Quote op zondag #22

We pakken de draad weer op waar we waren gebleven, met de Quotes-op-Zondag, de inspirerende vondsten van elders. Als de juiste inspiratie niet vanuit mezelf wil komen – en dat is de laatste tijd nogal eens het geval – omdat mijn hoofd te vol zit met vragen dan kunnen woorden van een ander soms voor wat rust in de grijze chaos van mijn bovenkamer zorgen. Vandaag:

Of uren

                    duren

                                   Eeuwigheden,

Dat ligt ‘em aan… ’t besteden. (Jan Pieter Heije, Nederlands arts en tekstdichter, 1809-1876)

Ik kwam deze tegen tijdens het doornemen – tekstueel en muzikaal – van een harpmuziekboek dat binnenkort het daglicht ziet. Deze J.P. Heije is onder meer de geestelijk vader van ‘Zie de maan schijnt door de bomen’, ‘Er zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot’ en ‘De Zilvervloot’. Hij heeft ruim 150 kinderliedjes, 350 volksliedjes en vele geestelijke liederen op zijn naam staan, waarvan Gezang 464 ‘Alle volken, looft de Here’ het enige is dat nu nog in het Liedboek der Kerken staat.

Dat vind ik nu het leuke aan de klus waar ik op dit moment mijn vrije uren aan besteed en waarmee ik en passant mijn malende hoofd tot rust krijg: al checkend en zoekend leer je onderweg weer een hoop nieuws! En zo’n heerlijk simpel deuntje als van die kikkertjes werkt bovendien als een mantra, waardoor er geen plaats meer is voor vragen over hoe ik in de nabije toekomst het liefst mijn andere uren wil besteden.

Wat het antwoord ook zal worden, eeuwigheden zullen die andere uren niet worden. Zolang ik ‘doe’, vliegt de tijd. Pas wanneer ik slechts nog ‘ben’, begint de eeuwigheid. En dat ‘zijn’ gebeurt vooral in de rust en ruimte van Thy. In de duinen, aan het strand; daar waar alles oplost in oneindigheid.

Fijne zondag!

the-language-of-sea-and-sky-eternal-silence
Eternal silence – © JacobBerghoef|Fotografie

6 gedachtes over “Quote op zondag #22

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.