Het dak eraf! – dag 1

Gisterochtend om 7 uur is Jaap in zijn eentje (nou ja, met een goed gevulde auto) vertrokken naar ons Gele Huis om de komende twee weken de rietdekkers te laven, te helpen en het oude riet van het dak een plek te geven in de permacultuurtuin-to-be. Het lijken qua weer uitstekende weken te worden om ‘dakloos’ te zijn..

weer1 IMG_8637

De rit verloopt moeizaam. Normaal doen we er zo’n 10 uur over, maar door wegwerkzaamheden en daardoor files voor Bremen mag Jaap er nu 3 uur bijtellen. Pppff… Via de app Zoek iPhone kan ik Jaap volgen en aan het begin van de avond ‘vind’ ik hem dan eindelijk vlakbij ons huis, en even later midden in de achtertuin 🙂

waar is IMG_8638
Zo is goed te zien hoe ondiep het fjord is. Het witte rondje is Jaap, vlakbij huis
waar is 2
Rechtsonderin: Jaap, dat kleine vierkante postzegeltje linksboven: ons huis.
waar is 3IMG_8640
Middenin de achtertuin!

Gaar van de veel te lange rit dus meteen even ‘live’ de tuin in om te zien hoe alles er bij staat en hangt. Op de bewegende beelden zie ik weinig meer dan vaag groen, met donkergroene vlekken en soms een bruinig vaag iets, maar ik hoor Jaap luid en duidelijk. De aanvankelijk door slakken opgevroten walnotenboompjes hebben zich gerevancheerd. Er wacht ons weer een rijke pruimenoogst, en ook de kersenboom hangt vol fruit.

De rabarberstekken zijn ook goed aangeslagen, dus dat wordt oogsten de komende weken! Ook de wilgen-, rozebottel- en sleedoornstekken doen het goed, evenals de vlierstruiken (die zijn zelfs zó gegroeid dat ze ons het uitzicht op zee nu bijna benemen, dus dat wordt fors terugsnoeien straks na de bessenoogst).

We hebben een moestuinbak vol knoflook en aardappels. Alleen het kerstpakket van m’n werk heeft het ijzig koude vroege voorjaar niet overleefd: ik had een bessenstruik met vier soorten bessen gekozen, en die hebben we afgelopen maart geplant, maar dat is nu één dooie boel. Nou ja, wie weet, net als de walnotenboompjes: schiet er volgend jaar ineens toch iets de grond uit…

Vanochtend vroeg uit de veren (Jaap), met het idee dat de stromannen misschien al om 7 uur zouden aankloppen (een bel hebben we niet, heeft niemand hier volgens mij, iedereen heeft een hond J), maar Jaap had kunnen uitslapen. Om 10.40 uur krijg ik bericht: ‘Ze zijn er. Ze beginnen aan de noordkant’.

Wat foto’s:

2018-06-04 09.41.49 En zo was het
Nog even een blik op het Gele Huis zoals wij het niet anders kennen: met een mosdak en een heus boompje op de nok naast de (scheve) schoorsteen
2018-06-04 12.09.02 Gaas losknippen
Het gaas op de nok wordt losgeknipt
2018-06-04 13.08.46 Op de helft, ik kan ze niet bijhouden
Er komt nog best wel een berg stro van dat dunne dak af… Jaap kan de mannen niet bijhouden met afvoeren
2018-06-04 13.43.17 En de stapel groeit...
De stapel stro in de achtertuin groeit
2018-06-04 14.23.30 De zoveelste big bag vol
Met behulp van een BigBag sleept Jaap alles naar de achterkant
2018-06-04 15.14.36 Zeil is klaar
Toch maar een zeiltje erover, ondanks de weersverwachting (zon, zon, zon, zon, wolkje, zon)
2018-06-04 15.15.09 De stapel van bijna een half dak
En dan ligt er een half dak in de achtertuin…

Als ik thuiskom (met mijn rug gaat het zodanig goed dat ik vandaag weer een halve dag heb gewerkt) spoedoverleg: de grastrimmer is in rook opgegaan en hoe krijgen we in vredesnaam dat lange riet zodanig gehakseld dat het bruikbaar is als eerste mulch (en dood-maak-)laag op het gras? Jaap is doodop van de hele dag zeulen met stoffig riet in een best wel warme zon en weet even niet meer hoe nu verder.

