Terug naar school/ Tilbage til skolen

We snappen het onderhand: willen we Deens leren, dan zullen we moeten luisteren naar en praten in het Deens. En dat gaan we vanaf eind oktober doen: op school. Het is even wennen aan de gedachte weer terug te gaan naar de schoolbanken, maar het brengt ook een bekende spanning-vol-verwachting mee. 

Ik verlang op slag weer naar de Schoolcampus van V&D, waar je na de zomervakantie je nieuwe pop-agenda ging uitzoeken. Kaftpapier. Etui en schriften. En dan vooral in je mooiste handschrift die eerste bladzijde van de agenda vullen… Die agenda’s zijn nu digitaal, en verder zijn we eigenlijk wel benieuwd of we straks onze aantekeningen ook digitaal gaan maken of dat we toch al die uit NL meegenomen half gebruikte college-blocs (want: zonde om weg te gooien) nog vol gaan schrijven.

Annette, de dame met wie we een intakegesprek hebben, ontvangt ons in het Deens. De hele website van de taalschool (die toch vooral voor anderstaligen is), is alleen maar in het Deens. De boodschap is duidelijk. Gelukkig spreekt Annette ook wel Engels, als we duidelijk maken dat ik weliswaar enige basiskennis heb, maar Jacob niet. Toch begint ze elke keer weer in het Deens – ‘zodat je aan de uitspraak en de tongval gewend raakt’ – om daarna in het Engels toe te lichten.

Het gesprek is vooral bedoeld om te kunnen inschatten op welk niveau we kunnen instromen. Annette wil dus niet alleen weten wat voor opleiding en werk we in Nederland hebben gedaan, maar vooral hoe groot (of klein) onze kennis van het Deens nu eigenlijk is. Als ze opnieuw van wal steekt in het Deens – netjes articulerend, langzaam pratend – probeer ik zo blanco mogelijk te kijken. 

Ik wil natuurlijk graag samen met Jacob in dezelfde klas. Maar ik hou het niet lang vol te doen alsof ik niet snap waar ze het over heeft. En met het kunnen geven van mijn telefoonnummer in het Deens (ja, tot tien tellen is niet zo moeilijk, daarna wordt het pas lastig) en op enkele vragen het juiste antwoord te geven, ben ik meteen bevorderd tot klas 2. Helaas: we zitten straks dus niet gezellig samen in dezelfde klas. Jacob krijgt twee juffen, ik een meester. Gelukkig hebben we wel op dezelfde tijden les, en kunnen we samen rijden 😉

Ik zie het er echter van komen dat onze wegen zich ergens onderweg gaan kruisen en dat we samen de laatste modules gaan doen. Jacob mag dan nog geen enkele Deense les hebben gehad, dat wil niet zeggen dat hij het zich niet snel eigen maakt – vooral in lezen en schrijven. Zo heeft hij zich inmiddels als eenmansbedrijf ingeschreven bij de Deense Kamer van Koophandel (en daarvoor is het snappen van allerlei regels en wetten wel essentieel) en weet hij inmiddels meer van woonhuis-, inboedel- en autoverzekeringen (in het Deens) dan ik.

Er moet nog het een en ander administratief geregeld worden, maar dan kunnen we ook meteen beginnen. Na de herfstvakantie en na ons korte bezoek aan NL gaan we twee avonden in de week naar de taalschool. Ondanks dat er klassen zijn, is het lesprogramma blijkbaar individueel. We zijn benieuwd!

keep-calm-and-lær-dansk-4

 

24 gedachtes over “Terug naar school/ Tilbage til skolen

      1. Nou, dat is nog wel een dingetje. We kijken al jaren geen tv meer. Heb de serie ooit wel een keer gedownload, maar of dat zitten op de bank en tv kijken er ooit nog van komt… maar ja: ook het nieuws en het weer volgen op de Deense tv schijnt wel goed te zijn, dus we zullen een dezer dagen de meegebrachte, oude tv van mijn moeder toch maar eens beneden installeren denk ik….

       Geliked door 1 persoon

 1. Oh mijn hemel terug naar school! Ik krijg er spontaan de kriebels van. Ik ben niet vies van een beetje leren, maar dat zitten in die banken en naar iemand luisteren…. Hihi, nee, dat was nooit zo’n geschikte situatie voor mij. Ik hoop dat het jullie goed gaat bevallen en dat jullie uiteindelijk samen jullie diploma Deens zullen halen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha, daar kan ik me iets bij voorstellen ja, dat jij hier de kriebels van krijgt. Wij zijn ook wel erg benieuwd hoor, hoe ‘schools’ het zal zijn en in hoeverre we met z’n allen naar de juf of de meester kunnen/moeten luisteren. We gaan het wel zien…. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.