Energielabel G: slopen dan maar?

Het wordt steeds comfortabeler in ons knusse Gele Huis en dat is ook de bedoeling. Voor zover mogelijk en haalbaar proberen we verbeteringen aan te brengen, maar er zijn natuurlijk beperkingen in een klein huis met bouwjaar 1802. Maar energiezuiniger, natuurlijker en duurzamer dan dit wordt het niet. Toch had ons Nederlandse huis energielabel A, en hebben we hier G.

Het Gele Huis is meer dan de helft kleiner dan onze NL woning. Bij koken en douchen zetten we hier een raampje open in plaats van een afzuiginstallatie aan, en ik verwacht niet dat ons Nederlandse jaren-zeventig-huis het meer dan 200 jaar volhoudt. Energielabel G is het slechtst mogelijke voor huizen die gebouwd zijn vóór 1930. Het best haalbare voor een huis in deze leeftijdscategorie blijkt volgens de algemene normen D te zijn. Maar ja, algemene normen, wat heb je daar nou eigenlijk aan?

Niks, zo zijn wij tot de conclusie gekomen. In verband met de overdracht van ons huis moest er opnieuw een energierapport worden gemaakt. Daarmee krijg je ook allerlei aanbevelingen om een paar treetjes hoger (=zuiniger) op die energieladder te komen, het liefst natuurlijk zo hoog mogelijk. Alleen: die aanbevelingen rekenen ook weer alleen vanuit algemene aannames, normen en verordeningen.

Het energieverbruik voor ons huis wordt vier keer zo hoog ingeschat als het werkelijk is. Geen wonder dat we laag scoren op de energieladder, en dat we, voor dit oude, kleine huisje, aanbevelingen krijgen als ware het een vier keer zo groot paleis.

Zo worden ons zonnecollectoren aangeraden. Gelukkig niet op het rieten dak; daar hebben we het met de architecte die langskwam voor de meting even over gehad. ‘Nee, da’s geen gezicht natuurlijk’, dus: ‘bouw ze dan maar op een stellage in de tuin’. Uhm… ja hoor. Nee dus. En wat is er mis met elektra verbruiken in een land dat keer op keer zijn eigen wereldrecord breekt als het gaat om het aandeel windenergie? Vorig jaar was dat 42%.

Een warmtepomp, ook die kwam ter sprake. Nog even los van de investering en het verbruik van zo’n ding (ten opzichte van géén warmtepomp) kwam ook hier weer de plek ter sprake: ‘Waar zou je die hier kunnen plaatsen?’ vroeg de architecte, waarop wij antwoordden: ‘Wij hebben voldoende warmte van ons kleine Morsø-kacheltje hoor!’ En ja: daar stoken we (schoon, gesprokkeld, gesnoeid) hout in en dat is niet CO2-neutraal natuurlijk, maar als het in een bos op de bodem ligt weg te rotten komt er ook kooldioxide vrij.

Er worden nog meer aanbevelingen gedaan die niet haalbaar zijn voor een oud, klein boerderijtje als dit. Zowel muren, dak als ook de vloer moeten van minstens 20 cm isolatie worden voorzien. Daarmee wordt zoveel leefruimte ingeleverd dat het al krappe Gele Huis alleen nog bewoond zou kunnen worden door Heel Kleine Mensen Zonder Spullen.

Je zou bijna denken dat de bedenkers van het energielabel het liefst willen dat we de boel slopen en er een strak, nieuw, energieneutraal huis voor in de plaats zetten. Krijgen we nog subsidie voor ook. Hoezo respect voor tastbare geschiedenis van de streek?

Gelukkig werd een heel ander gevoel over ons huis bevestigd toen we een opstalverzekering wilden regelen. Over het algemeen kan dat makkelijk online als je wat gegevens invult. Wij kregen op ons scherm de melding: ‘Het lijkt erop dat jullie een zeer speciaal huis hebben. Daarvoor heb je een zeer speciale verzekering nodig, dus bel maar even!’ Kijk, zo kan het ook: persoonlijk, en op maat.

25 gedachtes over “Energielabel G: slopen dan maar?

 1. Wat een schitterende foto. En wat een schitterend huis hebben jullie toch. Wat een mooie kleur. Het landschap wordt er echt door verfraaid, vind ik.
  Sprokkelhout stoken is toch fantastisch CO2 neutraal? Zoals je zegt, anders verrot het, en meer CO2 dan erin zit kan er niet uitkomen, dus jouw redenering lijkt me ok.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Mathilde! En ja, we hebben een mooi plekje, en een uniek huisje, en daar willen we zo goed en zuinig mogelijk mee omgaan, net als met die ene aarde die we (maar) tot onze beschikking hebben.

   Geliked door 1 persoon

 2. Fijn dat de verzekering toch rekening houdt met de ziel van jullie huis.
  Nieuwbouw heeft vaak geen ziel en is zeker niet altijd zaligmakend voor mens en milieu. Als ik de vele goedkoop gezette vakantiehuisjes in de buurt bekijk die vol zitten met plastic… vreemd… daar praat men ineens niet over energielabels of duurzaamheid, maar wel als het gaat over het huis van de vaste bewoners…