Iemand een idee? Hoe je, zonder een al te grote machine, al dat riet klein krijgt?

20 gedachtes over “Het dak eraf! – dag 1

 1. Wat fijn van je rug, ik wilde net bij je andere post vragen of het alweer ging. Wat een gedoe joh. Heerlijk dat werk dat jullie nu allemaal verzetten.

  Kan je dat riet niet eerst een beetje laten vergaan, een groot zeildoek erop en de natuur het voorverteren laten doen?
  Goed droog heb je genoeg aanmaakspul voor je kachel voor het leven.

  Wanneer vervoeg je je weer bij de echtgenoot?

  Geliked door 1 persoon

  1. Met de rug gaat het inderdaad wel weer, niet te veel zitten 🙂 Dat riet is al aardig in verregaande staat van ontbinding, dat maakt het hakselen ook lastig, het is niet meer knapperig vers zeg maar… ik denk inderdaad ook dat (laten) liggen nu gewoon even het beste is, maar ‘versnipperd’ zou beter zijn… manlief komt in principe over twee weken weer terug. Dan gaat-ie het weekeinde daarna weer terug met een busje om te verhuizen. Dan nog een week en dan… en dan… ben ik klaar. Vrij. Whoohoo. En drie weken later mag ik dan eindelijk ook mee 😬

   Geliked door 1 persoon

  1. Gezellig 🙂 En alhoewel ik aan de ene kant baal dat ik er zelf niet live bij ben, is het ook wel heel erg luxe dat mijn bedje c.q. dakje zo wel heel erg gespreid wordt voor mijn komst half juli… ❤

   Like

 2. Wat leuk dat je zo kan volgen met de smartphone. Daar had ik eerder nooit aan gedacht. Ga ik ook eens proberen.
  Een goot karwei, maar ik kijk al uit naar het resultaat!
  Ik zou dat stro laten liggen. Het al wat meer inzakken. Pas als je wat meer tijd hebt, kun je het opruimen. Hopelijk kun je daar terecht in een soort containerpark.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Bea, ja het is een heel karwei! (zie volgende blog, later vandaag) Het is de bedoeling dat we dat riet gaan hergebruiken in de tuin, om een groot deel van het gras mee af te dekken zodat dit kan verteren, samen met het riet, en zo een goede onderlaag vormt voor de moestuin die er moet komen… Alternatief is al het gras eruit spitten en DAT is pas een karwei :O Dus het moet een soort bedje voor ons toekomstige groenten worden… 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Zo denken wij er inmiddels ook over ja. Niet te veel gedoe… als het dak er weer op zit mag het flink gaan plenzen (hebben de boeren ook hard nodig) en dan klinkt het hele zootje zo in… Zal straks ook weer eens even bij jou in de tuin komen kijken! 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Jeetje wat een berg komt er nog af………………………….. Ik weet niet hoe je dat nu klein moet hakselen. Sterker nog, ik houd me aanbevolen voor tips, want buiten boom ziet een deel van ons dak er ook zo mossig uit …. Misschien een beetje uitspreiden in een hoek die jullie niet veel gebruiken zodat het wat gaat rotten? Misschien weten de dakmannen nog iets?
  Sterkte voor Jaap en niet te veel zitten met die rug. Ik geniet wel van de foto’s. Wat een heerlijk plekje toch. Knuffel xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, het is inderdaad ongelooflijk, die hoeveelheid… we laten het eerst maar eens wat indikken. Weet je dat je een rieten dak met mos ook kunt laten “kammen”? Dat is wellicht voor jullie eerst nog een optie. Kijk maar eens op de site riet punt com (als jullie dat al niet eens gedaan hebben). Jaap en ik blijven gezond in beweging! Knuffels terug naar jullie heerlijke plekje! XX

   Like

 4. Nee, helaas geen idee. Uiteraard wou ik zeggen, want ik en tuinen zijn niet een combi om over naar huis te schrijven. Ik ga even wat bijlezen op je blog en de Dak Eraf reeks lijkt me een mooie om mee te beginnen. ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Welkom terug Marion! Over 6 weken ga ik ook weer bij jou bijlezen (af en toe sneak ik nog wel even bij je langs, maar… drukdrukdruk… nog effe doorbijte) XX

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.