Alles schots en scheef – 2

Martin, de timmerman, heeft me voordat hij wegging laten zien tot hoever ik de keien mag weghalen die tegen de zuidgevel aan een looppad vormen, zodat ze maandag een drempel kunnen metselen en de tuindeur kunnen plaatsen. Die komen namelijk lager dan waar nu dat stenen pad ligt.

Ik mag aan de bak dus. Als ik maar oppas dat ik de fundering onder het huis niet weghaal. Dat blijken namelijk ook gewoon dikke keien te zijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

Intussen zijn de nieuwe ramen een verademing. Door het nieuwe, heldere glas komt meer licht binnen dan door de matgesleten plexiglas voorzetramen, en ik zie zonder vervorming de Sangshøj, de heuvel met het Vikinggraf ten noorden van ons. Genieten! En ze kunnen her en der ook gewoon lekker open – vrijwel alle oude ramen hadden we dichtgekit vanwege de tocht, maar dáár hebben we nu geen last meer van.

IMG_9269
Raam lekker open!

Waar ik dit weekeinde wél last van heb, is dat ik ‘het weer’ niet kan zien aankomen. Bewolking, regen, mist – dat komt over het algemeen vanuit het zuidwesten aanzetten en door het grote raam in het midden van de zuidgevel konden we mooi in de gaten houden wat er op ons af kwam. Nu moet ik naar buiten… wat deze dagen gelukkig geen straf is, want het is gewoon heerlijk weer!

IMG_9274
Lekker gezellig binnen…
IMG_9276
… dus heerlijk naar buiten! (en zie wat er aankomt vanuit het zuidwesten :O )

Maandag wordt de plaat hout weggehaald, nog wat gezaagd, geslepen en gemetseld en tadaaa: dan is daar de tuindeur! De timmermannen gaan pas weg als ze zeker weten dat ik snap dat de deur er niet scheef in zit, dat dit alleen maar zo lijkt (zie foto bovenaan). Ze hebben er trouwens sowieso wat moeite mee het werk on-af achter te laten. We hebben afgesproken dat Jacob zelf alles afwerkt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dat we echt een spouwmuur hebben, is nu goed te zien. Dat wordt (de onverwachte) fase vier van het isoleerplan: na het deels aan de buitenkant betimmeren en isoleren van de oost- en de noordgevel, een nieuw dak plus isolatie en nieuwe ramen laten we voor de winter ook deze spouw nog vullen. Het zal ons dan niet meer gebeuren dat het in de winter binnen net zo koud is als buiten

Een vraag aan deze en gene of er wellicht een bus rijdt tussen hier en daar waar ik de auto moet ophalen leidt (natuurlijk) tot het aanbod van een lift. Aan het eind van de dag is het huis weer op orde, heb ik riant en glashelder uitzicht en voel ik me ineens ‘toerist-af’ nu we een auto met Deens kenteken voor de deur hebben staan…

IMG_9342

 

19 gedachtes over “Alles schots en scheef – 2

 1. wat kan je enorm genieten van nieuwe ramen, ik begrijp het volkomen want hier ook in een blinde muur 4 nieuwe ramen, Niet meer de hele dag een schemerlamp aan maar zonlicht en warmte naar binnen, Rijkdom…. pure rijkdom,

  Geliked door 1 persoon

  1. Een droomhuis is het zeker, in ieder geval voor ons 🙂 We gaan nu eerst aan de binnenkant verder met afwerken en verbeteren – de grootste klussen buiten zijn nu even klaar

   Like

 2. Haha, de tuindeur lijkt idd schots en scheef. Wat heerlijk dat je nu door helder glas, glashelder zicht hebt😉 en ook veel meer daglicht binnen (uit eigen ervaring).
  De spouwmuur isoleren is het beste wat wij ooit gedaan hebben. Bijna direct nadat de klus geklaard was voelde het al vele malen behaaglijker in huis, wat zonder twijfel ook voor jullie zal gelden.

  Altijd leuk om je verhaal te lezen. Ik kijk al uit naar het volgende.
  Hartelijke groeten,
  Mario & Monique

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha beiden, ja, het wordt steeds comfortabeler hier, heerlijk! Ben zeer benieuwd hoe dat gevoel gaat veranderen als de spouw inderdaad ook gevuld is. Een label A-huis wordt dit nooit… maar dat willen we ook helemaal niet! (en daar komt nog een blogje over :D) hartelijke groeten van ons terug!

   Like

  1. Dat is het ook! Alhoewel ik in NL in zekere zin ook wel genoot van het steeds leger, opgeruimder en minimalistisch ingerichte huis, werd dat op enig moment ook wel gewoon kaal en ongezellig. En dat zal het hier nooit worden. Zelfs als we het leeg halen zal het nog knus zijn, denk ik 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.