Ons leven als een bouwput

Op een van m’n lunchwandelingetjes krijg ik onverwacht een inkijkje in het hart van mijn werkgever: de bouwput in het midden van het terrein van het ziekenhuiscomplex. Al in de eerste periode dat ik hier werkte werd hier gesloopt, en voelde ik de doffe bonken als er weer een stuk beton ter aarde stortte. De sloop hier lijkt bijna een parallel met ons leven.

sloop
De bouwput van het ziekenhuis

Toen ik net in dienst kwam, zo’n twaalf jaar geleden, begon de afbraak van de vleugel waar ik enkele jaren eerder was bevallen. Dagelijks kon ik vanaf de afdeling chirurgie waar ik werkte, horen, voelen en – als we naar buiten liepen – ook zien hoe brok voor brok geschiedenis werd weg gehapt. Ziekenhuisgeschiedenis, en een stukje van mijn eigen leven.

Ik verliet de afdeling voordat deze ging verhuizen naar de nieuwe locatie, en verliet uiteindelijk ook het ziekenhuis voor een langer-dan-gedachte sabbatical. In die jaren van ‘stilstand’ gebeurde er veel. We braken ons oude leven net als het verpleeggebouw stukje voor stukje af, en ervoor in de plaats kwam het plan een heel ander leven in Denemarken op te gaan bouwen.

De slopers zijn nu bezig met de laatste loodjes. Ook mijn vorige werkplek – het secretariaat, de operatiekamers – bestaat inmiddels niet meer. In de bouwput is te zien hoe alles minutieus en met beleid gescheiden wordt verzameld en afgevoerd: metaal, beton, asbest en andere bouwmaterialen.

Net zoals wij de afgelopen jaren ons leven onder de loep hebben genomen en stuk voor stuk zaken hebben ‘gesloopt’ en afgevoerd. Jaaps werk. Heel veel spullen die we hebben weggegooid, weggegeven of verkocht. We zijn gaan consuminderen in plaats van consumeren. We drinken geen alcohol meer, eten zo min mogelijk bewerkt voedsel, geen suiker, geen vlees, enzovoort.

Daarvoor in de plaats kwamen experimenten uit de natuur omdat we er in Denemarken letterlijk soms niet omheen konden: de struiken barstensvol oranje duindoornbessen en glanzend rode rozenbottels en niet te vergeten al het lekkers wat in de tuin van ons Gele Huis bleek te staan. Qua werk voor Jaap werd het fotografie in plaats van facilitair. Ik kwam weer voor even terug bij mijn oude collega’s op hun nieuwe werkplek, en wisselde bij een nieuw, eveneens tijdelijk contract de chirurgen als opdrachtgevers in voor huisartsen.

Onze woning in Nederland wordt leger en overzichtelijker. We zijn er nog niet, maar de finishing touch is in zicht. Ook wij zijn bezig met de laatste loodjes. Dan kan het bordje Te Koop in de tuin worden gezet. Het Gele Huis in Denemarken ondergaat ook stap voor stap een metamorfose: van het compleet ingerichte, kant-en-klare vakantiehuis zoals we erin trokken, wordt het steeds meer onze eigen, verbeterde permanente woonstek. De plannen, net als voor het nieuwe centrale deel van het ziekenhuis, zijn er al lang, evenals vele tekeningen – de uitvoering ervan is in volle gang.

Slopen zorgt voor overlast, bouwen ook. Het kost ook veel energie. Soms zit ik even letterlijk in een (bouw)put en vraag ik me af waar we in vredesnaam mee bezig zijn. Wat breken we af, en komt het allemaal wel goed met de ‘nieuwbouw’?

