Van rot hout… sloopt men planken

Omdat we niet wilden wachten op het moment dat een van ons een heup breekt, of iets anders, heeft Jacob de afgelopen dagen de koevoet tussen de planken van onze vlonder gezet. Bij vochtig weer werden de planken onverantwoord glad, en de paar nieuwe reserveplanken die de vorige bewoners hadden achtergelaten om rotte stukken te vervangen zijn ook al lang op. Tot groot verdriet van Odin komt er nu grind. We zien het hem denken: lopen jullie zélf maar eens op blote poten over dit spul…

Boerderijtje, rieten dak, platteland, Jutland
Een beetje grind ligt er al, op het verhoogde pad naar de achtertuin

We hebben de beslissing om dit aan te pakken steeds uitgesteld, omdat we nog niet precies weten wat we nu willen met dit terras voor de voordeur, aan de oostzijde van het huis. Naast de voordeur, onder het raam van de slaapkamer, ligt een voormalige zandbak – die wij als experimentele aardappelbak in gebruik hadden genomen en dat experiment slaagde ook nog – en tegenover de voordeur, onder de beuk, groeit – behalve onkruid – bieslook en daslook als kool.

Vlonder en jutplanken schutting
Zo zag het er vorig jaar zomer uit, toen de jutplankenschutting nog in wording was. Daarvoor staan uitbundig groeiende bossen bieslook

Het is geen plek waar je ‘s zomers lekker zit; om een of andere reden waait het hier altijd, ongeacht waar de wind vandaan komt. Om die reden hebben we hier ook nog niet onze kruidentuin gepland – wat op zich een handige plek zou zijn, want: het dichtst bij de keuken (die zich meteen na de hal bevindt). De overige kruiden staan nu achterin de tuin op het zuiden. Lekker beschut en in de zon, maar wel een heel end lopen. Zeker als je bij slecht weer toch graag wat verse kruiden in je thee of je eten wil…

Gele huis voordeur sneeuw winter
Zo zag de vlonder er bijna twee jaar geleden nog uit. Met een laagje sneeuw erop was het spekglad

Vanwege die oostenwind bij de voordeur hebben we ooit al eens van gejutte planken een schutting gemaakt – en die is tegelijk met de planken van het terras nu ook weer gesloopt. Ervoor in de plaats gekomen is een dikke takkenril, zodat we rondom het huis straks een zelfde soort windkering hebben. Anders wordt het zo’n rommeltje hè… en de zuiderbuurman voorziet ons nog steeds royaal van materiaal.

Vlonder, grind en takkenril
De nu modderige entree van ons huis… met links een stuk van de takkenril

Alle planken van de vlonder zaten vastgespijkerd op bielzen. De meeste daarvan moeten ook weg, zodat we op een vlakke, stevige ondergrond het grind kunnen gooien. Het is een hele klus, die Jacob voor het grootste deel zelf moet klaren; ik mis gewoon de spierballen voor dit werk. Misschien kan ik binnenkort helpen met het grind uit bigbags, die in de voortuin staan, in kruiwagens scheppen. En anders blijft mijn bijdrage aan dit project maar beperkt tot de catering…

Ligt het grind op z’n plek, dan gaan we verder nadenken en fantaseren. De wens om hier iets aan te bouwen (een klompenhok, een kas, een serre?) komt voort uit het feit dat de hal van 1 bij 2 meter erg krap is als je met z’n drieën na een strandwandeling thuiskomt terwijl het inmiddels regent, hagelt of sneeuwt, én hard waait. Dan wil je graag zo snel mogelijk naar binnen, je natte jas en schoenen uit, de hond een beetje droogvegen… en dat is best wel lastig nu.

Geel boerderijtje, rieten dak, platteland
Een eerste schets die we ooit maakten voor een klompenhok. Rechts het raam van de badkamer, links van onze slaapkamer
img_0124
Zie dit in gedachten voor de oostelijke gevel…

18 gedachtes over “Van rot hout… sloopt men planken

 1. Jullie zijn heel creatief bezig; en die foto met uitzicht in de sneeuw spreidt een prachtig uitzicht open.
  Jullie plaatsen de afsluiting tegen de felle wind? Want dan denk ik…. wat een immens uitzicht sluiten jullie af?

  Je gele huis straalt een intense gezelligheid uit, zowel binnen als buiten.
  Ik volg het graag – vanop een verre afstand- op de voet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wees gerust: Ons uitzicht sluiten we niet af hoor! Alle takkenrillen blijven laag genoeg om erover heen te kunnen kijken. Bovendien ligt het huis wat hoger dan ‘straatniveau’, dus vanuit ons huis zien we ook ver. Het uitzicht naar het oosten is het minst spannend – eigenlijk alleen ’s morgens vanuit bed, als de zon komt… 😉 In de takkenril tegenover de voordeur (aan de oostkant dus) hopen we een nu wat armetierig groeiende en bloeiende kamperfoelie een nieuwe kans te geven, en wellicht wat andere geurende en kleurende klimmers. Maar het is een probleemstukje daar…

   Geliked door 1 persoon

 2. Bij mijn eerste school was de voortuin een verzameling van spoorbielzen. De NS is er ooit goed mee geweest. Jarenlang was de geldende tuinmode in Nederland bielzenbakken met verschillende bloeiende heidesoorten in voor- en achtertuinen.

  Het opruimen van die oude versleten bielzen blijft een gedoe. Ik noem het Groot Chemsch Afval. Ook als de biels versleten, verrot en vergaan is blijft elke bielz volzitten met giftige impregneermiddelen.

