Vi har købt en bil!

Wie niet waagt, die wint niet. En dus hebben we vandaag, zonder dat we nog een Deens burgerservicenummer hebben, een Deense auto gekocht. Met gebruik van eenzelfde soort constructie zoals we die nu voor onze Nederlandse auto hebben toegepast. ‘Natuurlijk! Geen probleem!’ was het antwoord van de autoverkoper toen we hem ons voorstel voorlegden.

31FEF0F0-BBC6-42B3-A490-50DFB2982E42
Ons nieuwe autootje 😍

Nadat je in Nederland bent uitgeschreven, mag je nog maar beperkte tijd met je auto met Nederlands kenteken op jouw naam in het buitenland rondrijden. Er gelden veel regels, zowel daar als hier, en veel hangen er samen met het importeren van de auto. En dat zijn we niet van plan: het is erg duur, want je betaalt een soort luxebelasting over de nieuwprijs van de auto. En die staat bij een oudere auto dus niet meer in verhouding tot de dagwaarde.

We brengen onze Nederlandse auto dus op korte termijn terug naar NL. Hij staat inmiddels al geregistreerd op naam van het bedrijf waar we hem gekocht hebben, want die garage neemt de auto nu dus ook weer in. Hetzelfde hebben we kunnen regelen met onze Deense auto: zolang we nog geen CPR-nummer hebben, staat de Peugeot op nog op naam van de dealer, maar zo gauw wij betaald hebben mogen we er wel (alleen in Denemarken) mee rijden. Hebben we over enkele weken ook ons CPR-nummer, dan wordt de auto ook op onze naam gezet.

Net zoals we ons op andere fronten al langer op Deense dingen hebben georiënteerd, kijken we ook al een tijdje op Bilbasen: de Deense Autotrack. Aanvankelijk leek ons een Skoda Fabia wel wat, tot we er achter kwamen dat hier over het algemeen geen cruise control in zit. We zullen hier niet zo heel veel meer rijden, maar voor lange ritten naar Nederland is zo’n optie geen overbodige luxe – merkte Jacob toen hij met de verhuisbus zonder autopilot heen en weer reed.

Vorige week gingen we anders filteren dus, en kwam ineens deze Peugeot 208 in beeld. Vrij nieuw, weinig kilometers, en met stoelverwarming !! Dat is ook geen overbodige luxe hier als je in de winter na een lange strandwandeling met bijkans bevroren billen terugkomt bij je auto…

Het was even spannend of ons ‘plan’ zou lukken; de garagehouder sprak even goed Engels als wij Deens… maar hij snapte wat we wilden, was volgens mij allang blij dat we geen Nederlandse auto kwamen inruilen… proefritje gemaakt, heerlijk autootje, solgt!

PS: de foto bovenaan is een blik richting noorden over de Nissum Bredning in de Limfjord (waar wij wonen) vanaf Lemvig.

23 gedachtes over “Vi har købt en bil!

 1. Wie niet waagt, niet wint… zo is het! (Ik moet toegeven dat ik ‘voor haar kop en bil’ las…, wat nergens op slaat, maar met mijn Deens is het dan ook niet goed gesteld).
  Veel rijplezier met de nieuwe, mooie wagen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtig uitzicht, dat verklaart veel (al hoeft niets verklaard te worden). Mooie auto ook en als er ook navigatie in zit komt ie wellicht nog eens een Huisseling aan😁
  Veel veilige km’s gewenst!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha wat een handige constructie! Die onthoud ik voor als we mischien mischien nog eens naar ons buurland Denemarken verhuizen zullen….Wie weet!Ook wij zijn gek op de open spaces en de zee.Dat merken we, nu we al een paar jaar in het Zweedse binnenland wonen.En ik, geboren en opgegroeid aan de noordzeekust bij de weilanden en de duinen,voel dat het weidse blijft trekken en meer thuis voelt🙆

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Martine, bij dat gevoel kan ik me iets voorstellen. Ik ben nog nooit in Zweden geweest (maar wie weet, in de toekomst, ‘t is nu dichterbij 🙂), maar ik zie veel bos. En we hebben tijdelijk in een bos (op een vakantiepark) gewoond voordat we hierheen kwamen, maar altijd in zo’n omgeving wonen: nee. Ik wil de horizon kunnen zien 😬. En in jouw geval gaat denk ik op wat een schrijvend oud-collega uit Castricum (die nu in het midden van NL woont) laatst postte op Facebook: ‘Je kunt een mens weghalen bij de zee, maar je haalt de zee niet uit een mens’… Goed dat je dat gevoel ervaart, overigens. Wie weet waar het jullie naartoe leidt als je gehoor geeft aan die roep van de zee… 😌

   Like

   1. Dank je Anuscka voor de mooie woorden!
    Dat is inderdaad waar dat je de zee niet uit de mens haalt….
    En inderdaad,wij ervaren hier dat we toch wel erg graag kunnen zien wat voor weer het wordt. Nu hebben we nog niet echt te klagen hoor want we zitten op een heuveltje met weides rondom en een vergezicht over de bossen.Heel erg mooi ,echt waar. Maar toch…..die kust he,en die weidse glooiende landschappen….!
    😇

    Geliked door 1 persoon

    1. Klinkt goed, dat heuveltje en die weides! 😉 En dat van het weer: dat klopt ja! Nog nooit zo bij stilgestaan, maar dat kunnen we hier inderdaad van alle kanten zien aankomen 🙂

     Like

  1. Je drukt het heel netjes uit… en hetzelfde geldt voor de ‘mandlige’ natuurlijk… 😉 maar zo verschrikkelijk heet wordt het niet hoor. We hadden het ooit eerder in een andere auto, en echt: als je met bevroren billen terug komt na een koude wandeling is even op een warme zitting plaatsnemen helemaal niet vervelend. En zo gauw de boel enigszins op temperatuur is, die verwarming uit. Want anders wordt het inderdaad sudderen ja…. 😅

   Like

 4. Hier in Dld ook allerlei regels, die je maar moet weten. En stoelverwarming is idd heerlijk in de winter 🙂
  Hoe is het met jullie fruit? Bij de buren mega-veel appelen en pruimen. Morgen inmaak-dag hierzo 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik loop achter! 😱 Ik hoop dat je veel hebt kunnen inmaken! Ik heb vandaag de eerste vlierbessen gekookt, heerlijk! Appels hangen nog in de boom, kersen, bessen en pruimen zijn al ‘op’, of zitten ook nog in een pot 😬 Zijn jouw vlieren nog een beetje bijgetrokken van de droogte? Hier wel dus….

   Geliked door 1 persoon

   1. Hier helaas niet. Heb hem gisteren dratisch gesnoeid, zodat hij volgend jaar weer gezonder opkomt. En de pruimen was ik vergeten! Hoe zonde 😦 Gelukkig nog veel komkommers en bonen, maar het seizoen komt hier nu toch langzaam tot z’n einde.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.