Warme binnendagen

Het zijn binnendagen bij uitstek. Alhoewel ze alweer twee minuten langer zijn, is dat aan de zon nog niet te merken. Die hebben we sinds midwinter niet meer gezien. Het blijft grijs, grauw en nat en rond vier uur ’s middags schemert het al weer. We keutelen de hele dag lekker rond de kachel, waarop het kerstcadeau dat we onszelf hebben gegeven goede diensten bewijst: een kachelventilator.

Het kacheltje krijgt onze lage en kleine leefruimte in een mum van tijd lekker warm. ’s Winters duurt het een week eer de kou ook uit de (enkelsteens) muren is en het hier ’s nachts, als de kachel uit is, ook nog een beetje aangenaam blijft.

Het kacheltje verwarmt de open keuken, het middendeel waar de eettafel staat en twee leunstoelen, en het woon/werkdeel, met bank en een bureautje. En als we het luik naar boven openzetten: ook de hems.

In de badkamer hebben we een infraroodkachel en in de slaapkamer een elektrische olieradiator voor het geval het mintwintig wordt met noordoosterstorm. Voor alles tussen 0 en mintwintig hebben we een elektrische deken. Ja, we zijn de jongsten niet meer hoor, en simpel leven betekent voor ons nou ook weer niet spartaans leven 😉

Het fijne van een houtkachel is de stralingswarmte op korte afstand. Zit je er wat verder van af, dan wordt het al snel minder aangenaam. Ik liep hier vaak rond met een heet hoofd en kouwe voeten. Warme lucht stijgt immers op, dus vlak onder het plafond was het ‘t lekkerst… Op de bank, het verst weg van de kachel, zaten we dus niet zo vaak, ’s winters. Nu wel!

De ventilator werkt op warmte en gaat draaien als de kachel een temperatuur van 50 graden bereikt. De hete lucht boven de kachel wordt heerlijk gelijkmatig de kamer in verspreid, in plaats van recht omhoog tegen het plafond te gaan hangen. We hebben het nu dus ook op de bank warm, en ik heb zelfs warme voeten! Blij met dit, zo simpel te verkrijgen, extra beetje comfort!

Jaap is de stoker in huis. We voeren de kachel van alles: afgewaaide of gesnoeide takken uit eigen tuin en dat kan rozenhout zijn, beuk, den, vlier, kers, appel of meidoorn. Gesprokkelde takken uit diverse bossen en dat is vaak den, beuk of eik. Snoeihout uit Nijmegen, en dat bestond de laatste keer vooral uit hazelaar en berk. Sinaasappelschillen en dennenappels (beide gedroogd) gebruiken we soms als aanstekers.

Daarnaast kopen we hier wel eens zakken hout bij particulieren langs de weg (veel Denen hebben een eigen bos, waar ze zelf kappen, zagen en opnieuw aanplanten), en daar zit dan vaak een mix van diverse houtsoorten in. Tenslotte kopen we geperste briketten (van zaagsel): ideaal om ’s morgens het vuur meteen laaiend te krijgen, of juist om de kachel gloeiend te houden. Zo hebben we een bodem om weer een nieuw vuurtje op te stoken na het doen van boodschappen, of als we aan het strand zijn geweest.

Ik vind het iets hebben hoor: iets meer moeten doen dan een knop omdraaien om het warm te krijgen. Sprokkelen, zagen, hakken, sorteren, elke dag een mooie mix uit de houtschuur uitzoeken… Het houdt ons heerlijk basic bezig.

IMG_7697
Ons kacheltje met ventilator

15 gedachtes over “Warme binnendagen

 1. Ik zag jullie al genoegelijk ondersteboven hangen om warme voeten te verkrijgen, maar zo’n ventilatortje is natuurlijk veel comfortabeler. Wat lekker kneuteren en een mooi kacheltje ook! Ik stuur het verhaal even door aan mijn Lief, ter inspiratie. Wens jullie een warme nacht toe. Liefs uut Grunn xx

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha…. Ik heb het wel eens overwogen ja! De yogahoudind De Kaars weer eens gaan oppakken… (Ik heb het nl echt liever andersom: warme voeten en een fris hoofd) En zo’n ventilatortje: het werkt echt!

   Geliked door 1 persoon

 2. Hier is het nog nooit zo nat geweest. We kunnen de dagen na onze vakantie op 1 hand tellen dat het er droge dag was. Wel gezellig een houtkachel, je moet er wat voor doen. We krijgen af en toe een kar vol hout van onze zoon omdat mijn man hij hij samen een kloofmachine hebben gekocht maar die staat altijd bij onze zoon, wel lekker gemakkelijk voor ons.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, dat is het betere werk ja: je zoon het zware werk laten doen! Wij proberen zoveel en zo lang mogelijk met de hand te zagen en te kloven. Maar we hebben inmiddels ook wel een kettingzaag… en dat weer… ‘t is verschrikkelijk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.