Het dak eraf, en de schoorsteen – dag 8

‘Het gaat goed, 4 man aan het werk en ik dubbel: opperman bij riet én schoorsteen… 😦  Gauw weer verder!’, krijg ik als antwoord als ik tussen de middag vraag hoe het gaat. En als ik eind van de middag rond half zes thuis ben: ‘De metselaar is bijna klaar, dan het zeil nog aanbrengen. Lange dag, ik ben enigszins op… Heb zin in een frietje 😦 ‘

Dat is nu nog onze makkelijke uitwijkmogelijkheid na een lange dag hard werken en geen puf meer hebben om te koken. Maar ja: bij het Gele Huis is geen friettent om de hoek, dus Jaap is nog niet klaar met ‘werken’, hij zal nog een potje voor zichzelf moeten koken… och arme…

Na de regen van gisteren is het weer omgeslagen: er waait een ouderwets stormachtige wind en het is slechts 14 graden. Desondanks moeten dus 4 mannen – en uiteindelijk ook Jaap, met zijn hoogtevrees – het dak op. Om verder te gaan met rietdekken op het noordelijke dak, om het stuk dak aan de westkant te slopen en opnieuw op te bouwen, en om een scheve schoorsteen af te breken en weer opnieuw (recht)op te metselen dus.

De metselaar is een al lang gepensioneerde vriend van eigenaar Hans, die het metselen echter niet kan laten en ondanks zijn leeftijd (bijna 70) dit soort bijzondere klusjes hartstikke leuk vindt. Hans komt hem assisteren vandaag, maar als na het slopen blijkt dat er een bodemplaat ontbreekt in de oude schoorsteen, wordt Hans op pad gestuurd om ergens een nieuwe te vinden, en wordt Jaap assistent-metselaar. En moet dus de nok van het dak op om bakstenen aan te geven.

Over zijn hoogtevrees hoor ik Jaap niet als hij dit vertelt. ‘Fantastisch uitzicht! Je ziet de hele Tange!’ Welllicht moeten we dan toch nog een keer een boomhut voor Jaap bouwen bovenin de meidoorn 😀 Maar over zijn hoogtevrees is-ie wel heen, volgens mij*.

Heel even hebben we nog met de gedachte gespeeld om een nieuwe schoorsteen à la ons droomhuis in Kroatië te laten herbouwen (zie de foto hierboven). Voor wie ons nog niet zo lang volgt: met dit huis begon ons plan voor een ander leven. Op dit huis, deze Istrische bouwval, werden we op slag verliefd vanwege de plek én vanwege de prachtige schoorsteen. Maar uiteindelijk werd het dus toch Denemarken. En een saaie, rechte schoorsteen…

2018-06-11
09.54 uur: Een mooi werkvloertje op hoogte
2018-06-11
10.05 uur: Ondertussen gaan de stromannen het hoekje om
2018-06-11
10.09 uur De sloop van de schoorsteen vordert
2018-06-11
11.27 uur: Geen gezicht, een huis zonder schoorsteen!
2018-06-11
11.29 uur: Nieuwe regels en een nieuw boeiboord op de westkop van het huis, boven het raam van de hems, onze ‘logeerzolder’
2018-06-11
12.37 uur: Bouwplaats Gele Huis: de metselaar met hulpje (Hans) aan het werk
2018-06-11 12.38.05
… en om de hoek vader en zoon rietdekker aan het werk
2018-06-11
13.23 uur: Wat een eindresultaat, een kapper zou geen mooiere kuif kunnen maken!
2018-06-11 1
14.17 uur: Ook de rietdekkers gebruiken een werkplatform, een ronde balk. Gezamenlijk aan het werk op de nok van het dak
2018-06-11
15.08 uur: De hoek van noord naar west in een ander perspectief. Wat een aaibaar dak hè?
2018-06-11
16.46 uur: Een nieuwe, vuurvaste binnenpijp. De ruimte tussen binnenpijp en metselwerk wordt gevuld met isolerende kleikorrels
2018-06-11
17.59 uur: Klaar!! Of eigenlijk, bijna klaar. Er komt nog een afdekplaat op, morgen
 • (vanavond krijg ik een correctie op deze opmerking: .. ‘enne, ik ben niet over mijn hoogtevrees heen’)

