Het dak eraf, en meer – dag 6

’t Voelt wel anders hier nu te zijn, zei Jaap eerder deze week. Serieuze renovatiewerkzaamheden, eigen huis verkocht, in het Gele Huis steeds meer eigen spullen… Vandaag over een maand zijn we ons Hollandse huis uit, en nemen we tijdelijk intrek in een vakantiehuisje-met-bedstee-en-rieten-dak, zodat we het grote, bijna lege Hollandse huis helemáál leeg kunnen maken en aan het nieuwe kleine knus kunnen wennen.

Vandaag over 6 weken (ZES WEKEN! 😮 ) mag ik dan ook eindelijk in levende lijve het nieuwe dak aanschouwen en dozen gaan uitpakken. En me beseffen dat het geen vakantie meer is, of juist: altijd vakantie. Altijd deze rust, dit uitzicht, deze ruimte om ons heen, deze ‘zoveel zorgen minder’. Even lekker niks doen, of alleen maar in de tuin rommelen. En ja: natuurlijk alle papieren rompslomp van het inschrijven even in orde maken… 😉 En even Deens leren.

Maar zover is het nog niet. Eerder schreef ik al hoe de vermoeidheid toeslaat bij manlief na een week lichamelijk actief zijn in de warme zon. Hij werkt zich letterlijk uit de naad, ’t lijkt de Hulk wel….

deze broek 2018-06-06 15.24.28
Gescheurde broekspijpen… hm…

… en de blaren op de tenen:

deze 2018-06-08 07.55.56
Zielig hè?

Hij probeert met de grasmaaier het riet van het dak klein te maken, maar dat is niet echt een geslaagd experiment:

2018-06-09 16.25.46
Resultaat 1, zonder opvangbak. Het grootste deel ligt nu in Gettrup – een dorpje op 3 km afstand, benedenwinds, vandaag. Resultaat 2, mooi gesneden, maar Gettrup moet de ramen wassen…

Hij hakt en zaagt hout, zowel het oude hout van het dak als verse boomstammetjes…

2018-06-09 14.22.36
Normaal is een half uur zagen of hakken, goed voor een dag stoken. Maar bij dit hout???
2018-06-09 15.16.13
Testen van de nieuwe bijl, met vlag en wimpel!

En hij probeert een gat in de grond – wat inmiddels keihard gebakken klei a.k.a. baksteen is – te hakken om een begin te maken voor de waslijnoverkapping. De wat? Ja, we hebben straks geen droger, dus zullen in weer en wind de was zoveel mogelijk buiten moeten zien te drogen en dan is enige beschutting tegen regen geen overbodige luxe… Tegen de wind trouwens ook niet. Het is me een geworstel om bij windkracht 6 of meer te proberen je dekbedovertrek een beetje fatsoenlijk aan de waslijn te krijgen…

deze gat in de klei 2018-06-07 17.50.47
Tja, dat schiet niet echt op, een gat graven in keiharde klei…

En op speciaal verzoek van Nelleke een cliffhanger: morgen meer over een lieve brief van de Bijzondere Buurman en hoe Jaap verstrikt lijkt te raken in de subtiele sociale mores van het Thyse platteland… 😮

 

21 gedachtes over “Het dak eraf, en meer – dag 6

 1. Oh een echte cliffhanger… Het lijkt mijn italian adventure wel… Wie is die buurman? Wat staat er in die brief? En oh, oh, dat inburgeren… Wat gaan we daar nog bij meemaken… 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Goeiemiddag Rob! Ik heb even overlegd met manlief. Zijn reactie: ‘Ik gebruik die ook, een handboor, maar de vele grote kiezels maken het boren wat lastig’. Dus wat je zegt: hij komt er wel mee door de gebakken klei, maar dan… Wellicht maakt de regen die nu valt de grond wat zachter nu. Fijne zondag!

   Geliked door 1 persoon

  1. Da’s leuk om te horen! Wellicht wórdt het ooit een boek – geïnspireerd op de blogs die Odette ooit schreef over haar vloer (Lettersmid), en die blogs komen binnenkort in de vorm van een boek uit!

   Geliked door 1 persoon

  1. Ha Marion, ja, ik snap de vraag. Omdat er binnen niet echt ruimte is. In geval van nood kan iets op de ‘hems’ ophangen (een laag zoldertje, waar je niet kunt staan), of wat kleine spullen op een rekje voor de kachel. Maar dan is de kamer vol. Ons hele huis meet 55m2. ’t Is nog net geen tiny house… 😀

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.