Alles schots en scheef

We hebben dus nieuwe ramen. En een tuindeur. Al een tijdje hoor, maar ik loop gewoon een beetje achter met bloggen. Er komen vast wel een keer saaie wintermaanden waarin er helemaal niets anders meer te doen is dan schrijven. Maar als ik een mede-emigrante moet geloven is dat niet binnenkort. “Het zal je nog veel meer energie gaan kosten, maar daar kom je nog wel achter” – waarbij ‘het’ dan onze emigratie in de meest brede zin van het woord is.

We gaan even terug naar 22 augustus (!!). Toen werden de nieuwe ramen geleverd. Wat waren we blij! Bij het weghalen van de oude kozijnen-inclusief-ramen bleek hoe hard vervanging nodig was. Sommige ramen hebben we bewaard; wellicht kunnen we daar in de toekomst nog een klein opkweekkasje mee maken.

IMG_9196
Yessss!
IMG_9217
Bij het weghalen van een lat kwam er een hoop verrot hout tevoorschijn

De timmerman is een jonge knul, die blij is met Jacobs hulp en bij elk raam toch wel even bevestiging nodig heeft of het er goed in zit. Bij het maken van de offerte door zijn baas had deze ook al enkele keren duidelijk gemaakt: ‘Jullie snappen dat het huis schots en scheef is, en dat we de ramen er dus ook scheef in moeten zetten in plaats van waterpas?’ ‘Ja, dat snappen we, just follow the house’, zo spreken we af. Maar dat weet die jonge knul niet, en dus vraagt hij wat angstig bij elk raam: Is het zo goed?

Deze diashow vereist JavaScript.

Op de eerste dag zijn oost-, noord- en westgevel klaar, de volgende dag wordt begonnen met het uitzagen van de muur aan de zuidkant voor een tuindeur. Eng hoor. Het is geen fijn weer, dus Jacob maakt een afdakje, zodat de timmermannen (inmiddels is er iemand bij gekomen) een beetje droog kunnen zagen.

IMG_1720

De buitenste muur wordt weggezaagd, en omdat het gat van het raam breder is dan het gat waar de deur in komt, metselen de mannen er ook weer een stuk muur op – ook al omdat dit een dragende muur is en we natuurlijk niet willen dat de boel instort.Tussen de buien door ga ik lekker naar het strand (zie foto boven dit blog); ik kan weinig bijdragen thuis.

Dag 3 – een vrijdag, en dat is een halve werkdag hier – doen de mannen weinig meer dan het verwijderen van de binnenmuur en vervolgens het gat afdichten. Nog wat laatste instructies voor zowel de timmerlui als voor mij en daar zit ik dan. Zonder auto, zonder Jacob, alleen met Odin… in de woonkamer gezellig tegen een plaat hout aan te kijken.

IMG_9235

Jacob gaat even een lang weekeindje heen-en-weer naar NL om een zoon te helpen verhuizen en onze Nederlandse auto in te leveren. Hij komt met de trein terug, en als het goed is kan ik de maandag onze Deense auto ophalen en daarmee vervolgens Jacob van de trein.

Tussen de buien door is het heerlijk weer, en terwijl Jacob druk aan het werk is bij zoonlief, ben ik ook druk…

IMG_9260

17 gedachtes over “Alles schots en scheef

 1. Mijn eerste baas woonde in een boerderij.
  Bij het verbouwen moest alles op het oog gebeuren.
  Met een waterpas en andere hulpmiddelen was niet te werken.
  Apart maar ook wel leuk om te doen.

  Wat zullen jullie genieten als alles op orde is.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker weten! Dat deden we al toen er nog niks op orde was… en hier kun je inderdaad je waterpas ook beter laten liggen ja. Is ongetwijfeld een heel andere manier van werken; onze timmermannen hadden het er soms wel moeilijk mee hoor

   Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, dat is het belangrijkste. En wat ik net ook al elders schreef: we hebben heel erg ons best gedaan de houten bekleding tegen de noordkant net zo krom te laten lopen als de muur er achter…. dat is juist de charme van dit huis!

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat lief, die voetjes. Je hebt ook best wat rust verdiend. Als je er maar redelijk warm en droog bij zit dan komt het vast goed. Zoonlief zag de foto van jullie huis en zei: oh wat een leuk huis!!! Hij heeft er duidelijk nu al kijk op. Liefs xxx

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.