Het dak eraf, en regen! – dag 7

De actualiteit (en voor ons is het belangrijkste nieuws deze dagen: het weer) haalt alle voornemens in. Dus nog even geen blog over de Bijzondere Buurman en sociale mores. Ik beloof plechtig: dat komt. Maar het regent. Eindelijk. Dus kopt het DMI (het Deense KNMI): Nu skifter vejret til mere normalt dansk sommervejr.

Dat we het maar even weten dus: in een normale Deense zomer regent het. Maar nu wordt Denemarken geplaagd door de ergste droogte sinds tien jaar, zo vroeg in het jaar. Voor het hele land geldt tørke-index 9,5, en voor enkele plekken is ál het water in reservoirs al op en is de index 10.

In twee andere recente jaren (2006 en 2013) steeg de droogte-index ook tot deze hoogten, maar dat was eind juli en dan is het iets minder desastreus voor allerlei gewassen. Er is nog net geen afbrændingsforbud (vuur-aansteek-verbod) in verband met brandgevaar bij ons… en daar wil ik ook maar even niet aan denken met een nieuw, droog, rieten dak… 😮

Des te opmerkelijker is het eigenlijk wel dat een aantal dit voorjaar pas geplante struiken goed aangeslagen zijn. De eerste oogst van getransplanteerde rabarber heeft de voorjaarskou en de droogte van de afgelopen weken goed doorstaan, dus Jaap heeft de komende avonden een lekker toetje.

Verder staat er van alles in bloei, wat pas later geoogst kan worden: vlier, rozebottels, uien, aardappels…

Maar goed, het regent dus en dat betekent ook voor Jaap een andere dagplanning. De eerste regenwolken kondigen zich vanochtend om 8 uur al aan, maar waaien voorbij.

2018-06-10 07.57.49 De eerste regenwolken, vanochtend 8 uur

2018-06-10 08.49.39
De wolken zijn voorbij getrokken zonder een druppel achter te laten

Jaap hakt nog even snel wat graszoden weg om een bedje te maken van gehakseld riet en oude compost voor courgettezaden; voegt wat gehakseld riet toe aan een nieuwe composthoop – en we krijgen van de overburen paardenmest om toe te voegen, jeejjjj – en pakt het oude, nog bruikbare hout van het dak in.

2018-06-10 10.35.31
Een bedje van riet, met een restje compost. Meer volgt

Aan het eind van de ochtend wordt het serieus, en ontdekt Jaap een ‘gat’ in de afdichting van het dak. Op de hems van het hyggelige Gele Huis is het ineens erg uhyggeligt… Een vuilniszak in bijpassend blauw biedt uitkomst om het gat te dichten.

 

En vanmiddag trekt een aardig regengebied over Denemarken. Zet natuurlijk voor die gebakken klei helemaal geen zoden aan de dijk, maar het is in ieder geval iets.

Radar__Nedbør__DMI_11_50_uur

Morgen belangrijk overleg, tussen de rietdekkers, de metselaars en de nu-nog-eigenaar van het Gele Huis Hans. Hij komt hoogstpersoonlijk meehelpen met het opnieuw metselen van de nu nog heel scheef staande en afbrokkelende schoorsteen. En dat is ook weer een heel gedoe…

 

 

 

 

 

 

4 gedachtes over “Het dak eraf, en regen! – dag 7

  1. O jee wat vervelend. Te druk om alles te volgen, wat zijn jullie lekker bezig. Hopelijk niet meer lekkerij want dat is vervelend. Sterkte met alles.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.