Het gevoel Deens te zijn

Voor we het weten duiken we diep het Deense koningshuis in. Wie is die Prins Joachim, en wat heeft hij met alcohol te maken? Via Wikipedia weten we nu dat hij zesde in lijn is voor de troonopvolging, en via de digitale roddelpers komen we erachter dat zijn bijnaam Koning Wodka is. Of was – het is een oude roddel. Maar dat was vast niet de bedoeling van onze buurman, toen hij boven het krantenknipsel met een artikel over gravin Alexandra schreef dat zij ooit getrouwd was met deze Deense ‘alcoholprins’.

De pagina uit de krant is ineens veel meer dan zomaar een knipsel om een beetje Deens te leren. De kop van het artikel luidt: ‘Het gevoel Deens te zijn is iets dat is binnen komen kruipen’ – zo vertaal ik het althans. Gravin Alexandra is namelijk geen geboren of getogen Deense, en het artikel gaat over hoe zij zich het ‘Deense leven’ eigen heeft gemaakt. De buurman heeft ons krantenknipsels beloofd – en dit is de eerste. Een tweede bijgesloten artikel gaat over beeldende kunst. Ik vind het een mooie, zorgvuldige keus waarover is nagedacht.

Sinds kort rijden wij één keer per week samen met onze hoogbejaarde oosterbuurman naar het dorp om boodschappen te doen, of een nieuw boek in de bieb te lenen. We ontmoetten elkaar eindelijk eens wat uitgebreider op de verjaardag van de noordoost-buurman; we namen hem mee naar het feest en schoven samen aan de uitgebreide lunchtafel aan. Het is een bijzondere man.

Afgelopen zomer schreven we hem vanuit Nederland een nette brief in ons beste Deens, over de mogelijke overlast die hij zou ervaren als de rietdekkers bij ons bezig waren. Het karrenpad dat voor ons huis langs loopt is namelijk zijn oprit, en dat wordt wel eens als parkeerplaats misbruikt – bij gebrek aan een erf bij ons Gele Huis. Hij schreef een heel lieve brief terug, en daar bleef het eigenlijk bij qua contact. Tot voor kort dus.

IMG_9096
Het pad voor ons huis (foto van afgelopen zomer)

Hij mag lichamelijk steeds meer hinder ondervinden van zijn leeftijd, zijn geest is nog scherp. Het is een man van weinig woorden, maar zijn mening is ongezouten. Hij spreekt zijn talen vloeiend, mede dankzij het feit dat zijn werkzame leven zich niet alleen binnen de Deense landsgrenzen heeft afgespeeld. En net als alle Denen die we tot nu toe hebben leren kennen, vindt ook hij dat we zo snel mogelijk Deens moeten leren, dus spreekt hij ons ook af en toe bewust in het Deens aan.

Op weg naar de bieb kwam het gesprek op papieren boeken, e-boeken en luisterboeken. De volgende dag vonden we 13 geprinte A-viertjes in onze brievenbus met begeleidende tekst. ‘Toevallig vond ik dit… misschien vinden jullie het interessant om te lezen…’ Een uitgebreid artikel over alle voors en tegens van eerdergenoemde soorten boeken. Met daarbij de aantekening: ‘De journalist die dit geschreven heeft beheerst zijn grammatica helaas niet zo goed – zoals wel meer journalisten trouwens.’

Tijdens onze volgende rit naar het dorp vertel ik hem dat ik ooit journalist ben geweest. Hij gniffelt. Ik leg hem uit dat het een leuke uitdaging voor me is in deze tekst de grammaticale fouten op te sporen… En zo komen we natuurlijk ook op het onderwerp ‘krant’. De Deense roddelpers, de serieuze journalistiek. Hij leest de Deense tegenhanger van Trouw, en belooft ons dat hij de komende tijd eens wat artikelen zal uitknippen waarvan hij denkt dat wij ze wel willen lezen. Op grond van de eerste twee knipsels kijk ik uit naar zijn volgende ‘les’.

IMG_9735
Deense ‘les’ via krantenknipsels

18 gedachtes over “Het gevoel Deens te zijn

 1. Wat leuk zeg! Ik moet nog altijd eens mijn best gaan doen mijn niveau Duits omhoog te krikken. Op de eigenaar van ons huis na, die gelukkig ook goed Engels kan, spreekt de rest hier alleen Duits. Lang leve het ‘handen-en-voeten’ werk, haha

  Geliked door 1 persoon

  1. Da’s wel de beste manier om een taal te leren denk ik, met handen en voeten… Ik hoor hier wel eens van die wilde verhalen van buitenlanders die ‘alleen maar Deens’ spreken vanaf dat ze hier komen en dan binnen een paar maanden vloeiend de taal beheersen… tja. Sommige mensen hebben daar gevoel voor. De meesten niet. En hoe taalgevoelig ik ook ben, ik hoor wel bij de meerderheid. En heb dan ook nog eens de ‘handicap’ dat we thuis samen Nederlands spreken. Hoe doe jij dat?

   Geliked door 1 persoon

   1. Thuis spreken we ook Nederlands, of Limburgs dialect. Ik denk dat dat ook wel scheelt, dat Limburgs dialect veel raakvlakken met het Duits heeft. Maar als ik iemand hier moet bellen (tandarts bijvoorbeeld) dan zorg ik van te voren dat ik bepaalde woorden al heb opgezocht. En ik hoef ook niet meer te zeggen, dat ik Nederlandse ben; dat is blijkbaar te horen, haha

    Geliked door 1 persoon

 2. Journalist… ik had het kunnen weten, je schrijft op een prachtige manier.

  Wat fijn dat je goed contact hebt met de mensen om jullie heen.
  Heel waardevol.
  Jullie maken er een mooi plekje van en waarschijnlijk sluit jullie levensstijl goed aan bij die van de mensen in de omgeving.

  Mijn ervaring met de Deense pensionado’s is over het algemeen niet zo positief, ze zijn soms op het botte af.
  Waarschijnlijk hebben ze niets op met toeristen die in het voor- en naseizoen de campings bevolken. Maar wij trekken ons er niets van aan en blijven vriendelijk en ook telkens weer terugkomen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. En dat zou ik inderdaad ook lekker blijven doen ja, vooral dat vriendelijk blijven… ligt misschien ook aan de regio waar jullie komen? Zoals ze in Nederland van Groningers zeggen dat ‘ze’ stug zijn en van Limburgers dat het ‘bourgondiërs’ zijn – dat zijn vooroordelen, maar soms zit er toch wel een kern van waarheid in. En ja: niet iedereen zit wellicht op invasieve toeristen te wachten. Maar over het algemeen vind ik de bevolking hier aardig – recht door zee, soms misschien wat stug, maar in de kern: vriendelijk 🙂
   En dank voor je compliment 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.