Opruimen: herinneringen aan depressies

Na ettelijk opruimrondes door het huis, waarbij er veel overbodige dingen via stort, goede doelen, tweedehands winkels of Marktplaats verdwenen, breekt nu het lastigste jaar aan. Wat doe ik met al mijn hobbyspullen? Ga ik ooit nog zijde verven, potten bakken, kralen rijgen, mijn eigen kleding maken? Wat doe ik met een kastplank vol herinneringen op papier?

Op zoek naar de rekening van mijn trouwjurk in verband met de verkoop ervan – op dit moment snap ik echt niet (meer) waarom mensen eigenlijk zo’n vreselijk dure, nieuwe trouwjurk kopen; iets dat je over het algemeen echt maar één keer in je leven aan hebt en wat vervolgens ergens achterin de kast maar wat hangt te hangen – raak ik op deze verre van blauwe, maar o zo grijze maandag verzeild in allerlei opdrachten en aantekeningen op papier, ooit gemaakt tijdens diverse therapiemomenten in verband met depressieve periodes.

Blue Monday of deprimaandag is zogenaamd de meest deprimerende dag van het hele jaar. Je hebt de gezellige kerstdagen achter de rug, bent (daardoor) blut en je salaris van januari is nog niet overgemaakt. Het weer is hoogstwaarschijnlijk nat en grijs, alle feestverlichting heb je al opgeborgen en van al die goede voornemens die je twee weken geleden nog had is ook al weer niks terecht gekomen. Reden genoeg voor een blèh-gevoel.

Op deze dag duik ik per ongeluk in mijn depressieve verledens; blue monday XXL en dan elke dag. Ik heb een aantal van die periodes in mijn leven gehad, die ik met behulp van diverse therapieën en medicijnen altijd wel weer te boven kwam. Na de zoveelste keer echter weer in de put gedonderd te zijn legde ik me lange tijd neer bij de diagnose van de huisarts: chronisch depressief, dus de rest van mijn leven aan de pillen.

Tot ik via mijn werkgever de kans kreeg mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen depressie en mindfulness. Meters aan vragenlijsten moest ik elke maand weer invullen, een jaar lang, en wekelijks hadden we meditatiebijeenkomsten. Het ene simpele zinnetje ‘je bént je gedachten niet’ bleek voor mij de sleutel die in het slot paste; en dankzij de vele uren met wijze inzichten van onze door Thich Nhat Hanh persoonlijk opgeleide begeleider kreeg ik een chronisch dankbaarder en vriendelijker kijk op het leven. De Mindfulness Based Stress Reduction-training zoals die nu op veel plekken in Nederland wordt aangeboden is mede dankzij de input van ondergetekende tot stand gekomen J

Ik blader de vele bewaarde aantekeningen door. Er komen weer veel – niet fijne – herinneringen boven. Tenzij ik ooit nog eens een autobiografie ga schrijven waarin depressie en therapie een hoofdrol spelen, weet ik eigenlijk niet waarom ik dit nog bewaar. Zou er iemand op zo’n boek zitten te wachten? Vast niet.

Weg ermee dus, met al die onnodige ballast. Map na map maak ik leeg. De doos met te vernietigen vertrouwelijk papier vult zich. Ik voel me lichter en lichter worden.

Blue Monday, in Nederland ook wel deprimaandag genoemd, is een belediging voor iedereen die weet, voor iedereen die voelt of ooit heeft gevoeld hoe donker de duisternis daadwerkelijk kan zijn. Door dit soort dagen, die in feite gewoon om onbehagen draaien, is het natuurlijk niet meer dan logisch dat veel mensen nog steeds geen verschil kunnen zien tussen een depressie en een gevoel van onbehagen. – citaat James Worthy/ Het Parool

Ik hoop dat jij, als je bekend bent met het fenomeen depressie, op deze onbehagelijke, grijze, derde maandag van januari je eigen licht(er)puntje hebt kunnen vinden. En anders heeft Loesje nog wel een (meditatieve) tip 😉

Loesje

(*en de afbeelding bovenaan dit artikel komt van Jaap: Gray Silence – een foto gemaakt in het kader van experimenteren met een oude camera en een over-de-datum analoge film)

 

 

28 gedachtes over “Opruimen: herinneringen aan depressies

 1. Oh, wat een herinneringen. Depressie ken ik niet. Wel de keuzes waar je soms voor staat als het gaat om weggooien…. Het terugkomen van momenten. Ik denk dat het goed is dat je al die aantekeningen hebt weggedaan. Dat proces is deel van jezelf inmiddels. Alles wat er door je handen gaat; ik voel met je mee. Ben met hetzelfde bezig. Niet omdat ik ga verhuizen. Maar omdat ik het wil. Ik wil minder. Maar uiteraard ook vanwege Leo, dat weet je. Je bent je gedachten niet, nee. Maar je bent ook je herinneringen niet. Of je foto’s. OF de foto’s van iemand anders. Of je dingen. Ja wat er dan overblijft? Genoeg stof om over na te denken…. Fijn dat je kijk op het leven nu beter en plezieriger is. Maar dat het wat extra nodig heeft met dit weer in dit moment van het jaar is wel duidelijk…… Maar we gaan lekker door met opruimen!!! xxx syl

