Kouwe kleren

Terwijl de mussen bijkans dood van het dak vallen van de hitte lig ik in een heet bad te luchtfietsen. Er vallen overigens wel meer vogels echt dood van het dak, maar dat komt omdat ze vergiftigde buxusrupsen (zeg dat maar eens tien keer snel achter elkaar) hebben gegeten, en da’s een ander verhaal. Daar gaat dit blog niet over. Dit blog gaat over het verliezen van mijn basis.

Liggend in het warme bad, rustig bewegend, is de enige manier om even geen pijn te voelen. Een paar dagen eerder schiet het me zomaar in de rug; door een beweging-van-niks. Krom als een oud wijf schuifel ik naar mijn shiatsu-massage-kussen, dat we net weer op een tijdelijke eetkamerstoel hebben geïnstalleerd, nadat we het eerder even hadden opgeborgen vanwege de bezichtigingen en we vervolgens de eetkamerstoelen hadden verkocht.

Na een kwartiertje warme, rollende balletjes langs mijn ruggengraat te hebben laten gaan, zegt er iets ‘knoep’ en kan ik weer gewoon rechtop staan. Wat een wonderapparaat, dat kussen! Niks meer aan de hand!

Helaas te vroeg gejuicht: de volgende ochtend gebeurt precies hetzelfde. En deze keer helpt het ritueel van de martelende balletjes niet. Met behulp van een wandelstok uit de tijd dat Jaap letterlijk krom liep van de rugpijn – en oh wat fijn dat we deze nog niet weggedaan hebben! – beweeg ik me voetje voor voetje door het huis. Zitten kan ik niet, lopen wil niet, staan ook niet, dus ik lig vooral. Op een (hemel zij dank ook nog niet verkocht of weggegeven) slaapmatje uit de tijd dat ik nog kampeerde met Echtgenoot 1.

Odin vindt het maar niks dat de baas zich verlaagt tot zijn niveau. Elke keer als ik op het matje ga liggen – dat voor de gezelligheid in de woonkamer op de vloer ligt – staat Odin vertwijfeld op van zijn kussen en sluipt miepend naar zijn mand onder de trap. Als ik hem uitnodig om gezellig naast mij te komen liggen, komt hij aarzelend naast me stáán. Op zo’n moment voel ik me wel heel erg de onderhond en ben ik echt bang dat hij zijn poot optilt. Maar gelukkig is onze stoere waakhond veel te onzeker om zoiets te doen 😉

Nóg een paar dagen eerder was ik alweer aan het werk gegaan. Dat wordt nu bijna letterlijk met een zweepslag afgestraft. Snap ik als ik liggend lees over de oorsprong van spit, want dat heb ik. Spit ontstaat door overbelasting. Door mentale vermoeidheid, spanning, en lichamelijke vermoeidheid en dan zegt er iets: Pats! Eigen schuld. Had ik maar wat langer niets moeten doen.

Gelukkig kan ik de volgende dag bij de fysio terecht, die bij ons om de hoek praktijk heeft. We zullen ze gaan missen, deze ‘buurtjes’, als we straks toch heel wat meer op onszelf aangewezen zijn op het Deense platteland… Nu nog maar niet aan denken. Na een dry-needling-behandeling, wat manuele therapie en een paar mooie zeeblauwe repen tape op mijn rug voel ik me meteen weer wat meer mens.

In de dagen die volgen kan ik het zitten langzaam maar zeker opvoeren van 5 naar 15 tot 25 minuten. Net lang genoeg om wat te eten of wat te lezen. En zo lees ik ook dat het krijgen van lage rugklachten te maken kan hebben met angst of zorg om het verlies van je basis. En wat is over het algemeen iemands basis? Je huis. Of je werk. Ik heb hier geen angst of zorgen om; ik heb er zelf voor gekozen om beide ‘kwijt’ te raken.

Maar dat ons huis verkocht is, mijn werk hier er bijna op zit; het gaat me allemaal niet in de kouwe kleren zitten. Wel in m’n rug, dus. Gelukkig kan ik inmiddels lang genoeg zitten om dit blogje te kunnen typen, en kan ik ook weer goed genoeg voor mezelf en de hond zorgen. Jaap kan dus met een gerust hart richting onze nieuwe basis. Daar gaat maandag het dak eraf! 😮

“Het gaat me niet in de koude (of kouwe) kleren zitten betekent dat iets je niet onberoerd laat: het grijpt je aan, je bent erdoor geraakt (en je moet er echt even van bijkomen). 

In deze uitdrukking worden de (koude) kleren tegenover datgene wat daaronder zit geplaatst. Volgens sommige naslagwerken is dat de warme huid (of zelfs: het hart); volgens andere is dat het ondergoed. Met koude kleren werd in elk geval de bovenkleding bedoeld (truien, rokken, broeken, enz.). Als iets hier doorheen wist te dringen, drong het daarmee ook door tot je ondergoed of zelfs je huid of hart. Het gaat me niet in de koude kleren zitten betekent dus letterlijk: ‘de invloed hiervan blijft niet beperkt tot mijn ‘buitenlaag’, maar dringt dieper door’. Carolus Tuinman schrijft in zijn spreekwoordenboek (1726): ‘Dat gaat niet in de kleêren zitten: want dat raakt het herte [hart].’ (OnzeTaal.nl)

(Op de foto Odin, die zijn kussen inmiddels lekker naast mijn matje gemanoeuvreerd heeft, maar daar ook alleen maar gestrekt gaat als ik er NIET lig 😀 )

20 gedachtes over “Kouwe kleren

   1. Voor mij helpt een speciale schommelstoel.

    Je zit op je zitvlak maar onder je zitvlak zitten twee steunen waarop je onderbenen rusten.

    Hierdoor ontspant je rug.

    Daarnaast ga ik geregeld voor een traditionele Thaise massage.

    Straks in jullie nieuwe huis zul je hoop ik dit soort ongemakken niet meer krijgen.

    Slaperige groet,

    Geliked door 1 persoon

 1. Och jeetje, dat kan er nog wel bij! Getrouwd zijnde met een spit-patiënt, die na het geklus en gesjouw van de afgelopen weken ook zo krom loopt, ben ik heel erg met je begaan! Hoop dat het nu langzaam beter wordt.
  Ontspanning….. Je hebt ook zo veel aan je hoofd. Rustig aan en veel beterschap. Lieve groeten xx

  Geliked door 1 persoon

 2. Niet fijn voor jou! Maar stress, van welke oorsprong ook, zet zich heel makkelijk op rug en nek. Ik was daardoor meermaals out op het werk. Maar zie, sinds ik na mijn burn-out besliste om niet meer te gaan werken, heb ik geen noemenswaardige rugproblemen meer gehad. Dat wens ik jou ook van harte toe.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ek hoop die styfheid verdwyn binnekort. My dogter slaap elke nag op haar slaapmatjie vir die afgelope paar weke en sy sê haar rug voel al klaar baie beter. Net die kat slaap nou op die bed 😊

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.