Eekhoorn: goed voorbereid op de toekomst

Dat het met mijn rug nu zomaar ineens als bij toverslag goed gaat, komt natuurlijk door méér dan alleen dat fijne bosbaden. We hebben – vandaag was de overdracht – een deel van ons leven afgesloten, stap voor stap, soms tergend langzaam, maar op een manier die bij ons past. En we nemen bepaald geen duik in het Grote Onbekende nu. We zijn goed voorbereid. En dat wordt bevestigd op de plek waar we nu een tussenstop maken.

Omringd door bomen zien we nu dagelijks eekhoorns. Een beestje wat niet direct op mijn netvlies staat. Ik heb me altijd meer aangetrokken gevoeld tot water en waterwezens. Otters, beren en dolfijnen hebben geen geheimen meer voor me. Maar eekhoorns? Wat leer ik van eekhoorn?

Eekhoorn… Verzamelaar van honderden noten, jij weet precies het aantal te begroten. Ook ik wil slechts nemen waaruit mijn behoefte bestaat.

Toen onze dromen plannen werden, heeft Jaap een indrukwekkend Exceldocument gemaakt met een begroting. Wat was haalbaar, als we uit zouden gaan van datgene wat we minimaal nodig hebben om tot ons pensioen eenvoudig, maar fijn te kunnen leven? Die begroting werd de basis voor onze daden: alle onnodige spullen en luxe de deur uit.

Eekhoorn leert je om van tevoren plannen te maken voor de winter, wanneer de bomen kaal zijn en er allang geen noten meer te vinden zijn. Je leert hoe je energie moet verzamelen en opslaan voor tijden van nood. Je leert dat je iets moet bewaren voor later, of het nu gaat om een oordeel, een mening, een spaarrekening, kaarsen of extra voedsel. In een notendop: Eekhoorn is de Padvinder van het dierenrijk – altijd voorbereid.

De afgelopen weken dat ik op mijn matje op de grond lag en ‘niks’ deed, heb ik onbewust goed voor mezelf gezorgd. De overdracht aan de nieuwe collega’s op het werk was daardoor minimaal (in mijn ogen), maar blijkbaar meer dan voldoende, want de collega’s gaan gewoon lekker door waar ik was gestopt.

Ons huis is niet zo glanzend schoongepoetst als ik had gewild, maar hé: de nieuwe bewoners zijn wellicht nu al de keuken aan het slopen en hebben ongetwijfeld (schoon)moeders die straks graag met emmer en spons komen helpen soppen. Ik heb mijn energie bewaard voor het opbouwen van ons nieuwe leven in het Gele Huis.

In de wereld van deze dag, waarin veranderingen razendsnel plaatsvinden en het geluk zich van de ene op de andere dag tegen je kan keren, is het wijs je op de toekomst voor te bereiden. De boodschap van Eekhoorn is dat je voorbereid moet zijn, maar dat je dit niet moet overdrijven. Houd genoeg van jezelf om te verzamelen waaraan je in tijden van schaarste behoefte zult hebben, zelfs als die tijd nooit komt.

Vaak is het aan ons gevraagd door mensen die wel zouden willen, maar niet durven: ‘Ja maar wat als en stel nou dat, wat dán?’ Juist als je overdrijft in je voorbereiding, sla je daarmee elk initiatief om te komen tot een plan, dood. Mocht het allemaal anders lopen dan we nu verwachten, dan hebben we er alle vertrouwen in dat er dan wel weer iets op ons pad komt waardoor ons leven een onverwacht ándere wending neemt.

‘En je kunt altijd nog terug’, is dan een veel gehoorde reactie. Nou is dat niet bepaald ons ‘plan B’. Juist in tijden van schaarste, op welk vlak dan ook, houden we genoeg van onszelf om dan weer opnieuw een keus te maken. Teruggaan naar stress, drukte, consumeren en moeten zal niet tot de meest voor de hand liggende keuzemogelijkheden behoren.

Bereid je voor op verandering. Het kan zijn dat je het gewicht van je last moet verlagen als je te veel dingen hebt verzameld waar je niets aan hebt. Tot deze ‘dingen’ kunnen gedachten behoren, zorgen, spanningen, stress, of hebbedingetjes, die al jaren stuk zijn. Bij verzamelen dient sprake te zijn van evenwicht; zo nu en dan zul je afstand moeten doen van iets dat je hebt verzameld. Ga naar een winkel van het Leger des Heils, en geeft de hebbedingetjes aan iemand die er nog iets mee kan doen. Als iets je geen mogelijkheid tot groei meer biedt, is het tijd om los te laten.

Dit behoeft geen nadere uitleg denk ik 😉

Eekhoorn heeft nog een les te leren, die je op alles kan voorbereiden. Deze les heeft te maken met de veilige plek waar je je schatten moet bewaren. Deze veilige plek wordt gevormd door een sereen hart en een serene geest. De schatten die er opgeslagen worden, zijn wijsheid en zorgzaamheid. De energie die je hebt verzameld, zullen je hart en geest verlossen, waardoor je zult weten dat er voor alles te zijner tijd gezorgd zal worden. Pas die toe op je angsten voor de toekomst en ze zullen verdwijnen.

