Requiem voor een rat

Met het eerste kerstconcert in de prachtige kerk van Vestervig nog vers in het geheugen en door het aanbrengen van bescheiden buitenkerstverlichting aan het Gele Huis, verkeren we helemaal in een vredige en ‘in-alle-mensen-een-welbehagen’-stemming. Daar nestelt zich als een sissende slang een akelig gevoel van onbehagen tussen, als we tijdens de lunch ineens een bruine rat zien tussen alle vogels die zich tegoed doen aan het vogelvoer in en onder de bomen.

Het is een prachtig beest, met een zachtglanzende vacht als van een nerts. Hij komt eerst wat schichtig en aarzelend, maar steeds zelfverzekerder vanuit zijn schuilplaats bij de schuur naar de vogelvoederplek. De vogels wennen ook snel aan zijn gezelschap. We smeren met open mond de laatste stukjes van ons zelfgebakken brood en vergeten bijna zelf te eten. De rat propt als een hamster elke keer zijn wangzakken vol en brengt de buit vervolgens in veiligheid.

We verwelkomen in principe alle ‘natuurlijke’ dieren in onze tuin, sterker nog: we doen ons uiterste best een zo gevarieerd mogelijke fauna aan te trekken, zowel bovengronds als ondergronds. Daarom leggen we takkenrillen aan, staan er her en der grote bloempotten gevuld met gras en hooi en andere zooi in het struikgewas, is er een insectenhotel in de maak en denken we bij onze plantenkeuze ook niet alleen aan wat wij mooi, leuk of lekker vinden.

Maar een rat?

We weten niet zo goed wat we ermee aan moeten. Als voormalig stadsbewoner geconfronteerd met een nieuw facet van het leven op het platteland, maar ook als mens met respect voor alles wat er in de natuur leeft. Want: zoek op internet op bruine rat en negen van de tien keer popt het woord ‘verdelgen’ op. En dát is niet onze eerste insteek. We zijn vooral op zoek naar het nut van de bruine rat in de natuur. Naar antwoord op de vraag of we hier niet gewoon samen kunnen leven. Pas daarna zien we wellicht de noodzaak of het nut van verdelgen.

De bruine rat was, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet verantwoordelijk voor het uitbreken van de pest, ooit. Dat was de zwarte rat, en die is weer verdreven door de bruine. Waarmee meteen duidelijk wordt met wat voor taaie rakker we hier te maken hebben. Die overigens wel allerlei andere ziektes kan verspreiden, maar daar is de rat niet uniek in.

Uiteindelijk ga ik ook te rade op de site van de gemeente. En daar staat luid en duidelijk: het is je burgerplicht melding te maken van de aanwezigheid van ratten. Meervoud, want in dit geval is het bijna erger dan het vuur dat altijd achter de rook verscholen gaat: zie je 1 rat, dan kun je er gif op innemen dat er meer zijn… We besluiten brave Deense burgers te zijn, en een melding te doen.

‘De bruine rat is een van de succesvolste zoogdieren ter wereld. Het is een intelligent en sociaal dier dat een groot aanpassingsvermogen heeft. Een voorbeeld hiervan is dat het dier zogenaamde tradities kent. Dit houdt in dat bepaalde populaties sterk afwijkend gedrag en afwijkende eetgewoontes en zelfs jachttechnieken kunnen vertonen in vergelijking met andere populaties, die ze van generatie naar generatie overbrengen’. (Bron: Wikipedia)

’t Is net een mens.

Vlak voordat vandaag de rattenvanger van rentokil komt, lees ik een artikel over de Amerikaan John Allen Chau. Hij is gedood door de oorspronkelijke, primitieve bevolking van Noord-Sentinel, aan wie hij het evangelie wilde verkondigen. Dit is nu nog de enige stam ter wereld die geïsoleerd leeft, en die geen behoefte heeft aan bezoek. Contact met de ‘geciviliseerde buitenwereld’ betekent voor deze stam een wisse uitroeiing – ze hebben geen weerstand tegen al onze bacteriën, virussen, ziekten.

Wie is hier nu de rat, vraag ik me af. En wat is het nut van de mens in de natuur eigenlijk?

‘Ratten hebben zich wereldwijd verspreid in de buurt waar mensen wonen. Hoewel de mens haar op alle mogelijke manieren probeert uit te roeien, is de rat ons altijd te slim af. Ratten zouden wel eens uitstekend uitgerust kunnen zijn om de wereld over te nemen.’ (Bron: eoswetenschap.eu) 

De rattenvanger komt met een ouderwetse, zeer dieronvriendelijke val en gif in de vorm van een bedrieglijke pindakaas. Dat staat nu middenin de schuur. Het zal waarschijnlijk een paar dagen duren eer de rat (de man denkt dat het er maar één is) door zijn voorraad vogelzaden heen is, en aan de pindakaas zal beginnen. De schuur is voorlopig verboden terrein voor ons. Óf, wanneer, en in welke toestand, we hem zullen vinden weten we niet.

