Leven bij de dag

Ik was serieus van plan niet te gaan terugblikken, maar ineens slaat de weemoed toe. En een gevoel van verwondering, en dankbaarheid. Er is veel gebeurd, en het meeste was onverwacht, gebeurde gaandeweg, onderweg.

Vorig jaar rond deze tijd had ik niet kunnen denken dat ik een jaar later een vast arbeidscontract in Nederland zou accepteren. Dat was nooit het doel geweest. Ik zou een paar maandjes gaan flexen en daarna zouden we onze focus gaan verleggen naar de arbeidsmarkt in Thy.

Ik zal één van de weinige werknemers zijn die hoopt dat dit het kortste vaste dienstverband ooit wordt – immers: onze Deense plannen gaan gewoon door en huis verkocht betekent baan opzeggen en verhuizen. Sterker nog: ik merkte met enige verwondering hoe het aanbod (en het aannemen) van een vaste baan mij juist resoluter dan ooit maakte en het laatste restje twijfel wegnam: deze manier van leven laten we graag achter ons, we zijn nu echt klaar voor dat nieuwe ‘vrije’ leven.

Veel familieleden overleden dit jaar, van de generatie van onze ouders. Ooms, tantes, mijn beide Amerikaanse gastouders. Nog heel even en wij zijn zelf de oudste generatie. We werden ons dit jaar meer dan voorheen bewust van ons bonus-oma-en–opa-schap dankzij de kinderen uit het eerste huwelijk van de verloofde van mijn oudste stiefzoon uit mijn vorige relatie. Ingewikkeld hè? 🙂

Zowel het wegvallen van familie aan de ene kant, als de groei ervan aan de andere kant en het steeds meer settelen van Jaaps zoons met aanhang, maakte dat ik me het afgelopen jaar serieuzer dan voorheen ging afvragen of we ze wel kunnen missen: familie. In een land waar juist familie zo’n wezenlijk onderdeel van de cultuur is. Nou ja, we zitten niet aan de andere kant van de wereld…

Het afgelopen jaar leerden we enkele medebloggers persoonlijk kennen en dat gaf aan het hele fenomeen bloggen toch een heel bijzondere draai. We lezen elkaar, inspireren elkaar, leven met elkaar mee in wel en wee en soms is de klik zodanig dat er echt persoonlijk contact volgt. Ik ben er heel dankbaar voor, dat ik jullie (allemaal) beter heb leren kennen en dat we elkaar weten te raken, te boeien en van elkaar te leren.

We gingen op reis naar het zuiden, wat eigenlijk ook niet meer de bedoeling was, maar de uitnodiging om enkele foto’s van Jaap te exposeren aan het Comomeer was te leuk om nee tegen te zeggen. Er werd niets verkocht, maar de ervaring was onbetaalbaar. En na die eerste keer, volgden er meer… en op zo’n manier waardering krijgen voor wat Jaap doet geeft ook vertrouwen voor de toekomst.

Na vijf jaar controles werd ik dit voorjaar kankervrij verklaard; om een paar maanden later ineens weer met alle alarmbellen te worden geconfronteerd vanwege een bult in mijn bil. Gelukkig liep het met een sisser af, maar het deed me wel realiseren dat je met kanker in je medische voorgeschiedenis eigenlijk nooit meer ‘vrij’ ervan bent. Desondanks voel ik me – en bèn ik – gezonder dan ooit door onze manier van eten en leven, dus daar gaan we lekker mee door.

Ten slotte was het Gele Huis de aanleiding voor onze ‘scheiding’ voor het eerst in ons 17-jarige leven samen. Er moest nodig onderhoud gepleegd worden, ik had niet voldoende vakantiedagen, dus ging Jaap ging deze zomer alléén naar Thy. We hadden het er ooit wel eens gekscherend over gehad, maar dat het er ook nog ooit echt van zou komen… nou nee.

We leven bij de dag. Maken niet al te veel plannen (meer). Laten het leven op ons afkomen zoals het komt, maar wel met een doel voor ogen waar we onze aandacht en energie bewust op richten voor het komende jaar. Want, zoals een lieve vriendin vandaag zo mooi schreef: ‘Plannen hebben een neiging te sneuvelen, ergens tussen het definiëren van het goede voornemen en de uitvoering ervan’.

We wensen jou, lieve lezer, een heel mooi 2018. Laten we samen, elke op onze eigen manier en op ons eigen stukje van de aarde, deze wereld een beetje eenvoudiger, mooier, kleiner en dichterbij maken.

wandering-memories
Wandering memories – foto van Jaap, natuurlijk

 

15 gedachtes over “Leven bij de dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.