Malle Pietjes

Het moet eerst slechter worden eer het beter wordt. Met die gedachte troost ik me maar als ik onder het motto ‘opruimen’ de puinhoop eerder groter dan kleiner lijk te maken. Ons huis, onze tuin lijken wel een uitdragerij. Malle Pietje in het kwadraat. Maar langzaam maar zeker komt er orde.

Het houthok, in het verlengde van het overdekte wasdrooghok, is af en daar liggen alle hapklare kachelbrokken van goed hout nu netjes gesorteerd. Laat de winter maar komen! In het andere houthok, het eerste bouwsel van Jacob hier, naast de schuur, hebben we het mindere hout en het nog te hakken hout verzameld in voormalige oud-papierdozen van mijn werk. Die waren niet meer nodig na de verhuizing en vanwege Het Nieuwe (en Papierarme) Werken, dus die heb ik met vooruitziende blik gered van de grote papiercontainer.

Orde in het houthok!

Nu al het hout uit de schuur weg is, kon die ook eens worden uitgemest; en dat was ronde drie onderhand geloof ik. De linkerachterhoek wordt door muizen bewoond en uitgehold. Daar moeten we elk jaar de tegels opnieuw leggen omdat al het zand eronder weg wordt gegraven. In een poging het nu maar eens te gaan winnen van de muizen hebben we er een laagje beton onder gedaan. We zullen ‘t zien, volgend jaar…

Jacob giet water op het beton achterin de schuur. Dat zal de muizen leren!

Intussen bloeien de courgettes en vormen zich de eerste vruchten ook al, is de lucht niet meer elke dag strak blauw, maar valt er af en toe ook een bui, wordt het graan geoogst, wordt er gegierd en maken de loonwerkers met hun strobalenmaakmachines lange dagen.

De eerste bloem in de courgettes

En soms laten we de puinhoop voor wat-ie is, gaan we lekker op de fiets even boodschappen doen in het dichtstbijzijnde dorp, gaan we zitten in de tuin, kijken we naar al die bedrijvigheid om ons heen en voelen we ons moe van al die gezonde buitenlucht, maar o zo voldaan, en gezegend.

De boodschappenfietsroute is er eentje van vergezichten over de fjord en de zee, met hier en daar een boerderij

19 gedachtes over “Malle Pietjes

  1. De buren hebben twee huiskatten, die ook vaak in onze tuin komen (helaas – niet fijn als je uit je tuin wilt eten en overal ligt kattenpies… ) maar die lusten blijkbaar geen muizen….

   Like

 1. Muizen zijn overal, wij hebben een pijp in de grond voor het houthok die een geluid maakt, niet zo zeer voor de muizen maar meer voor de stank. Leuke foto!

  Geliked door 2 people

  1. Voor de stank van wat dan is die pijp? En ja, tegen wat muizen op zich heb ik niks, maar elk jaar de hele vloer onder de schuur weggraven gaat me toch wat te ver hoor 🙄

   Like

 2. Bij ons geen muizen maar ratten in de tuin en achter-veranda. En jammer voor die beestjes, ratten trekken slangen aan. Dus meteen stevige middelen moeten inzetten. Gif. Het helpt. Drie ratten zijn niet meer.

  Geliked door 1 persoon

   1. Is er bij jou in de buurt geen volksverhaal over een gigantische Zeeslang die eens in de zoveel tijd aan land komt om te paren?

    Ik zal mijn boekenkast er eens o na slaan.
    Of is er een lokaal om de hoek waar buurtgenoten de meest sterke verhalen vertellen?

    Slaperige groet,

    Geliked door 1 persoon

    1. Die zeeslang zegt me zo niks, en dat lokaal om de hoek moeten we nog ontdekken (en dan ook het plaatselijke dialect nog meester worden om de sterke verhalen te kunnen begrijpen …). We gaan op onderzoek uit!

     Like

 3. Een dode rat achterlaten hoorde ik ooit om meer nieuwe ratten te ontmoedigen.

  Slangen zijn er hier ook veel. Maar deze ringslangen zijn heel onschuldig. Al schrikken alle Afrikanen over de verhalen van slangen in deze buurt.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.