Het heilzame bos

Ik lig op mijn matje tussen de hoge bomen en kijk omhoog. Er vliegt van alles door de lucht. Dikke bromvliegen en libellen, zwenkende zwaluwen, paardebloempluis, een vliegtuig op weg naar een verre bestemming, ragfijne zilveren draden van een spin, wolkenflarden, elkaar achterna jagende vlinders, een buizerd. De meeste zie je alleen, sommige hoor je ook.

De wiegende boomtoppen zorgen voor een steeds veranderend licht op de grond. Het schaduwspel is bijna hallucinerend. Overal ritselt het en het lijkt of er van alles beweegt. Met een beetje fantasie schuifelt er ineens een kabouter achter een boomstronk vandaan, of danst er op een tak een lichtvoetige boself.

We wonen nu een week in het bos, en het heilzame effect wat zo’n omgeving op lichaam en geest heeft, wordt merkbaar. Alleen de harp ontbreekt nog, maar verder… Japanners weten dit al heel lang, en hebben er een naam voor: Shinrin-Yoku, oftewel ‘bosbaden’. Het is daar al jaren hét geheim om – inmiddels wetenschappelijk bewezen – gezonder, rustiger en gelukkiger te leven.

Door Shinrin-Yoku maak je op allerlei manieren weer verbinding met de natuur. Door bewust tijd in de natuur door te brengen kan je bloeddruk verlagen, je stress verlichten en je immuunsysteem versterken. Ook kan ‘bosbaden’ je energie, creativiteit en concentratie stimuleren.

De afgelopen week hebben we nog dagelijks heen en weer gependeld tussen ons huis en onze bos-oase die met de dag meer als thuis ging voelen. Laatste spullen opruimen, schoonmaken. Ik kon nog steeds niet veel doen, vanwege mijn rug, dus zo gauw we weer thuis waren, pakte ik mijn matje en ging liggen onder de metershoge bomen.

Vrijdag waren we zo goed als klaar, op het schoonvegen van de woonkamer en garage na. Zaterdagochtend werd ik wakker zonder ook maar enige pijn in mijn rug. Of hoofd. Of waar dan ook.

IMG_8807
Odin houdt vooral van zonnebaden in het bos 😀

11 gedachtes over “Het heilzame bos

 1. Die laatste zin! (Of 2. Of 3.)
  Eindelijk rust voor jullie, het is je enorm gegund! Ik wens jullie een geweldig(e voortzetting van een) idealistisch, minimalistisch, gelukkig en pijnvrij leven! X

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben een natuurmens, en fiets vooral heel graag door bossen en prachtige natuur. Telkens kom ik als herboren terug.
    Ik kan me dus inbeelden wat het echte bosleven met een mens doet.
    Geniet ervan!

    Geliked door 1 persoon

  1. Ahhh… goede keus! Het is echt heerlijk hier, en ik vermoed dat het jaargetijde niet zo heel veel uitmaakt. Onder prachtige herfstkleuren bosbaden geeft weer een heel andere energie! Ik wens je alvast een heel genoeglijke tijd hier! XX

   Geliked door 1 persoon

  1. Het is zeker genieten in de natuur! Heb er zo lang naar uitgekeken, na weer een tijd tussen vier muren te hebben doorgebracht! Het bos bevalt me voor nu, tijdelijk, heel goed. Ik zou hier (of in welk bos dan ook) echter niet kunnen en willen wonen. Ik wil horizon kunnen zien… XX

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.