NB: Een ander lezenswaardig artikel over de kwestie Chau is dit. Ook in het Engels – ik heb tot nu toe nog geen vergelijkbaar Nederlandstalig artikel kunnen vinden. 
IMG_9763
Tussen alle spullen in de schuur staat de rattenval

31 gedachtes over “Requiem voor een rat

  1. Ahhhh…. jij tilt het nog een niveautje hoger! Als ik Star Wars mag geloven kan er zonder enige consequentie zomaar een planeet verdwijnen (Alderaan). Maar ja, Star Wars is een sprookje 😉

   Like

 1. Ratten kweken als ratten… en dan heb je een probleem. Een vriendin van mij had ook ratten. Zomaar, ineens… en als snel steeds meer… De verdelger heeft er meer dan 30 gevangen op haar bescheiden erf. Ze kwamen af op het kippenvoer. Nu heeft ze ook geen kippen meer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nou, inderdaad, dat is hetgeen waarvoor we bang zijn en waarom we de gemeente hebben gewaarschuwd. Een zo’n beestje: geen paniek. Maar ik moet inderdaad niet denken aan zo’n 30 ratten hier, bbrrr. Wellicht zullen we moeten stoppen met vogels voeren. Maar ja: we hebben ook compostbakken – en daar woonde ooit 1 muis… lekker warm…

   Geliked door 1 persoon

 2. Jakkes!
  Natuurlijk heeft de rat ook recht op een plekje op deze aardkloot, maar…. “not in my back yard”!
  Ik denk dat je er verstandig aan hebt gedaan om een rattenvanger in te schakelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat denken wij ook. Al krijgt dit verhaal nog wel een akelig staartje, als we het beestje vinden… op onze vraag aan de rattenvanger wat wij moesten doen als het dier in de val was gelopen antwoordde hij: ‘Gooi maar ergens in het veld, of in de vuilnisbak’. Dat laatste zullen we de vuilnisman toch maar niet aandoen…

   Like

 3. Ik leerde alvast veel bij over het prachtige diertje…., dat ik toch liever niet in de eigen hof zou zien rondlopen.
  Vooral omdat ze zich vermenigvuldigen als….. konijnen… of ratten…
  Maar ik zou toch liever niet zelf de rat ontdekken in die dieronvriendelijke val hoor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, wij ook niet. Dus stiekem hopen we dat deze rat zo slim is als ze zeggen: dat hij niet alleen de val en het gif in de schuur niet vertrouwt, maar dat hij door deze acties zijn hele huidige verblijfplaats niet meer vertrouwt en verhuist… we wachten af…

   Geliked door 1 persoon

 4. Zucht… Wij hadden, hebben misschien, ook een rat in de tuin. Ik ben blij dat hij weg is, want ik zou niet degene willen zijn die hem had moeten aangeven bij de rattenpolitie. Aan de overkant van ons kleine watertje achter het huis zat een aantal jaren geleden een waterrat. Dat was me een groot beest zeg! Ook die hebben we de afgelopen jaren niet meer teruggezien. Ik hoop dat de rat een snelle dood mag sterven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo lang je ze geen reden geeft om (dichterbij) te komen – zoals bij ons is gebeurd door het vogelvoer – blijven ze wel op voldoende afstand, denk ik. En als je zoals jullie bij water wonen, wordt de kans ook al snel groter dat daar ratten zitten ja. Ik hoop ook dat-ie snel sterft, of zo achterdochtig is dat-ie ‘m smeert. Zucht.

   Like

 5. Ooit een rat in het kippenhok gehad maar man had hem snel gedood met gif. Daarna gaas onder het hok gedaan. Nu hebben we al jaren geen kippen meer vanwege de roofvogels en om de kippen altijd op te sluiten vonden we geen goed plan, het is juist zo mooi om te zien de haan met zijn gevolg. Wel jammer!

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij hebben ook een rat in de tuin. Hij/zij woont in onze composthoop en rent dan dwars door onze tuin naar die van de buren waar de kippen en de konijnen zijn en waar volop te eten is. Ik heb mijn luchtbuks klaar liggen, ik weet waar hij/zij woont. Maar ja, ik kan moeilijk de hele dag in de aanslag gaan staan daar. En net zoals jij twijfel ik of ik dit beest nu gewoon moet laten leven met het risico op een veelvoud ervan, of dat ik het beest naar de eeuwige jachtvelden moet sturen. Zolang hij/zij helemaal achterin de tuin zit lig ik er niet wakker van. Maar toch….