  Geliked door 1 persoon

  1. We zijn goed bezig, Syl! Inderdaad: allebei met een andere reden, maar ik herken jouw stapeltjes ook 😉 En het getwijfel over keuzes… Toch vind ik het – met wat ik nu terugzie van toen èn het ‘geworstel’ van de keuzes van heden, een mooi proces. En nee, wij ‘zijn’ ook niet de keuzes die we maken, maar we worden er wel mede door gevormd. XX

   Like

 2. Ik weet niet of ik ooit echt depressief of diep ongelukkig was, maar ik was het wel gedurende langere periode tijdens mijn eerste huwelijk. Ook na de geboorte van mijn dochter werd ik een tijdje bestempeld als ‘postnataal depri’ na een nare zwangerschap en bevalling door eclampsie/ zwangerschapsvergiftiging. Ik vond mijzelf niet depressief maar extreem uitgeput en ook ontgoocheld/getraumatiseerd. En dat denk ik nog steeds. Maar met dat verleden leef ik niet meer. Ik heb er ook de borstel door gehaald. Een blauwe maandag laat me niet van mijn stuk brengen ondanks dat ik nu ook in mindere goede doen ben door slecht slapen en wat ander lichamelijk ongemak. Het komt wel weer goed. De lente lonkt alweer als ik door de druppels heen kan kijken.
  De foto van Jaap is prachtig.
  Hou je goed en ruim lekker alle rommel op.
  Lieve groet X

  Geliked door 1 persoon

  1. Oei, zwangerschapsvergiftiging… da’s niet niks! En men drukt je graag een stempeltje op, ook al voel je zelf iets heel anders. Fijn om te lezen dat een blauwe maandag jou niet van je stuk brengt, ondanks ongemakken. Laat ze er maar even gewoon zijn, dan komt het inderdaad weer goed! Rustig aan! XX

   Geliked door 1 persoon

 3. Met dank aan jou heb ik dus jaren geleden een verhelderende cursus mindulness mogen volgen!
  Ik pas de technieken zoveel mogelijk toe, vooral bij stress, of probeer dat toch.

  Ik zie rondom me hoe destructief een depressie er bij mensen kan inhakken. Het moet vreselijk voelen, zo’n pikdonker gat, zonder lichtje aan de einder.

  Ik hoop dat je met het weggooien van de schrijfsels ook alle negatieve herinneringen aan die periode mag vergeten.

  Vreemd, ik zie geen foto van Jaap?

  Maar Loesje is ook mijn favoriet. Met humor zegt ze de juiste woorden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik pas de technieken ook vaak toe bij klusjes waar ik een hekel aan had, zoals strijken. Mindful, met aandacht, strijken… echt: er ging een wereld voor me open! En dat geldt echt voor zoveel dingen! Jaaps foto staat helemaal bovenaan 🙂

   Like

 4. Herinneringen mij persoonlijk welbekend alsof we elkaar altijd hebben gekend..raar hoe onze levens gebben gekruisd nu ons leven weer kleur krijgt. Ik geloof niet in blue monday.sterker nog ik ben erg vrolijk en opgeruimd vandaag. Defysieke opruiming zal ook jou goed hebben gedaan dat weet ik zeker xxx

  Geliked door 1 persoon

 5. Blue mondays zijn mij vreemd. Dat boek schrijf ik graag met je.
  Mijn tweede huwelijk kocht ik een heel leuk, eenvoudig ‘ensemble’. Ik heb het nog. Het huwelijk ook.
  Eenvoud siert de mens. Eenvoud in denken en leven scheerde de depressie mijn leven uit. En…toegegeven, een onwerkbare werkende lage dosis chemie.
  Succes met opruimen. En met de herinneringen. Liefs xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Maandagen zijn nooit mijn favoriete dagen geweest (a la Garfield: “I hate mondays”), maar dat zal zijn oorsprong hebben in mijn vroegere dagen als journalist bij een regionale krant en het ‘nieuws’ dat we maandag vanuit het weekeinde te verwerken kregen… de postduivenuitslagen, de trekkertrekwedstrijden, of het klootschieten… 😉 Eenvoud siert de mens inderdaad – ik vond dat ik (bij mijn tweede huwelijk) best wel een eenvoudige trouwjurk had…. XX

   Like

 6. Hallo Anuscka en Jaap…ik was aan het “googlen” naar opruimen, iets waar ik de laatste tijd mee bezig ben en flinke stappen in heb gemaakt… en kwam op jullie site terecht…wat gaaf allemaal om te lezen…jullie zijn goed bezig samen…wens jullie alle goeds toe op jullie levensweg!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Agnes, wat leuk om te lezen! Dank voor je goede wensen, we gaan er iets moois van maken. En jij succes met verder opruimen: je zult merken naarmate je meer fysieke spullen opruimt, dat ook heel veel ruimte in je hoofd (en hart) gaat geven! 💕

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.