Doen wat je leuk vindt

‘Over bewuste keuzes’ staat er boven dit blog, en dat betreft niet alleen onze keus om het volle, drukke Nederland achter ons te laten en de leegte en de rust van een simpel leven te zoeken in het noorden van Denemarken. Ook qua werk hebben we allebei bewust gekozen voor wat we nu doen, en voor velen is dat een onbegrijpelijke kronkel in onze cv’s richting ons pensioen.

Vooral Jaap ontmoette onbegrip toen hij – als hooggeschoolde vijfenvijftigplusser – in eerste instantie een stap opzij of zelfs terug wilde doen ten gunste van jongere carrièretijgers bij zijn werkgever. Hetzelfde was het geval toen hij later solliciteerde op banen beneden zijn kunnen die hem wel erg leuk leken. Alle keren dat hij niet werd uitgenodigd voor een gesprek, waarna hij dan contact zocht om te vragen waarom, was het antwoord hetzelfde: ‘Te hoog gekwalificeerd. U bent hier zo weer weg. U gaat zich hier vervelen’.

Men had alleen zijn cv gelezen, en blijkbaar niet de brief waarin Jaap uitlegde dat hij op een punt in zijn leven was gekomen dat werk iets zou moeten zijn wat plezier geeft, in plaats van vooral een nóg hoger salaris met bijbehorend nóg hoger stressniveau. Jaap ontmoette ongeloof en onbegrip. Je carrièreladder hoort omhoog te lopen, niet omlaag. Ook nog als je 55 bent.

Inmiddels zijn wij een paar stappen verder, en zijn we achteraf al die starre manager-mannetjes dankbaar voor hun afwijzingen, want het leidde ertoe dat Jaap ervoor durfde te kiezen zijn hart te gaan volgen. De verdiensten van zijn fotografie in euro’s wegen bij lange na niet op tegen het ooit ontvangen loon. Het werkplezier, de werktijden, de werkplekken, de wereldwijde verrassende contacten en het gevoel dat ontstaat als iemand jouw werk zodanig waardeert dat hij of zij het graag aan de muur hangt is – om met die creditcardfirma te spreken – onbetaalbaar.

Maar ja: daar kunnen we gas, water en licht niet van betalen, en daarom zocht ik na een baanloze periode ook weer even betaald werk. Ik solliciteerde op een voor mijn kunnen ‘te lichte’ tijdelijke baan, het (vrouwelijke) management hier begreep echter mijn overwegingen en keuzes en uiteindelijk werd er zelfs nog een zodanige draai aan gegeven dat er toch nog een heuse uitdaging voor mij ontstond: niet alleen maar ‘aan de balie zitten’, maar het mede helpen opzetten en vormgeven van een nieuwe ‘front office’.

Onder Pippi’s motto – wat ik onderhand een beetje heb geadopteerd – ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ ben ik eraan begonnen en zie: het is hartstikke leuk. En dát was uiteindelijk óók wat ik wilde: werk doen waar je blij van wordt, niet omdat het beter verdient of zo goed staat op je cv.

Die front office krijgt steeds meer vorm. Ons takenpakket breidt zich dagelijks uit, en dus namen we deze week een nieuwe collega aan. In eerste instantie werd haar brief terzijde gelegd: ‘Te hoog gekwalificeerd’. ‘Soms zijn er mensen die heel bewust andere keuzes maken, omdat ze op een punt in hun leven zijn beland….’, zo begon ik.

Mijn leidinggevende luisterde naar het betoog van haar te hoog gekwalificeerde balievormgever. En in tegenstelling tot al die managers uit Jaaps voormalige circuit die niet verder kúnnen kijken dan hun eigen ambities – en dit waarschijnlijk ook gewoon moeten vanwege hun torenhoge hypotheken – durfde zij het aan het cv van deze kandidaat naast zich neer te leggen, en te luisteren naar de motivatie van de mens daar achter. Ik ben trots op haar. Maar ook op mezelf: ik heb een lans gebroken voor iedereen die solliciteert vanuit een bewuste keuze; voor iedereen die leuk werk, waar je hart sneller van gaat kloppen, belangrijker vindt dan status of salaris.

 

 

41 gedachtes over “Doen wat je leuk vindt

  1. Dat geloof ik zeker! Was vandaag ook blij verrast te horen van een harp-‘collega’ dat zij de stress van haar werk zo zat was, dat ze haar baan heeft opgezegd… (ze werkt niet in de harpwereld overigens!) Ze gaat voor zichzelf beginnen. Stoer!

   Like

 1. Wat een schitterend betoog. En zo heel erg waar. De mens solliciteert, het CV niet… Dat is een zakelijke samenvatting van het verleden waaraan je de werkelijke mens niet af kunt lezen. Prachtig. En ik wens jullie alle tevredenheid en geluk. Liefs x

  Geliked door 2 people

 2. Een mens moet zijn dromen volgen. Niet altijd evident, maar ik bewonder mensen die het durven! En hierbij speelt diploma geen rol, wel de talenten van de personen! Maar ik ben het met je eens, het is nog altijd geen evidentie tegenwoordig…

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt helemaal, het is nog geen evidentie (wat een prachtig woord! veel mooier dan ons Nederlandse ‘gemeengoed’ 😀 ) Veel belangrijker dan cijfers op papiertjes zijn inderdaad de talenten als mens. Toen ik voor het eerst solliciteerde in het ziekenhuis waar ik nu nog steeds werk, heeft mijn toenmalige leidinggevende mij aangenomen vanwege het feit dat ik drie stiefzoons heb… ‘Dat zegt wat over je als mens’, zei ze indertijd, en behalve dat ik haar nog steeds erg dankbaar ben, denk ik ook nog vaak aan die woorden. Zij kon het toen al: dwars door cv’s heen kijken…

   Geliked door 1 persoon

 3. Dit is een prachtige bevestiging van mijn gevoel op het juiste moment.. Ik heb ook net deze beslissing genomen…ik kan het iedereen aanraden. Vrijheid is het hoogste goed. Vrijheid om datgene te doen wat je het allerliefste wilt. Daar word je ook zoveel productiever van.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ohhh Jacqueline, van harte gefeliciteerd met deze beslissing/ stap! Geweldig! Het lijkt wel of het in de lucht zit! :O Een harpvriendin van me heeft haar stressvolle docentenbaan (geen harpdocente, overigens) zojuist ook aan de wilgen gehangen. Ik wens je alle goeds! Ben wel heel benieuwd wat jouw allerliefste is wat je nu gaat doen… 😉

   Like

   1. Ja dat is dan weer lastig he? Vaak weten we alleen wat we niet meer willen. Om erachter te komen waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen wil ik mezelf tot maart 2018 op een aantal werkplekken vrijwillig een aantal uren per week beschikbaar stellen. Als er dan een wederzijdse klik is hoop ik vanaf maart 2018 weer een leuke baan te hebben. Het komt zoals het komt en het gaat zoals het gaat…

    Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig blog! Heel erg herkenbaar voor mij. Vooruitgang is niet altijd geld en carriere gerelateerd. Gelukkig niet. Vooruitgang is streven naar je persoonlijke geluk. De mens achter deze cv heeft haar keuze zeer weloverwogen gemaakt vanuit een hart dat weet dat ze haar plek heeft gevonden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja wat is geld dan als je niet gelukkig bent in je werk wat je vaak ook nog voor lange tijd doetdan wil je toch graag een leuke baan. Alleen al de stress die er dan is! Nee dan maar wat minder.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.