Tien: terugblikken en vooruitkijken

We zijn alweer een paar dagen in december. De tiende maand. De naam komt immers van het Latijnse woord voor ‘tien’, decem, uit de tijd dat het nieuwe jaar nog op 1 maart begon. Wintermaand (het sneeuwt al op het blog!), donkeremaand of feestmaand wordt deze laatste maand van het jaar ook wel genoemd, al naar gelang je behoefte, je stemming of wens…

Voor mij is de tiende maand vooral een overgangsmaand, waarin van alles eindigt – de cirkel is rond (0) – maar tegelijkertijd kondigt zich ook een nieuw begin aan (1). Een tijd van zowel terugblikken als vooruitkijken, van plannen en intenties eventueel herzien en verfijnen.

Een maand van voorbereiden op verandering dus, en dat geldt meer dan ooit voor ons nu. 2018 moet het jaar worden waarin we – eindelijk! – verhuizen naar Denemarken. Ik las ergens dat een mens in zijn leven gemiddeld tien maal verhuist en even tellend woon ik nu in mijn tiende thuis sinds mijn geboorte, en zal het Gele Huis Jaaps tiende thuis zijn. Zo leuk, als die getallen ‘toevallig’ allemaal kloppen 🙂

Dat betekent dat er nu keuzes gemaakt moeten worden, prioriteiten gesteld moeten worden, en dat we nog een allerlaatste rondje ‘afscheid nemen’ doen. Dit geldt dan vooral voor ‘dingen’: alles wat we nu nog over hebben na eerdere opruimrondes gaat nog een keer door onze handen.

En dat wordt steeds lastiger. Aan de ene kant omdat de meeste spullen die we nu nog hebben, spullen zijn die we nog vrijwel dagelijks nodig hebben. Aan de andere kant zijn we nu toe aan de – letterlijke en figuurlijke – paperclips en punaises. Dingen die we nu amper gebruiken en waarvan we ons afvragen: hebben we die straks eigenlijk wel nodig?

Het huis in NL wordt leger en leger. Ik vind het nog steeds bijzonder te merken hoe fysieke ruimte ook geestelijk ruimte geeft. De volgestouwde zolder als metafoor voor mijn volle hoofd… Maar de eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat ik het knusse kerstgevoel onderhand danig mis hier.

Daarom heb ik de laatste, nog niet verkochte kerstversierselen maar uit de Marktplaatsdoos gehaald en in de inmiddels wat hol klinkende woonkamer opgehangen. Gezelliger dan dit wordt het hier niet meer. Nog even doorbijten, en dan kunnen we de stokkenboom in het Gele Huis weer ophangen. Veel meer dan dat, en een brandende kachel en wat kaarsen is daar niet nodig om het hyggelig te maken. En ook dáár gaan we de laatste weken van deze tiende maand opnieuw keuzes maken en afwegen: wat mag hier blijven, en waar nemen we definitief afscheid van?

Hoe vaak ben jij verhuisd? En ruimde dat dan lekker op?

29 gedachtes over “Tien: terugblikken en vooruitkijken

  1. Ha Anke, fijn als je ook in je werk zo’n “opgeruimd” gevoel kunt ervaren: loslaten, alles wat daar hoort ook daar laten, waardoor je alle ruimte hebt voor het nieuwe! 🙂 X

   Like

 1. Ik verhuisde nog maar vier keer. Hopelijk kunnen we hier samen oud worden en kom ter geen vijfde keer. Ik hoop voor jullie hetzelfde in het Gele Huis. Dat het jullie paradijsje mag zijn waar je liever nooit meer weg wil.
  Het ziet er in ieder geval paradijselijk uit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nog maar vier keer! Wat moet jij je geworteld voelen… dat mis ik soms wel – dat ik niet echter ergens wortels heb, door al dat ge-verhuis 😀 Maar ons Gele Huis mag inderdaad graag ons laatste thuis worden, waar wij hopelijk samen oud kunnen worden ❤

   Geliked door 1 persoon

 2. Aalkeetstraat (Rotterdam) – Avenue Concordia (Rotterdam) – Zusterhuis Hippolytusziekenhuis (Delft) – Ronald Holstlaan (Delft) – Westvest (Delft) – Westvest (delft) – Van Wassenaerlaan (Willemstad) – Havendijk (Ooltgensplaat)….. ohh al 8 x maar ik wil hier mijn verdere leven vooralsnog blijven. Ik ben heel erg aan het opruimen in dit huis, maar dat zul je kunnen begrijpen……