  Uit mijn jeugd herinner ik mij het aan harken van grind in de voortuin en het pad naar de voor- en/of achterdeur. Elke zaterdag moest dit gebeuren. Op zondag dient alles er netjes bij te liggen.
  Aangeharkt of niet, grind rondom het huis is een perfecte vorm van inbraakpreventie. Bijkomend voordeel is dat het regenwater van jullie nieuwe dak makkelijk en snel in de grond verdwijnt.

  Ik geniet met elk blog van jullie gepuzzel en geklus in en rondom jullie huis!

  Biels of bielz, grind of grint, het mag geloof ik allemaal ???

  Warme groet,

  Geliked door 2 people

  1. Ah, net zulke zoete herinneringen als Jacob heeft aan grind (of grint – nu breng je me aan het twijfelen 🙂 ) Die harkte vroeger ook bij zijn ouderlijk huis. Inbraakpreventie! Daar had ik nog niet eens aan gedacht! Had inmiddels wel gelezen dat ratten een hekel hebben om over grind te lopen, dus die ene rat (die ons nog steeds ergens zit uit te lachen) komt het huis in ieder geval niet via de voordeur binnen.
   En die bielzen, ja, gemeen spul. De lucht alleen al doet mij denken aan de tijd dat ik in Lochem woonde, waar ook een creosoteerbedrijf zat. Als de wind verkeerd stond… brrr… We gaan er een keermuur van maken, bij een nog aan te leggen parkeerplaats voor het huis. Daarmee wordt onze voortuin dan een beetje jouw eerste schooltuin… :O

   Geliked door 1 persoon

 3. Heel verstandig om die gladde planken weg te nemen. Wij hebben ook nog zo’n terras liggen. Vorig jaar is hier een bezoeker uitgegleden en hij viel op zijn rib. Gelukkig was het enkel gekneusd, maar het had erger gekund… ooit gaan ze er ook uit. Voorlopig ligt er op het loopgedeelte een buitenmat.
  Wat oogt het toch gezellig daar. Het is heerlijk om mee te genieten van jullie huis en omgeving en de vele veranderingen die jullie doen. Wat een paradijsje.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oei, een gekneusde rib, da’s niet fijn! Maar inderdaad, dat willen wij onze bezoekers, of onszelf, ook niet aandoen. Soms zakten we ook door een plank heen op een slechte plek. Wij hadden ook al een mat en een rooster als noodmaatregelen getroffen, maar nu waren we er klaar mee 🙂 Fijn dat je zo mee geniet!

   Geliked door 1 persoon

 4. Ha Anuscka, wat ziet alles er gezellig uit. En nu is het nog wel winter. Dat belooft wat voor de zomer. Buiten alle voordelen van het grind vind ik het ook heel mooi. Groejes en tot ziens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Loes, ja, alles krijgt een beetje vorm en dat is inderdaad leuk om dat nu, in de winter, al te zien. Het grind is ook veel lichter dan de donkerbruine planken, dus dat geeft meteen een heel ander gezicht. Bovendien hebben we achter, bij de tuindeur, ook al grind liggen, dus het wordt een mooi geheel zo 😊😘

   Like

 5. Dat lijkt me een prachtige plek voor een kas, met een bankje er in om (uit de wind) te genieten van de vroege-ochtend-zon.
  En dan van de kas naar het huis een doorloopje in de vorm van een klompenhok?
  Kortom, een nieuw project!

  Mijn fantasie slaat altijd op hol bij dit soort dingen

  Vervelend dat de rat nog niet vertrokken is naar een andere plek, of naar de eeuwige jachtvelden.
  Waarschijnlijk kan het beestje nog steeds voldoende eten vinden.

  Wij hebben voor onze poes een paar staptegels in het grind gelegd. Daar maakt ze wel gebruik van maar soms rolt ze met haar lijfje door de stenen, een soort massage, of gewoon jeuk kan natuurlijk ook.

  Like

  1. Nou, inderdaad, zo’n beeld hebben wij ook wel ja, met een bankje of tuinstoelen, en een doorloopje. Zolang de bomen in het vroege voorjaar nog niet te veel blad hebben, moeten we hier lekker van de ochtendzon kunnen genieten. Onze fantasie kan ook heerlijk op hol slaan hoor 🙂
   Staptegels: wellicht een idee! Odin doet trouwens hetzelfde als jullie poes. Dan leg ik zijn ‘logeerbed’ (een kussen) op het grind als wij daar zitten, gaat-ie ernaast languit IN het grind liggen… volgens mij is het een heel lekkere shiatsu massage! 😉

   Like

   1. Ja, of iets van een biertafel er in, dan heb je een eetkamer voor twee en zit je romantisch tussen de druivenranken. Dan heb je gelijk je glazen dak! Maar om dan naar de sterren te kunnen kijken moet je languit op de biertafel gaan liggen 🙂
    Ha-ha! Ik ben een beelddenker.

    Geliked door 1 persoon

    1. Haha, ik zie het ook wel voor me ja! Alleen komt bij mij dan meteen weer een praktische gedachte de boel verstoren: beslaat dat glas niet? Dat we dus mooi géén sterren kunnen zien? 😱🤔

     Like

 6. Ben gek op Denemarken dus lees ik je blog met plezier.
  Catering is heel belangrijk en zo’n ruimte om binnen te komen en rustig je jas en laarzen uit te trekken lijkt mij onontbeerlijk daar! Gaat ook in de stookkosten schelen denk ik.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, dank voor je reactie, en welkom hier 😊 Wat je zegt: de inwendige mens heeft ook aandacht nodig. En ik denk dat het hier al een stuk comfortabeler wordt als we de kierende voordeur vervangen, maar inderdaad, met een serre/kas/klompenhok ervoor zal het nóg aangenamer worden!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.