Niets

Tja, niks onzichtbaar huppelen. Ineens zit ik ingestort thuis. Een waterig hoopje ellende. Doodmoe van al het gedoe. Op het werk, op marktplaats, thuis – waarom moet ik nou ook zo nodig opruimen, minimaliseren, emigreren?

Niet meer in staat op de namen te komen van collega’s die al een jaar lang elke week een sleutel komen halen. Niet meer in staat met een brede glimlach uit de grond van m’n hart ‘goed’ te zeggen als iemand vraagt ‘hoe gaat het?’

Onredelijke irritatie voert de boventoon. Wee degene die een verkeerde vraag stelt. Wee degene die een vráág stelt. En wie begrip toont, krijgt mijn tranen als stank voor dank. Ik loop letterlijk over. En na nachten van amper slaap of akelige nachtmerries als gevolg van het gebruik van melatonine, val ik ook bijna letterlijk om.

Op een ochtend eerder deze week is het besluit onverwacht makkelijker dan gedacht: ik moet even niets. Ik WIL even niets. Ik draag het hoogst noodzakelijke over, ga naar huis en laat op mijn nieuwe werkplek even de boel de boel.

En wat na de eerste uren niets ‘doen’ thuis toch een beetje als een afgang voelde – ik ben niet overeind gebleven als rots in de branding, ‘ze’ hebben me toch ‘gek’ gekregen -, geeft na enkele dagen van veel liggen dutten en staren in een luie tuinstoel (afwisselend in de tuin en bij gebrek aan wat anders, in dezelfde tuinstoel in de woonkamer) het rijke gevoel van balsem op de schrale, van tranen gezouten huid rond mijn ogen.

Mijn volle hoofd raakt leeg. Ineens komt de helderheid terug. Maakt het niets(meer)weten plaats voor nietszijn. Komt er weer een vleugje focus. Wat heb ik dit gemist: niets. Zitten en staren, met open ogen naar buiten, of met gesloten ogen naar binnen. Vanuit dit niets zijn bij mij eerder de beste besluiten geboren. De mooiste inzichten. Met niets ben ik op mijn best.

*Foto: Dreamless sleep

 

24 gedachtes over “Niets

 1. Ik ben blij om.te lezen dat je even ‘op de plaats rust’ bent gekomen. Al dan niet geheel vrijwillig. Het was ook wel een heleboel veel… Minimaliseren betreft ook wel de geest… Met die hele organisatie lukt dat stukje nou net niet. Ik wens je gezonde momenten van leegte en stilte toe. Met een lieve kus op dat vermoeide, maar nu rustende hoofd. In een, hopelijk iets later, succesvol ‘niets’. Xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Marije, dank je wel. Jaaaaa…. de volle geest minimaliseren, da’s nog een dingetje in de hectiek hoor. Wat je zegt: dat stukje lukt net niet. Het zijn pittige laatste loodjes, maar dankzij mijn rots-in-de-branding thuis breekt het lijntje niet. XX

   Like

 2. Ik hoop met heel mijn hart dat dit niets jou rust en inzicht geeft. Deze laatste weken waren veel en veel te veel. Ik heb van dichtbij gezien hoe je langzaam afbrak..de irritatie.de cry for help de dove oren..ik kan niet anders dan meevoelen en begrijpen dat t niets jouw er bovenop helpt..dat heb je verdiend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat doet het Anke: rust en inzicht geven, en soms wat onbeholpen. Het zijn vele kleine druppeltjes geweest die een hele emmer hebben gevuld en waarbij nu elk (nieuw) druppeltje meteen als een hele emmer voelt… Om te voorkomen dat ik nu ergens drijfzand ga creëren als ik alle emmers tegelijk leegdump, probeer ik met beleid emmertje voor emmertje rustig leeg te laten lopen. Maar ook dat kost weer energie… Misschien moeten we gewoon maar eens samen ergens gaan huppelen… 😉

   Like

 3. Je hebt het raak en ook heel mooi beschreven. Ik wens je de rust van het niet(s) hoeven. Ben nu bijna vier jaar thuis na de burn-out/bore-out en ik vind het nog altijd zalig. Weinig lucratief voor het gezinsinkomen, maar er is zoveel in de plaats!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan me er iets bij voorstellen Anna! Wat een burn-out is weet ik gelukkig niet: dat heb ik altijd nog kunnen voorkomen. En geld is inderdaad niet altijd alles als je de waarde van al het andere inderdaad kunt zien. Dat is (vaak) zoveel meer! Ik wens je nog heel veel zalige tijd toe!

   Like

 4. Oh heerlijk dit! Ik kan me dit heel goed voorstellen. Franciene Oomen noemde dit ‘braak liggen’. Gewoon een tijdje niets doen. En tot jezelf komen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Gelukkig heb je op tijd actie ( geen actie meer dus ) ondernomen. Nu even alleen aan je zelf denken en de tijd zijn werk laten doen. Stil staan in deze hectische tijd. Ik wens je veel sterkte !

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Margriet! Ja, het voelt bijna als een luxe: stil staan in een hectische tijd. Maar het is (voor iedereen) af en toe gewoon net zo nodig als brood…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.