  Geliked door 1 persoon

  1. Da’s ook niet mis zeg! En fijn om te horen dat je daar waar je nu zoveel aan het opruimen bent je verdere leven wilt blijven… met minder spullen, maar met des te meer herinneringen… 💜

   Like

 3. Ik voel en leef met je mee!! 2018 belooft een serieuze verandering te geven voor jullie. Spannend en misschien toch ook een heel klein beetje onzeker?
  ‘Als je loslaat heb je twee handen vrij ‘ (Loesje) Dat moet een heerlijk gevoel geven, ook dat consuminderen.
  Ik woonde al op 5 plaatsen (kotleven niet inbegrepen); nog 5 te gaan… of….. nog 3, want misschien worden serviceflat en rusthuis de laatste twee 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Spannend en onzeker is het zeker, Lieve! Maar wat je zegt: met twee handen vrij, want dat loslaten kost (mij/ons) niet zoveel moeite. Wij hopen dat het Gele Huis ons rust-huis wordt… 😉

   Like

 4. Oh, 2018 naar het gele huis. Het zou wat zijn. Eindelijk! Het is wel een lang proces bij jullie he? Bij ons ook maar wij hadden destijds nog geen huis hier en nog wel een huis in NL waar we niet vanaf kwamen.

  Ben zes keer verhuisd, de afgelopen drie keer nam ik minder mee dan ik had en ruim ik daarna nog allerlei spullen weg. Meestal ook praktisch, omdat iets niet past of omdat iets dubbel is, of omdat de kinderen eruit groeien.

  Het liefst zou ik nog (veel) kleiner gaan wonen. Eenvoudiger. Maar dat is omdat het moderne leven steeds beknellender voelt, met alle ‘luxe’ terwijl de aarde… tja.

  Maar praktisch gezien: behalve een gaatjesmaker heb ik al in geen zes (?) jaar een kantoorartikel nodig gehad 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha, het zou wat zijn… ja, erg he? Maar wij zijn natuurlijk ook heel veel ouder dan jullie (destijds), dus wij doen het in een tempo dat past bij onze leeftijd 😀 Heerlijk, steeds minder meenemen bij elke verhuizing. Ik ga mijn gaatjesmaker vast inpakken. :O

   Like

 5. Ook ik al vaak in mijn leven verhuisd, ga dat ook eens tellen…gek op numerologische betekenissen. Langzaamaan begin ik echter ook te verlangen naar een blijvende plek en dat zou zo maar eens ergens in Spanje kunnen worden. Mijn man en ik blijken hetzelfde klimaat te wensen. Alhoewel sommige dingen in Nederland meer aansluiten bij onze wensen, dus een huisje aan zee…zou ook nog kunnen. Wat eerder in de fase dan jullie dus, maar jullie zijn wel echt een inspiratie daarin hoor. Daarheen gaan, waar je het meest thuis voelt, het kan 🙂
  XxX

  Geliked door 1 persoon

  1. Oooooo Spanje! Da’s even wat anders! Gezien jullie laatste spontane reis verbaast het me ook weer niet 🙂 Ik kwam laatst een prachtig plekje in Portugal tegen: ook niet te versmaden! Maar jullie huidige plek is dus niet jullie ‘blijvende’ plek… En zolang je je hart volgt, kom je daar terecht waar je je het meest thuis voelt! X

   Geliked door 1 persoon

   1. Nou, dat zou trouwens ook nog zomaar eens kunnen, hahaha. Want het is hier ook heerlijk wonen. Dilemma, dilemma, hahaha. Maar ik klaag niet, want het is uiteindelijk een luxe-probleem 😉

    Geliked door 1 persoon

 6. 6 keer ben ik verhuist, eigenlijk 7 keer want we kochten hier een oud turfhuisje en lieten er een huis naast bouwen, in de tijd dat ze het huis bouwden hebben we een jaar overbrugt in het enkelsteens turfhuisje

  Geliked door 1 persoon

  1. Opruimen hebben we toen ook zeker gedaan want het huisje was maar klein en alle zooi moest erin allemaal in dozen in de bedsteden, het was me wat, had ook wel weer wat. Eerst hadden we een huis gehuurd, we waren al wezen kijken tot ze zeiden dat er mensen met minder inkomen waren die gingen voor.

   Geliked door 1 persoon

   1. Nee het was er inderdaad koud, een eigengemaakte douche, gaskacheltjes zodat de boel niet bevroor, soms als het hard regende, regende het ook op mij bed, stuk plastic erover, in de zomer iedere nacht een slaapkamer vol neven die onder de dakpannen vandaan kwamen, ik kan er een boek over schrijven

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.