Vorst in het Gele Huis

In de verte bekvechten een paar meeuwen. De knol van de buren krijgt ineens de kolder in de kop en galoppeert door zijn wei. Verder is het stil. Door de harde noordoosten wind staat het water in de fjord zó laag dat het lijkt of we zo naar de daar achter gelegen Agger Tange kunnen lopen.

Alle vier de nieuwe, grote windmolens zijn in bedrijf. De eilanden waarop ze staan lijken nu monsterlijke voeten, als die van de AT-AT’s uit Star Wars. De enorme wieken draaien hypnotiserend traag. De laagstaande zon kleurt het weinige water zilver. Het is min 2, maar beschut tegen de wind en in de zon is het goed toeven buiten.

We zijn er weer, in ons Gele Huis. En ja, we leven dus nog hoor 🙂 De afgelopen weken waren hectisch, waardoor ik ‘s avonds geen energie meer had om nog te lezen of te schrijven. Druk op het werk – onder meer in verband met een verhuizing – en vooral Jaap ook druk thuis – vanwege onze eigen verhuizing. Maar alle laatste klusjes in Nederland zijn nu klaar, na Pasen komt ons huis op de markt en als alles verloopt zoals we hopen gaan we deze zomer eindelijk (!) over.

Alhoewel we allebei erg behoefte hebben aan rust, willen we in het Gele Huis toch ook nog wel wat dingen doen ter voorbereiding van onze definitieve komst hier, en worden we ook met een aantal onverwachte klusjes geconfronteerd. ‘Niks doen’ in een huis uit 1802 is een utopie.

Het is nog nooit zo koud geweest bij binnenkomst: we schatten rond het vriespunt. Het vocht uit de lucht zit als een krokante witte korst ijs om de ontvochtiger. Gelukkig is er geen kortsluiting ontstaan en zijn er geen waterleidingen gesprongen (we draaien de hoofdkraan altijd dicht), maar de nieuwe douchemengkraan lekt als een gieter. Later zal blijken dat hoogstwaarschijnlijk ijzerdeeltjes uit de oude leidingen de moderne keramische schijven hebben aangetast.

De volgende dag kopen we de goedkoopste en simpelste mengkraan zónder nieuwerwetse schijven maar mét ouderwetse leertjes, en monteren die ondersteboven zodat de koude kraan nu ook weer echt koud water geeft en de warme kraan heet water. De leidingen zijn ooit verkeerd-om aangelegd, en dat zorgde nogal eens voor onaangename verrassingen onder de douche…

Het kleine houtkacheltje heeft de woonkamer binnen 4 uur op 20 graden, waarmee de kou nog niet uit het huis is, maar het is een goed begin. Hoe de temperatuur in de slaapkamer is als we naar bed gaan wil ik niet weten, en kan ons ook niet schelen. We hebben onszelf vorige winter verwend met een elektrische deken. Immers: alleen het bed hoeft maar opgewarmd te worden, de hele kamer niet. Voor onze strammer wordende lijven is het een zalige weldaad – net als de warmte van zo’n klein maar fijn houtkacheltje trouwens. Of de warmte van de voorjaarszon. ❤

IMG_8128

43 gedachtes over “Vorst in het Gele Huis

 1. Heerlijk zo in het zonnetje….. maar ja, oh, die kou. Maar het is fijn te zien dat het nu toch allemaal in de afrondende fase is. Het huis binnenkort te koop. Jemigdepemig. Niets doen in zo’n huis is een utopie maar als je er de tijd voor hebt, dan heeft dat klussen en langzaam steeds iets verbeteren of opknappen ook iets zen ;-)…..

  Geliked door 1 persoon

      1. Je ziet ze hier veel, van hout, of deels opblaasbaar, soms is het ook een soort sauna waar je met je hoofd bovenuit steekt… Ben er nog niet achter hoe dat nu precies werkt. Maar een douche in de tuin… hm… dat is ’s zomers wel lekker! 🙂

       Like

          1. Ja, dat is inderdaad zonde dan. Voor mij/ ons is bad juist de enige plek waar alles tot rust komt. Ook het denken. Heerlijk. Schep epsomzout erin en alle stress van de dag verdwijnt… Dat gaan we wel missen dus, in het gule hus :O (nou ja, zout voetenbad schijnt hetzelfde effect te hebben, dus het voetenbadje is ook nog niet weggeminimaliseerd 😉 )

           Like

          2. Daar vinden jullie vast wel een creatieve oplossing voor… (en anders heb ik nog wel ergens een opblaasbaar zwembad 🙂 )

           Like

  1. Ha Bea, ja, het is even bikkelen nu, maar de rust is er hier als vanzelf. Ik had bijna geschreven “we kijken uit naar de eeuwige rust hier” maar zó bedoel ik het natuurlijk ook weer niet… 😬😘

   Geliked door 1 persoon

   1. Neen, eeuwige rust moeten we nog niet hebben. 😉
    Van dat bikkelen weet ik mee te spreken… maar ook van de rust. Toch belangrijk om tijdig rust te nemen. Ik zat er een beetje door dit voorjaar. Mijn lichaam sputterde. Nu gaat het goed, maar moet toch wat opletten.

    Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk om te lezen en wat een prachtige foto van jullie. Ik moest gisteren aan je denken, dat het zo stil was. En al bijna over, wat geweldig. Gaat jullie volgende deel van het leven eindelijk echt beginnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het wordt onderhand tijd ook. Met dat interim baantje van me, dat per 1 april een vaste aanstelling wordt, gaat het helemaal de verkeerde kant op. Het is echt leuk, en ik ga me hechten aan mensen…. 😱 dat was niet de bedoeling. Maar ook dat zal wel onderdeel van het hele proces zijn: je realiseren dat het afscheid nadert en wie/wat je gaat missen straks…

   Like

 3. I.p.v. een electrische deken heb ik een electrische onderlegger.
  Even voor het slapen aan en dan weer snel uit.
  Met voldoende dekens slaap ik dan lekker.
  Wel heb ik het slaapkamerraam altijd helemaal open staan.

  Uitgeruste groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, nu je het zegt Rob: wij hebben ook een onderlegger. Alleen onder die naam worden ze – vreemd genoeg – niet verkocht., terwijl een deken inderdaad iets is wat je toedekt… Wat je zegt: voor het slapen gaan even aan en zo gauw we in bed stappen uit. En een frisse slaapkamer garandeert een frisse start van de dag!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.