Heel symbolisch is onlangs een loopbrug tussen dat oude, bijna gesloopte gebouw en de plek waar ik tegenwoordig werk ook verdwenen. Geen wankele verbindingen meer tussen dat-wat-was en dat-wat-nog-niet-ontstaan-is, maar slechts ruimte. Ruimte waarin alles mogelijk is.

ussie
(Commentaar overbodig 🙂 )

16 reacties op “Ons leven als een bouwput”

  1. De Gans (Marije) Avatar
    De Gans (Marije)

    Wat een mooie metafoor heb je hier neergezet. Het was hier even zo stil, dat ik mij zorgen begon te maken. Je hebt toch altijd wel een vast punt nodig waar je even tot jezelf kunt komen. Het gele huis vind ik prachtig. Hoop dat het huis hier snel verkocht zal zijn. Liefs en goed weekend ❤ x

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Ha Marije, ja, de energiebalans is er nog niet helemaal, dus soms wil ik veel te veel en komt het tot niets dus. Één stap vooruit, twee stappen terug, en dan ineens stroomt het weer en ga je met zevenmijlslaarzen vooruit. Komt goed! En jij ook een heel fijn (heerlijk nazomers) weekeinde. Genieten op de heide! X!

      Geliked door 1 persoon

  2. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Mooie vooruitzichten. Dipjes en twijfel horen erbij. Maar samen slaan jullie je er wel door. Gewoon doorgaan. Straks optimaal genieten in jullie prachtige gele huis!

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Soms…. Heel soms…. Wil ik gewoon een kant en klaar huis en een kant en klaar leven. Maar op het moment dat ik me dat bedenk weet ik: nee hoor, dat wil je echt niet. Hoe saai zou dat zijn… Fijn, zonnig weekeinde Bea!

      Geliked door 1 persoon

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        Precies. Zo denken wij er ook over. Wij verbouwen nog steeds. Denk niet dat we ooit volledig rond zullen zijn. Maar dat hoeft ook niet.

        Geliked door 1 persoon

        1. Levensjutter Avatar
          Levensjutter

          Nee hè? 😁 Dat je gaat zitten en denkt: zo, klaar. 😮

          Geliked door 1 persoon

  3. omabaard Avatar
    omabaard

    Pure bewondering hier voor het avontuur dat jullie aangaan!
    Twijfels horen nu eenmaal bij leven en beslissingen.
    Maar jullie zien er stralend uit! Dat komt goed.

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Zeker komt het goed, Omabaard! En ook als het niet goed komt, is er niets verloren, maar zijn we weer heel wat wijzer… 😉

      Like

  4. muschfacilities Avatar
    muschfacilities

    inderdaad mooie metafoor. Soms moet eerst iets een chaos zijn (lijken) om er iets anders voor terug te krijgen. Maar dat hoef ik jullie niet te vertellen. Hoop het gele huis ooit eens te zien. En jullie ook.

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      900 kilometer… We hebben geen oprit waar je kunt parkeren/kamperen, en je zult je binnen moeten bukken, maar: welkom ben je! X

      Like

  5. monique Avatar
    monique

    Hallo Levensjutter,
    Wat kun je jullie avontuur en alles wat t met je doet toch mooi omschrijven. En wat is het toch prachtig dat jullie dit avontuur aandurven en aangaan. De weg ernaartoe is wellicht soms lastig en er zijn hobbels te nemen, maar is ook iets waar je bewust van moet genieten, want als t eenmaal zover is dat jullie in Denemarken gesettled zijn, kun je ook hier weer met een voldaan gevoel op terug kijken om vervolgens een nieuw hoofdstuk te schrijven.
    Ik volg je verhaal met veel plezier en wens jullie veel geluk.🏡

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Ha Monique! Gezellig dat je volgt! En ja, die hobbels horen erbij en geven achteraf het meest voldane gevoel. Als alles altijd maar op rolletjes loopt, is ’t ook maar saai … 😉

      Like

  6. Koen Avatar
    Koen

    Ik word plaatsvervangend blij van je stukje …

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      😊

      Like

  7. Patty Avatar
    Patty

    Wauw! Wat heb je het proces mooi beschreven 🙂
    De laatste loodjes..altijd het zwaarst…maar zoals je zelf in de commentaren aangeeft; jullie komen er wel !
    XxX

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Zeker weten! X!

      Geliked door 1 persoon