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad. Dat bedoel ik! En we zijn inderdaad blij met de verzekeringsmaatschappij waar we precies konden verzekeren wat nodig is dit huis. Geen algemene eenheidsworst – waar Denen over het algemeen nogal naar neigen zo ervaren we inmiddels. Het is dan ook geen (van oorsprong) Deense verzekeringsmaatschappij …. 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Zonnepanelen zijn ook nog niet ideaal, regelmatig vliegt er een huis in de fik, zou ook zonde zijn van het mooie rieten dak. Ach wat verbruik je nou met z’n tweeën als je er een beetje zuinig mee omgaat en dat doen jullie al.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat vinden wij ook 😬 En er zijn meer oude dertien-in-een-dozijn-huizen hier dan schattige huisjes, en de regels zijn vast bedoeld voor die andere huizen… veel leegstand hier op het platteland, en dan is slopen soms echt de beste optie. XX

   Geliked door 1 persoon

 4. En het erge is dat al die energiezuinige maatregelen tegenwoordig ook gewoon maar weer winst zijn voor de betrokken bedrijven. Laatst had ik de Nuon aan de deur. Ik zit bij Greenchoice. Betaal wat meer, maar het bedrijf zet zich in (voor zover ik weet) voor duurzaam. Of ik wel wist dat groene stroom niet bestaat? Ik heb voor het eerst in mijn leven een deur voor iemands neus dicht gegooid. Oké, wat ook meespeelde is dat deze meneer al 4x eerder had aangebeld die dag. Anders had ik dat niet gedaan uiteraard. Bij de 5e keer kwam het stoom uit mijn oren. Dit verhaal gaat een compleet andere kant op. Ik ben blij dat jullie op jullie manier blijven wonen. Ik denk niet dat het veel zuiniger en duurzamer kan. Zeker niet in vergelijking met hoe het er hier aan toe gaat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ooooooo hinderlijk die Nuonmannetjes! Ik kan me helemaal voorstellen hoe dat ging bij jou aan de deur, haha! En inderdaad: wij willen natuurlijk investeren in duurzaamheid, maar dan moet het rekensommetje wel logisch zijn. 🤨

   Like

 5. Soms is het roeien met de riemen die je hebt…en de wereld laten kletsen. Vooral wanneer je onder de ‘norm’ uitkomt is er weinig aan de hand. Denk ik. Het huisje is te mooi voor moderne fratsen …

  Geliked door 1 persoon

 6. Waar je in de toekomst misschien wel aan zou kunnen denken is bijvoorbeeld een pelletkachel. Als jullie uitgesprokkeld zijn, als jullie oud-van-dagen zijn 🙂
  Je hebt ook pelletkachels waar je vloerverwarming op aan kunt sluiten en volgens mij kun je daar ook subsidie voor aanvragen. Bovendien scheelt dat wel op de uitstoot van fijnstof.
  Alle beetjes helpen..
  Maar vooral je eigen koers varen, die is zo verkeerd nog niet!

  Geliked door 1 persoon

  1. Er komt inderdaad een moment dat wij uitgesprokkeld zijn, en wellicht is er eerder al het moment dat Denemarken houtkachels verbiedt. Of dat ons kacheltje de geest geeft… en dus zullen we inderdaad naar een alternatief ook moeten kijken. Een pelletkachel, vloerverwarming en subsidie: Ik wist het niet, dus ga op onderzoek uit (ik ben graag goed voorbereid, dat weet je 😉 ) Dank voor de tip Janna!

   Like

 7. Wij hebben hier een houten huis wat misschien wel in klasse H zou vallen maar we moeten de zolder dan nog isoleren.De muren zijn van die oude balken,het zgn timmerhus.Misschien gaan we die wanden nog wel eens isoleren van binnenuit,in bepaalde kamers.We verwarmen met 2 oude soort tegekachels en 1 gewone houtkachel en we hebben een luchtwarmtepomp{eigenlijk airco}die op afstand via sms bestuurbaar is.Uiteraard
  een lelijk ding maar o zo fijn als je een hele dag weg bent geweest.
  De ene tegelkachel {rörspis}stook je s’morgens en s’avonds en tussendoor sluit je de rookkanalen en blijft de warmte daar een uur of 7 in.Nu zijn er ook mensen,oa in Denemarken,die goede zeer zuinige leemkachels bouwen waar je je hele huis mee kan verwarmen,mits strategisch geplaatst,en waar je maar een paar stukken hout per dag voor nodig hebt.Zoiets lijkt me het meest geweldig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Zijn die tegelkachels een soort speksteenkachels dan? Klinkt wel fijn, als de warmte daar zo lang in blijft. Als wij overdag weg zijn, en ‘s nachts, gaat de kachel dus gewoon uit, en is het fris in huis (zeker als het waait). Maar omdat we maar zo’n kleine ruimte hebben, is het heel snel op te warmen, zowel met de houtkachel als met een klein elektrisch kacheltje. Ik ga eens zoeken naar Deense leemkachels! Dank voor de tip! Want inderdaad: liever zoiets als een lelijk ding (hoe fijn ook, 😉)

   Like

 8. Even een verlaten reactie;😁 De zgn rörspis is een kachel gemetseld van bakstenen en leem daarna ook afgesmeerd met leem. Als er dan nog mooie tegels op zijn bevestigd heet het een kakelugn ,in Zweden dan,oftewel tegeloven.Tussen de stookruimte en de schoorsteenuitlaat wordt een heel gangenstelsel gemetseld waar de rook en warme lucht lekker lang in blijft.En als er alleen nog gloeiende kooltjes zijn kan het systeem dicht dmv een schuif op klep zodat de warmte niet eruit floept door de schoorsteen.Volgens mij enigszins hetzelfde principe als in een leemkachel. Speksteenkachels hebben misschien niet zo ’n gangenstelsel ,weet ik niet.
  Succes!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.