Wespen, een prieel en een leeg strand

Het wespenseizoen is aangebroken op deze eerste dag van de oogstmaand. De kersenbomen zoemden al een paar dagen vanwege de overrijpe vruchten, maar nu de pruimen in rap tempo het zelfde lot ondergaan, hebben de wespen deze boom ook gevonden. In een moment van onoplettendheid greep Jacob vanochtend behalve een pruim ook een wesp beet. En die beet.

Jacob een dikke hand, en vandaag qua klussen dus een rustdag. We hebben wat heen en weer gezeuld met een oud, verroest prieel dat we voor een paar euro via Marktplaats nog in NL hadden gekocht. Ja, toen duidelijk werd dat we toch een bus zouden moeten huren om onze tuinstoelen en fietsen hier te krijgen, dacht ik: dan kan dit er ook nog wel bij.

Het prieel, net in elkaar gezet

Het moet straks gaan dienen als klimrek voor diverse planten, waaronder bramen. Maar inmiddels heeft het geval zijn dienst al meer dan voldoende bewezen door ons op nieuwe ideeën te brengen voor een serre en een tuinhuis. Zo lang we het Gele Huis bewonen zijn we al aan het denken en dubben, tekenen en rekenen, dromen en fantaseren – over de vorm, de grootte, de materialen en de functionaliteit van beide. Het lijkt erop dat we er uit zijn nu 🙂

Zo moet de serre ongeveer worden…
… en zo moet het tuinhuis worden…

Vanwege de dikke hand ein-de-lijk ook maar eens naar onze geliefde Agger Tange en het strand daar achter geweest vandaag. De Tange ligt bijna droog, wat we nog niet eerder hebben meegemaakt. De vogels die hier vertoeven leken daar geen hinder van te hebben – het was een gekwetter van jewelste. Op het strand was het heerlijk; dit is alweer de laatste vakantieweek en dat betekent: het strand raakt weer leeg.

Laatste week van de zomervakantie: een leeg strand…. 😍

37 gedachtes over “Wespen, een prieel en een leeg strand

 1. Ik heb vorig jaar met veel moeite een wespennest uit mijn zonneterras kunnen verwijderen.

  Waarna ik er achter kwam dat in mijn takkenhoop voor de egels in de voor tuin ook een wespennest zat.

  Maar het is me gelukt.
  En zonder Steken ….

  Een serre en een prieel?

  Wat een pracht en praal komt er nu ook bij jullie naar buiten.

  Ik wens jullie veel tuinplezier.

  Maar ook weinig dikke handen.

  Mischien is er voor elk stunk fruit wel een handige plukker te maken ?

  Slaperige groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Ohjee, nou was ik van plan ook allemaal takkenhoopjes voor egels en ander grut te gaan maken, maar daar kan natuurlijk ook ander gespuis inkruipen… Gelukkig ben je niet gestoken; ik begrijp van manlief dat het geen aangename ervaring is.
   Ja, we hebben een boel wilde plannen. Of het er allemaal van gaat komen zien we nog wel. Eerst maar eens een jaar of wat gewoon rustig leven en kijken of de begroting een beetje klopt.
   We gaan eens nadenken over een anti-wespen-pruimenplukker!

   Like

   1. Rondom een moestuin kun je tussen palen veel snoeihout kwijt. Je maakt dan een natuurlijke afrastering. Van alles leeft en beweegt daarin. Op die manier krijg je juist minder last van ongedierte. Er ontstaat dan een natuurlijk evenwicht.

    Ik begrijp dat jullie tuin daar groot genoeg voor is.

    Zonnige groet,

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat klopt, en met zo’n takkenril zijn we inderdaad al bezig. Ik heb nu een aantal grote bloempotten over waar we niks mee willen, dus die gaan op de kop, met stro en takken en blad, als schuilplaats voor wie dat nodig heeft… zonnige groet terug!

     Geliked door 1 persoon

   1. Ik weet wat het is… mijn man is héél allergisch en moet altijd een injectie Anapen en pasje bij zich dragen + preventief dagelijks antihistamine slikken.
    Honing uit de streek schijnt goed te helpen tegen allergie. Het zou misschien niet slecht zijn mochten jullie daar honing uit de streek kunnen kopen?

    Geliked door 2 people

    1. Jee, da’s heftig zeg, zo allergisch zijn. Maar ja: wel een kwestie van leven of dood… Werkt bijenhoning eten ook bij wespensteken dan? Er zijn hier heel veel imkers; de honing die wij gebruiken is lokaal.

     Geliked door 1 persoon

   1. Wij hebben ook zo’n “prieel”, tip: wij hebben er aan 3 kanten gaaspanelen tegen aan gemaakt, daar klimt van alles in en de hop geeft ons een groen dak.. Heerlijk met dit weer.

    Groet,
    Janna

    Geliked door 1 persoon

    1. Ha Janna, da’s een leuk idee, gaaspanelen! Omdat wij het niet echt als prieel gaan gebruiken, maar vooral als klimrek, zullen we dat in principe niet aan drie zijden gaan doen, maar ik houd het zeker in gedachten. Hangt ook nog een beetje af van de plek waar het ding uiteindelijk komt. Dank voor de tip!

     Like

 2. Goh wat een mooi prieeltje. Ook mooi voor druivenstruiken. Hier heb ik nog maar 1 wesp gezien gelukkig. Wel vervelend. Inmiddels ook heel wat potten met pruimen geweckt maar er hangen nog heel veel. Heerlijk die rust bij het water dat is nog eens genieten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is het zeker! Nou komt die rust overigens deels ook wel omdat het hier niet overal even veilig zwemmen is; op sommige stukken is veel onderstroming. Onze pruimenboom hangt ook nog aardig vol, dus ik hoop er nog wel wat af te kunnen schudden voordat de wespen alles aangetast hebben….

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb een keer een wespennest gehad in een vogelhuisje. Die heb ik zonder steken eruit gekregen (wespen verdoord met mierenpoeder). Wat een prachtig bouwwerkje is dat zeg! Ik kreeg bijna spijt dat ik ‘m heb verwijderd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat je dat nest eruit hebt durven halen zeg… wij hadden hier twee jaar geleden een wespennest aan het plafond van de schuur hangen. Toen dat verlaten was, hebben we het losgehaald. Inderdaad een prachtig kunstwerk! We hebben het moeten bewaren, heb ik inmiddels begrepen, en ergens weer moeten ophangen als waarschuwing voor wespen dat dit ‘territorium’ al bezet was!

   Geliked door 2 people

 4. Onder het tuinpad naast de schuur heb ik nu een bijennest. Daar ven ik weer erg blij mee.

  Om vlinders aan te trekken heb ik 2 vlindervlierbakken aangeschaft. Gek genoeg komen daar alleen maar wespen op af. En geen vlinder te zien. Gelukkig vliegen de wespen na het foerageren ver weg. Geen wespennest meer re bekennen in of rondom mijn tuin.
  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.