel foto’s en dia’s (die wél bewaard zijn gebleven), en herinneringen aan de verhalen over mijn eerste levensjaren… ik was zo’n makkelijk kind, ik kon overal mee naartoe genomen worden… Ik weet niet beter dan dat we elke schoolvakantie weg gingen. Toen vond ik dat vanzelfsprekend. Later besefte ik pas hoe luxe dat was, en ongewoon voor de meeste van mijn leeftijdgenoten. Die vakanties waren voor mij ook altijd wel hoogtijdagen, ondanks die vanzelfsprekendheid. En nu denk ik: met fijn, veilig en vertrouwd thuis zijn is niets mis. We streven dit nu zelfs na, in ons Gele Huis. Geen vakanties meer, niet meer weg, gewoon, alleen nog maar ‘thuis’ zijn… ❤

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat een heerlijk verhaal is dit weer. Die naakte vrouw! Ik zie impressionistische taferelen voor me à la Lautrec 😀
  Als wij onze spruit zo laat op bed slingeren als de Fransen het doen dan heeft hij (en wij) de volgende dag geen leven meer. Ik heb een Franse inborst, maar die geldt niet voor bedtijd 🙂
  Volgens mij ben jij nog steeds een makkelijk kind. Zo’n mooie levensinstelling ❤

  Like

  1. Haha, ja, zo’n Lautrec-tafereel had ik inderdaad ook voor ogen 🙂 En inmiddels ben ik inderdaad wel weer ‘een makkelijk kind’, maar er zijn jaren geweest dat ik het mezelf (en anderen) heel moeilijk maakte hoor… 😉

   Like

 3. Ja met die hitte is het gewoon om later naar bed te gaan anders komt er van slapen weinig. Ik vond dat ook maar niks en begrijp ook niet dat die kinderen op de maandag de slaap wel uit hebben. In die tijd een naakte vrouw zien gebeurde niet vaak. In een hangmat in de auto moet een fijne rit geweest zijn maar met zo’n dikke buik lijkt me geen pretje

  Geliked door 1 persoon

  1. Als het zo heet is doe ik ook aan siësta hoor (als mijn werk dat toelaat). Heerlijk op het heetst van de dag even niks doen, en in de relatieve koelte van de avond dan weer even wat meer. Gelukkig hoeft dat in Denemarken (nog) niet. Maar ja, met al die klimaatveranderingen weet je het maar nooit…. 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.