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat maar toch…. dat begint er hier nu ook wel in te sluipen merk ik. Hij zit ons vandaag vanuit de tuin weer pontificaal uit te lachen. En dan krijg ik toch ook wel zin om een luchtbuks in stelling te gaan brengen hoor… Het is de veelvoud die beangstigt ja. En die van ons woont in de schuur, waar we dagelijks komen, en ik klim echt niet op een stoel bij het zien van een muis of rat, maar ik moet er toch ook niet aan denken dat ik een keer de schuur in kom en dat hij vanuit een bloempot op een plank ineens van schrik in mijn nek valt als een levend bontje… 😱

   Geliked door 1 persoon

 7. Vogels voeren op een plateautje… Ratten en muizen kunnen niet ondersteboven lopen… Vogels kunnen vliegen… Wel onder het plateautje vegen want ze morsen natuurlijk wel…
  De ouderwetse Noorse graanopslaghuisjes waren gebouwd volgens dit principe…
  https://norskfolkemuseum.no/en/the-tenant-farm
  De huizen/schuren staan op pootjes met daarop een grote platte steen… En vaak een grote spleet tussen het trapje en de ingang…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor de tip en de link! Vegen wordt lastig als je alleen maar gras hebt, misschien moeten we opstaande randjes maken dan… en mocht het zover komen dat we de huidige schuur moeten afbreken om een rattennest te kunnen verwijderen, dan bouwen we een nieuwe volgens Noors principe 🙂

   Like

 8. Wij hadden de bruine rat in het kippenhok. Wij zaten net als jullie een broodje te eten. Onze mond zakte open. De volgende dag was hij in ons huis en liep over de kruipzolders. We hebben wel gif op de kruipzolder gelegd. Gif waar ze snel van dood gaan. Een muis binnen, prima, Maar een rat nee. Als je leest hoeveel jongen een rat krijgt per jaar dan schrik je daar wel van. Het zijn inderdaad mooie dieren. Maar ook mooie dieren kunnen een plaag worden. In Nederland is de bruine rat bijna niet meer te bestrijden. Het is al een plaag. Heel veel mensen weten dat niet. Met bepaalde gif mag niet gewerkt worden waardoor de bruine rat niet verdwijnt maar vermenigvuldigt. Ondertussen kwam er ook nog een waterrat langs [wij wonen aan het water]. Deze zat heerlijk te genieten van het vogelvoer. We hebben geen kippen meer en voeren ook de vogels niet meer bij. Jammer maar het niet anders.
  Harma

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Harma, dank voor je uitgebreide reactie! Wel jammer inderdaad, dat je vanwege ratten geen kippen meer hebt en ook geen vogels meer kunt voeren. Het is kiezen of delen hè? Ik denk dat de bruine rat nergens meer te bestrijden is, behalve in de provincie Alberta in Canada, daar zijn ze ratvrij… Ik hoop niet dat we ooit ratten binnen krijgen. We hebben wel muizen (gehad), en die hebben we ook gif gevoerd waar ze heel snel van dood gaan. Leuk is anders, maar ja…

   Like

 9. We hebben hier muizen en padden wonen. Men zegt waar veel muizen zijn, zijn geen ratten. Ik hoop het maar. We proberen al ruim een jaar een steenmarter te vangen, die regelmatig me s’morgens komt wakker maken op een net iets te vroeg tijdstip. Helaas ook zo’n slimme gast. Zucht.

  Like

  1. Ohjee, da’s niet fijn. Ik zal mijn zuiderbuurman eens vragen wat hij in de val gestopt had om een marter te vangen. Die beesten zitten hier ook (tijdje geleden gat in het dak) en de buren hebben er laatst een te pakken gekregen… Een pad zit hier ook in de tuin, af en toe horen we hem knorren. Maar verder hebben we er geen last van. En muizen hebben we óók 😱 daar trekt die rat zich dus niets van aan…

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat van die muizen en ratten werd vroeger in de bakkerij gezegd. Volgens mij trekken die ratten idd niks aan van die muizen hoor.
    Marters zouden dol zijn op een kippenei…..Ik denk dat de ‘onze’ alleen komt om te schuilen en op te warmen. Als ie niks kapot maakte mocht ie blijven. Ze zijn trouwens beschermd hierzo, wat betekent doden is uit den boze.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.