Quote op zondag: over rijkdom en begeerte

‘Hoe normaal ben jij?’ was de vraag die deze week in een post van een oud-collega op Facebook voorbijkwam. Met daarbij meteen zijn eigen antwoord: hij was ‘curieus’ en dat sloeg niet eens de plank zo heel erg mis. Blijkbaar is wel of niet normaal zijn of doen een actueel onderwerp. Geen idee, ik hou me niet meer met ‘nieuws’ bezig, dus dit soort discussies (gaat het soms weer over zwartepieten?) gaan langs mij heen. Maar een testje doen: daar ben ik altijd wel voor te porren.

Na het beantwoorden van een aantal vragen bleek dat ik ‘tijdloos’ ben. ‘Jij neemt de dingen zoals ze komen en laat je niet meeslepen door de waan van de dag. Wat gebeurt, gebeurt. Je bent stabiel en blijft altijd rustig. In deze tijd is stabiliteit een zeldzame eigenschap.

Normale mensen streven altijd naar meer. Ze willen alles uit het leven halen en zijn nooit zo tevreden als jij. De Stoïcijnse filosoof Seneca zou bewondering voor je hebben. Hij schreef:

‘De grootste rijkdom heeft hij, die arm is aan begeerten’

Ik vond het een mooi compliment, én een mooie quote die me zomaar in de schoot werd geworpen. Het streven naar meer ben ik inmiddels voorbij. Mijn – ons – streven is nu vooral naar mínder. We hebben de afgelopen zeven jaren, sinds het zaadje ontkiemde om ons leven anders te gaan inrichten, al van heel wat spullen afscheid genomen en afstand gedaan.

En even verder zoekend op het wereldwijdeweb naar de man die verantwoordelijk is voor deze quote van vandaag, vond ik een man naar mijn hart. Seneca behoort tot de aanhangers van de school van de stoïcijnse filosofie. Voor deze filosofen is ‘leven naar de natuur’ het principiële uitgangspunt, waarbij ‘natuur’ moet worden opgevat als een ideale orde (kosmos), die wordt bestierd door de rede (logos), aldus filosofie.nl.

Tijdens zijn verbanning op Corsica begint hij de stoïcijnse apatheia toe te passen, een loskomen van emoties die onze voorstellingen vertroebelen. Dat is geen passieve apathie in de moderne zin van het woord, maar een opdracht geestelijke balans vinden door te leven volgens de wetten van de natuur en kosmos. Mooi!
Uit deze houding volgen ook de deugden respect en welwillendheid jegens ieder menselijk wezen, die allen hun plek hebben in de kosmos. Zo verzet Seneca  zich ook tegen de inhumane behandeling van slaven en betoont hij zich een tegenstander van gladiatorenspelen en oorlog in het algemeen. Daar had ik wel eens een beschuitje mee willen eten op een zondag!

En zo leidt een ‘grappig’ testje tot heel wat gefilosofeer op zondag. Overigens: enkele Facebookvrienden deden deze test ook, en werden zonder uitzondering heel raak beschreven als ‘wonderlijk’, ‘apart’, ‘eigenaardig’ of ‘een zonderling’. Dat laatste blijkt Jaap ook te zijn. Komen we op terug! 🙂

Hoe tevreden, of ‘arm aan begeerten’ ben jij?

Als je benieuwd bent naar de test, hier is de link (en dan zijn wij natuurlijk wel benieuwd naar jouw uitslag! 🙂 )

 

 

44 gedachtes over “Quote op zondag: over rijkdom en begeerte

  1. Volgens mij ben jij eerder curieus hoor, dan apart, als ik zo de verschillende betekenissen van beide woorden bedenk… ik zie jou eerder als (ook) nieuwsgierig dan als (ook) afgescheiden van de rest… Fijne zondag Rob!

   Geliked door 1 persoon

 1. O jee, ik ben DWAAS. Maar de uitleg valt dan toch weer mee:

  Het zijn de kleine dingen die het doen, weet jij. Je bent zorgeloos en tevreden met wat je hebt. Het leven heeft geen hoger doel en dat is prima zo. Je hebt geen onrealistische verwachtingen en bent het gelukkigst als je tijd met je vrienden doorbrengt. In deze tijd is gelukkig zijn zeldzaam.

  Al proberen normale mensen ook te genieten van het leven, ze zijn niet zo onbevangen als jij. Ze zullen je misschien dwaas vinden, maar filosoof Epicurus zou bewondering voor je hebben. Hij zei: ‘Wanneer genoeg te weinig is, is niets genoeg.’

  Geliked door 4 people

   1. Zou de test dan toch kloppen? Ik vond hem best moeilijk want ik kon niet altijd zomaar direct antwoorden… ik tijwelde tussen de adelaar en de scharrelende das… toen heb ik maar aan mijn echtgenoot gevraagd wat ik was. En hij zei kordaat ‘de adelaar…’

    Geliked door 1 persoon

    1. En als je echtgenoot dat zegt, dan is dat zo 😉 Ik ga met dit soort testjes op mijn eerste ingeving af, niet twijfelen. Al had ik het dan wel moeilijk met ‘wat doe je het liefst’, en daarna ‘ wat doe je het allerliefst’ en vervolgens…. oh zucht.

     Geliked door 1 persoon

 2. Ben ik dan de enige waarbij de beschrijving niet klopt… Eigenaardig zijn vind ik geen probleen… Wel eigenaardig, dat punctueel een eigenschap van eigenaardig is… Bij mij gaat elk functioneringsgesprek over op tijd komen… Dat is dan wel weer eigenaardig…

  Geliked door 2 people

 3. Ik heb de test een paar keer gedaan en zweef tussen apart en zonderling 😊
  Die pietendiscussie zal me wat. Oprecht heb ik daar geen mening in. Net als heel veel nieuws. Wat heb ik er aan te weten dat een bus vol tieners van een berghelling in India is gestort….?
  Hoeveel synoniemen zou die test overigens in voorraad hebben voor ‘anders dan een ander’? 😉 Liefs x

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Marije, ook een idee: de test wat vaker doen 🙂 Volgens mij moet te berekenen zijn hoeveel synoniemen er in voorraad zijn, als je weet hoeveel vragen en hoeveel mogelijke antwoorden en dan wortel kwadraat ofzo…. (ik ben geen rekenwonder 😀 ) En inderdaad: wat heb je aan dat nieuws waar je toch niks mee kunt? Liefs!

   Like

 4. De uitslag past inderdaad bij je…van wat ik dan zo kan inschatten tijdens onze communicatie hierzo 😉
  Ik ben vreemdsoortig, hihi

  “Jij weegt altijd zorgvuldig je keuzes af. Je bent punctueel en hebt een zuiver geweten. Je laat je geen oor aannaaien en denkt altijd zelf na. In deze tijd is het zeldzaam om principieel te zijn.

  Een beetje vreemd, zelfs. Maar weinig mensen zijn zo standvastig als jij. De filosoof Immanuel Kant zou bewondering voor je hebben. Hij schreef: ‘Wij zijn niet op de wereld om gelukkig te worden, maar om onze plicht te doen.’

  Als het op principes aankomt ben ik inderdaad standvastig, maar in zijn geheel? Niet zo hoor, hihi

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben een zonderling en ik geloof het graag maar of het klopt? Er staan n.l vragen tussen die betrekking hebben op de werkende mens en ik werk al9 jaar niet meer

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.