En voor wie de Kroatische schoorsteen niet goed in beeld krijgt nog even de hele foto:

IMG_9367

 

 

20 gedachtes over “Het dak eraf, en de schoorsteen – dag 8

 1. Wat een dappere man dus (heb de correctie gelezen 😉 ) En het wordt echt mooi. Die schoorsteen op het Kroatische huis is een gebouw op zich. Indrukwekkend hoor. Maar jullie nieuwe GeleHuisSchoorsteen is mooier. Het dak schiet al op zie ik! Zitten jullie straks warm en droog. Wij googelen ons nog suf en hebben inmiddels 3 kandidaat-dakdekkers gevonden. Nu de stap zetten om ze langs te laten komen en ons rafelig mosdak te laten inspecteren ;-P
  Hopelijk geen nachtmerries voor Jaap. Liefs xxx

  Geliked door 2 people

  1. Geen nachtmerries – tenminste: hij heeft ze niet gedeeld… 😉 Ja, alle schoorstenen in Kroatië zijn bouwseltjes op zich, echt prachtig. Maar hier past het niet. Spannend voor jullie ook! Succes met de volgende stap! XX

   Like

 2. Oh heerlijk. Wat een werk nog. Maar wow!
  En daarom hebben we hier dus nog een frituurpan (die ik nog zelden gebruik) maar maken we eens in het jaar ofzo een enorme berg vårruller, bitterballen en zulke dingen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat is voor noodgevallen dan heel handig! Zelf frituren gaan we echter maar niet meer aan beginnen. Dus we zullen gewoon goed moeten gaan plannen 😀 Dat we op dit soort dagen nog een restje van het een of ander in de pan kunnen kwakken…

   Like

   1. Pak nu ook altijd een pannetje met olie, voor die paar keer. Frituurpan mag niet weg van de man 😉 Maar wat simpel eten is inderdaad handig achter de hand voor zulke dagen!

    Geliked door 1 persoon

  1. Nou, wat leuk, dat ik je toch een keer heb kunnen verleiden om te reageren… 😉 Dat huis bevindt (bevond? het was een bouwval, dus wellicht inmiddels gesloopt) zich in Krbune, bovenop een berg, uitkijkend richting Ucka. Werkelijk een droomplek! En nu ben ik natuurlijk ook wel benieuwd waar in Istrie jij woont? Hartelijke groet

   Like

   1. hoi, wij lezen inderdaad ook de laatste tijd jullie blog. Heel mooi om te lezen hoe een droom tot stand komt. Ooit willen wij ook lekker genieten van alle rust. Ik begrijp dat het gele huis van Hans is. Gaan jullie dit huren, of gaan jullie dit kopen aangezien jullie woning ook is verkocht. Want ik neem aan dat jullie nog niet pensioen gerechtigd zijn, en lekker eenvoudig in Denemarken kunnen gaan leven. Wil je hier eens tips over geven om eerder te kunnen ” genieten van de verdiende rust”. Hoe jullie dit aanpakken. Heel veel succes met het waterdicht maken van het dak. Geniet ervan. groetjes.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ha, leuk om te horen! Wij huren inderdaad het Gele Huis nu nog van Hans, maar gaan dit kopen. We hebben nog een aantal jaren te gaan tot ons pensioen, en het plan is inderdaad wel om heel eenvoudig te gaan leven, maar we gaan ervan uit dat we nog wel een inkomen nodig zullen hebben. De tips zal ik je mailen, als je dat goed vindt 🙂

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.