Angst voor onze nabije toekomst had en heb ik niet bewust, maar soms zijn er onbewust krachten gaande, waardoor het dan ineens in je rug schiet ofzo 😉 Door het bezig zien van de eekhoorns hier, door te luisteren naar wat ze me te vertellen hebben, is de afgelopen dagen dat vertrouwen geland, dat er voor alles te zijner tijd gezorgd zal worden. En daarmee verdween ook de rugpijn.

(Teksten Eekhoorn: Medicijnkaarten)

17 gedachtes over “Eekhoorn: goed voorbereid op de toekomst

 1. Mooi! ik hoop en zal mijn best doen snel bij te leren, ik geloof dat het me heel goed zal doen, net als het jeneverbessen sap dat je me gaf toen ik nog maar net je collega was. Een heel attent en gewaardeerd gebaar😊
  En ook ik heb je gezegd dat er altijd een weg terug is, maar dat neem ik bij deze dan terug. Ik ben ervan overtuigd dat jullie je weg wel vinden waarheen die jullie ook leidt. Heel veel geluk in jullie gele knusse thuis en wellicht tot weerziens, in Denemarken of Huisseling, das om ‘t even.😘

  Geliked door 1 persoon

  1. Vlierbessensap! Geen borrel, weet je nog 😉😬 (maar je brengt me nu wel op een idee: van jeneverbessen is vast ook wel iets gezonds te maken 😀) Ach, ik neem niet iedereen letterlijk hoor! Terug, of linksaf, of rechtsaf… zolang we maar trouw blijven aan onze nieuwe manier van leven! We zien elkaar zeker weer, waar dan ook! 😘

   Like

 2. Leef als (sommige) dieren of als kinderen, gewoon in het nu, je dromen achterna.
  Bereid de dag van morgen voor, zonder teveel bijhorende zorgen.

  Ik las deze tekst heel erg graag!

  Ik bewonder jullie levensgedachte, jullie levensstijl, jullie kernideeën.
  Alleen….. zelf kan ik het (nog?) niet.
  Maar ik steek er wel veel van op.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is een heel mooie, en wijze tekst! Als je die vaak genoeg voor jezelf herhaalt, ga je er (bijna vanzelf) ook naar leven. En… de eerste stap op weg naar verandering is kennis en inzicht. Fijn dat ik (wij) aan de verdieping van jouw inzichten een steentje kan bijdragen!

   Geliked door 1 persoon

 3. Heel wijs!
  Zelf ga ik soms teveel op in de ratrace, wat slapeloosheid veroorzaakt… met alle gevolgen vandien. Ik hoop en neem me voor er anders mee om te gaan, maar het gaat me niet makkelijk af.
  Voortaan neem ik ook een voorbeeld aan de eekhoorn. Hopelijk komt de slaap dan ook terug.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is een hele lastige, Bea, slapeloosheid! Wij kennen het allebei – zo moeilijk om dingen uit je hoofd te zetten als je druk bent. Dat is voor ons ook een van de voornaamste redenen geweest om die hele ratrace inderdaad ver achter ons te laten. Maar als je dat niet kunt of wilt zit er inderdaad niets anders op dan een manier te vinden daar beter mee om te gaan. Ik kan je mindfulness aanraden (maar ik heb zo het gevoel dat je daar al wel bekend mee bent). Ik wens je voor nu een heel goede nacht! XX

   Geliked door 1 persoon

   1. Het komt en gaat met vlagen. Het ging twee maanden heel goed en nu is het weer niks… ik begrijp het zelf soms niet. Yoga, mindfulness, geen suiker, wandelen, bewegen, lezen, cbd-olie, valeriaan, ashwagandha, … nu gestart met hoge dosis passiflora op voorschrift van de cardioloog. Door slaaptekort krijg ik nu stressgerelateerde tachycardie ofte aanvallen van heftige hartkloppingen. Die geven dan weer angst\paniek/nachtmerries. Neen, het zit me op dat vlak niet mee dit jaar. Ik hoop dat de passiflora en mijn 9 weken vakantie hun werk zullen doen. Verder zal ik toch iets meer mijn grenzen moeten bewaken. Het komt wel weer goed.

    Like

    1. Jeetje Bea, dat klinkt niet fijn! Misschien probeer je te hard, te veel, waardoor het ‘goed slapen’ ook weer een ‘moeten’ wordt? Wellicht helpt het als je dat (ook) probeert los te laten – 9 weken vakantie is daar een mooie periode voor 😉 Dan draait je dag- en nachtritme even om, maar misschien is juist dát ook wat kan bijdragen aan een weer normaal hart- en daardoor leefritme. Pas goed op jezelf! Liefs XX

     Geliked door 1 persoon

  1. Hallodaar! Dank voor je mooi reactie! En af en toe een retraite in een huisje in een bos: altijd doen – waar dan ook! Bomen zijn vriendelijke heelmeesters 😉

   Like

 4. Van dieren kun je veel leren. Heerlijk dat er nu even rust is om daarna weer de draad op te pakken. De taal leren is natuurlijk heel belangrijk maar lijkt me nog niet zo gemakkelijk al gaat het beter als je daar woont.

  Geliked door 1 persoon

  1. Van dieren kun je inderdaad veel leren. Onze hond Odin is ook zo’n spiegel voor me; die weet vaak eerder wat er in mij omgaat dan ikzelf 😉 Gelukkig heb ik een redelijke talenknobbel, dus met die rare Deense taal zal het wel goedkomen… 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.